Retz

Ze Svatého kamene (Heiliger Stein) pokračujeme do vinařského města Retz. K zajímavostem města Retz patří především brána Znaimer Tor, dům Verderberhaus a městská radnice.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Heiliger Stein

Opustíme pověstmi opředený Heiliger Stein a vydáváme se dále po modré turistické značce. Po pár minutách přicházíme k turistickému rozcestníku, který nás informuje, že cíl naší dnešní cesty, město Retz je od nás vzdáleno 58 minut chůze.

Nám cesta trvá asi hodinu a půl. Je ale pravda, že jsme na chvíli z cesty sešli a bloudili. Cesta vede střídavě lesem a vinicemi.

Oberretzbach

Projdeme okrajem rakouské obce Oberretzbach a mezi vinicemi přes železniční přejezd dojdeme do centra rakouské vinařské oblasti, do města Retz.

Vinice a vinařská obec Oobberetzbach v Rakousku

Obr. 1. Vinice a vinařská obec Oobberetzbach v Rakousku

Retz

První písemná zmínka o městě Retz je z roku 1180. Město bylo dvakrát dobyto husity a jednou v období 30ti leté války také Švédy. Nakonec roku 1468 jej dobyl Matyáš Korvín, který tak město připojil ke svému panství. Právě pod vládou Matyáše Korvína získává město privilegium k obchodování s vínem. Postupně tak pod městem vzniká dnes již legendární systém vinných sklepů, které jsou na mnoha místech vícepatrové. V dřívějších dobách se v těchto sklepech skladovalo víno z širokého okolí. Sklepení města Retz je největším vinným sklepem ve Střední Evropě. Největší souvislé sklepní prostory dosahují délky 21 kilometrů a hloubky až 30 metrů.

Postupně procházíme městem Retz a míříme k jeho centru. Míjíme velký kostel a cestou k hlavnímu náměstí na ulici Znaimer Straße (Znojemská ulice) přicházíme k Znaimer Tor.

Znaimer Tor (Znojemská brána)

Znaimer Tor je starobylá městská brána nacházející se na Znojemské ulici vedoucí směrem na Znojmo. Kousek od Znojemské brány se na stěně domu nachází informační cedule. Bohužel je v němčině, takže si moc nepočteme.

Městská brána Znaimer Tor (Znojemská brána) - Retz, Rakousko

Obr. 2. Městská brána Znaimer Tor (Znojemská brána) – Retz, Rakousko

Verderberhaus

Od Znaimer Tor pokračujeme dále po Znaimer Straße na náměstí Hauptplatz, na které vstoupíme bránou v domě Verderberhaus. Verderberhaus je jeden z nejzajímavějších domů na náměstí. Jedná se o historickou budovu z roku 1583 pojmenovanou po v té době velmi zámožné rodině Verderber. Rodina Verderber však nechala dům původně postavit, získala jej až roku 1848.

Verderberhaus, budova na náměstí Hauptplatz ve městě Retz

Obr. 3. Verderberhaus, budova na náměstí Hauptplatz ve městě Retz

Rathause Retz (Radnice města Retz)

Na náměstí se nachází také městská radnice, která mě osobně na první pohled připomínala spíše kostel.

Retz - městská radnice

Obr. 4. Retz – městská radnice

Prohlédneme si náměstí a usedneme do jedné z místních restaurací na oběd. Rozhodneme se, že cestu zpět pojedeme vlakem. Z náměstí Hauptplatz se přesuneme na nedaleké nádraží, kde nesedneme na vlak. Večer nás ještě čeká náročnější návštěva vinného sklípku v Šatově a další den se vracíme domů. Náš prodloužený víkend na Jižní Moravě tím končí.

článek je součástí seriálu: Jižní Morava 2014

Na podzim roku 2014 jsme se vydali na prodloužený víkend do obce Hnanice, která se nachází poblíž Znojma na Jižní Moravě. Krom návštěvy vinných sklípků jsme podnikli i několik výletů.


diskuse

vložit nový příspěvek