Rožmberk nad Vltavou – poutavý kus historie nejen pánů z Růže

V jižních Čechách a přímo v okolí Lipenské přehrady je mnoho historických památek, které stojí za pozornost. Jednou z nich je hrad Rožmberk ležící v městečku Rožmberk nad Vltavou. Jde o velmi atraktivní a turisticky oblíbené místo, jež jsme si za cíl výletu vybrali během své dovolené na Lipnu i my.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Město Rožmberk nad Vltavou

Vznik města Rožmberk nad Vltavou je spjat se vznikem stejnojmenného hradu, který se vypíná na skále nad ním a je jeho největším turistickým lákadlem. Ale není tu jedinou památkou, celé historické jádro obce bylo prohlášeno městskou památkovou zónou. Významnou památkou je na náměstí stojící gotický kostel Panny Marie s mohutnou hranolovitou věží. Pochází už z roku 1271, ale do dnešní podoby byl přestavěn v 15. století a je tak krásnou ukázkou gotického stylu. A zajímavé jsou i uličky s historickými domy. Samozřejmě jako téměř všude jsou i tady některé domy nově zrekonstruované a na první pohled krásné, jiné na svou obnovu teprve marně čekají.

Náměstí v Rožmberku nad Vltavou

Obr. 1. Náměstí v Rožmberku nad Vltavou

Vzhledem k turistické oblíbenosti městečka asi nikoho nepřekvapí, že spousta z těchto domů slouží jako hotely a penziony. Do některých se dostanete i pohodlně přímo z lodi, pokud městem proplouváte. Ostatně Rožmberk nad Vltavou je už dlouho uznáván jako jedno z hlavních center vodáctví na řece Vltavě.

Pohled z hradeb hradu Rožmberk

Obr. 2. Pohled z hradeb hradu Rožmberk

Historie hradu Rožmberk

Hrad Rožmberk byl vystavěn rodem Vítkovců někdy kolem roku 1250. Za jeho založením stojí Vok I. z Rožmberka a do roku 1302 byl tento hrad hlavním sídlem pánů z Rožmberku, poté ale přesídlili do Českého Krumlova. Hrad Rožmberk však i dále přistavovali a upravovali. Z původní gotické pevnosti tak postupně vznikl rozsáhlý hradní komplex a reprezentační sídlo v renesančním stylu. V dávných dobách ale hrad vypadal jinak, původní gotickou podobu nesl Horní hrad, který však v roce 1522 vyhořel a nebyl už obnoven. Do dnešních dní z něj zbyla pouze kruhová věž Jakobínka. V místě Horního hradu stojí Nový zámek, obytná budova postavená v 19. století. Ta je veřejnosti nepřístupná, slouží jako rekreační místo České poště. A příliš reprezentativně bohužel opravdu nevypadá.

Hrad Rožmberk tyčící se na skále nad řekou Vltavou

Obr. 3. Hrad Rožmberk tyčící se na skále nad řekou Vltavou

Prohlídka Dolního hradu

Onou dnes hojně navštěvovanou památkou je Dolní hrad, který byl postaven v první polovině 14. století. V průběhu dalších staletí byl ještě přestavován, ale i tak mu zůstala původně zamýšlená podoba zmenšeniny hradu v Českém Krumlově. Po Rožmbercích byly nejvýznamnějšími majiteli hradu Buquoyové, kteří jej měli v držení až do konce II. světové války. Tomuto rodu a jeho slavné historii, ale i posledním zástupcům rodu Rožmberků Petrovi a Vilémovi, se věnují obě prohlídkové trasy na hradě, jejichž absolvování určitě nebudete litovat. Součástí druhé prohlídkové trasy je i výšlap na vyhlídkový ochoz Anglické věže, odkud se otevírá moc pěkný výhled do okolí.

Dolní hrad

Obr. 4. Dolní hrad

článek je součástí seriálu: Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015

V seriálu "Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015" nás Martina Limbergová provede okolím Lipna nad Vltavou.


diskuse

vložit nový příspěvek