Renesanční město Slavonice a jeho zajímavosti

Když se řekne renesanční náměstí a domy s malovanými štíty, většině lidí se vybaví město Telč. Asi 25 km jihozápadně od něj však leží další městečko, kde najdete také moc pěkné renesanční památky. Jsou jím Slavonice, obec s 2500 obyvatel ležící v okrese Jindřichův Hradec, v moravské části Jihočeského kraje. Jeho návštěva bude určitě příjemným zážitkem.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie Slavonic

První písemný zápis o Slavonicích pochází z roku 1260, už nejméně o století dříve tu ale byla strážní a trhovská osada. Ta se rozrůstající výstavbou proměnila v město ve 14. století a v 16. století pak přišel největší hospodářský rozmach. Právě z této doby pochází většina domů v dnešním centru Slavonic. Dobré časy však vystřídalo i několik pro město těžkých období, nejdříve to byla třicetiletá válka, poté morová epidemie a na konci 18. století ještě velký požár, který poničil velkou část obou zdejších náměstí včetně městské věže. Přestože tyto a ještě další následující nepříjemné události vedly částečně k úpadku města, bylo vše napraveno a Slavonice si dodnes zaslouží pozornost. Od 50. let 20. století jsou památky postupně restaurovány a získávají zpět svou původní krásu.

Renesanční štíty domů

Obr. 1. Renesanční štíty domů

Slavonické památky

Centrum města je vyhlášeno památkovou rezervací. Patří do ní Horní náměstí a Náměstí Míru, které leží vedle sebe a obě lemují městské domy s renesančními štíty a sgrafitovou výzdobou. Na některých domech jsou přitom k vidění typická renesanční psaníčka, jinde jde o složitou figurální výzdobu, která je opravdu obdivuhodná.

Figurální sgrafitová výzdoba domu z počátku 16. století

Obr. 2. Figurální sgrafitová výzdoba domu z počátku 16. století

Dominantu města tvoří městská věž, která přiléhá ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Stojí mezi oběma náměstími a to už od 16. století, kdy byla postavena na místě bývalé sakristie. Budete-li mít možnost, určitě se neváhejte pokochat výhledem na město a jeho okolí, který se vás naskytne po zdolání 172 schodů v jejím nitru. Věž je přístupná celoročně.

Městská věž

Obr. 3. Městská věž

Město dříve bývalo dobře opevněno, do dnešních dnů se z opevnění však dochovaly jen zbytky za Horním náměstím. A pak dvě brány, Dačická a Znojemská (Jemnická), které slouží původnímu účelu dodnes.

Výlet do podzemí

Zajímavým zážitkem pro vás může být i návštěva Slavonického podzemí. Nejstarší zdejší sklepy pochází ze 13. století a postupem času se rozrostly až do tří pater. Můžete si vybrat jeden ze dvou prohlídkových okruhů podle své fyzické zdatnosti. První trvá asi dvacet minut a je méně náročný. U druhého trvajícího téměř hodinu je již dobré zvážit svou výdrž a fyzické možnosti. Průměrná výška chodeb totiž dosahuje 150 cm a šířka 40 – 60 cm, takže procházet jimi delší dobu je celkem náročnou záležitostí. Určitě se tu neobejdete bez pláště, speciálních holínek a baterky, to vám ale samozřejmě zapůjčí průvodce.

Ulička vedoucí z Náměstí Míru

Obr. 4. Ulička vedoucí z Náměstí Míru

Pevnostní areál Slavonice

Zhruba 2 kilometry od města se nachází areál, který je ukázkou obranné pevnostní linie Československa z roku 1938. Tvoří ho pozorovací a palebné průseky, protitankové překážky v délce 200 metrů a devět rekonstruovaných objektů lehkého opevnění, tzv. řopíků. Dva z nich jsou zpřístupněny veřejnosti a jsou plně vybaveny a vyzbrojeny původním zařízením. Provede vás po nich průvodce, který vám ke všemu podá zajímavý odborný výklad. Všechny objekty areálu jsou navíc navzájem spojeny naučnou stezkou s informačními tabulemi.

Slavonice jsou malým, ale příjemným městem, které stojí za návštěvu. Prohlédněte si jeho zajímavé památky, pokochejte se pohledem z ptačí perspektivy a pak se třeba můžete občerstvit v malé cukrárně na náměstí.

diskuse

vložit nový příspěvek