Ráj svišťů cestou z Spielboden do Saas-Fee

Ze Spielboden sestupujeme pěšky do Saas-Fee, kde se nachází velká oblast "svištího ráje". Sviští ráj je hora provrtaná norami sviště alpského. V norách žije mnoho svišťů, kteří se nechají turisty krmit dokonce i z ruky.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Sestupujeme z horní stanice lanovky Längfluh na mezistanici Spielboden.

Spielboden (2447 m. n. m.)

Na mezistanici lanovky Spielboden nenastoupíme na lanovku, která by nás svezla dolů do Saas-Fee, ale do Saas-Fee sejdeme pěšky. Podle turistického průvodce je po cestě oblast, ve které žije mnoho svišťů, kteří jsou turisty vytrénovaní do také míry, že jedí nabízené jídlo dokonce i z lidské ruky.

Svišť v údolí Saas - Švýcarské Alpy

Obr. 1. Svišť v údolí Saas – Švýcarské Alpy

Z mezistanice Spielboden začínáme prudce klesat. Ostatně dnes již celý zbytek cesty bude jen prudké klesání.

Svišť v údolí Saas - Švýcarské Alpy

Obr. 2. Svišť v údolí Saas – Švýcarské Alpy

Po chvilce klesání se dostáváme do onoho místa, říkejme mu sviští ráj, kde je v podstatě celý kopec prolezlý norami sviště alpského. Jedná se o živočicha čeledi veverkovité a také na první pohled veverku připomíná. Svišťů je zde opravdu mnoho. Někteří plaší svišti jen hlavami vykukují z nory, jiní odvážnější se odváží z nory ven a nabízené jídlo si vezmou ze země a odnesou do nory. Po krátké chvilce se však objevují i odvážnější svišti, kteří se nás nebojí a dokonce jedí z rukou. Také se nechají fotit. Patrně po chvilce si svišti uvědomí, že nepředstavujeme žádné nebezpečí a proto se z plachých jedinců promění na odvážné jedince.

Svišť v údolí Saas - Švýcarské Alpy

Obr. 3. Svišť v údolí Saas – Švýcarské Alpy

Svišť v údolí Saas - Švýcarské Alpy

Obr. 4. Svišť v údolí Saas – Švýcarské Alpy

Sviští ráj je turistická atrakce, o čemž svědčí přítomnost mnoha lidí, kteří se zde nacházejí. Plocha s norami svišťů je dostatečně velká, aby se zde vešlo i dost turistů, kteří si sviště fotí, krmí, případně i ty odvážnější hladí.

Svišť v údolí Saas - Švýcarské Alpy

Obr. 5. Svišť v údolí Saas – Švýcarské Alpy

Saas-Fee

Poté, co si se svišti pohrajeme, nakrmíme je a vyfotíme je, klesáme dále do Saas-Fee. Cestou nás provází divoký horský potok, kterým stéká voda z tajícího ledovce. V Saas-Fee si projdeme turistické obchody, kde se prodávají všelijaké suvenýry, zlý jazykové by mohli říct kýče. Samozřejmě si také nějaké kupujeme.

Divoký horský potok v údolí Saas - Švýcarské Alpy

Obr. 6. Divoký horský potok v údolí Saas – Švýcarské Alpy

Saas-Grund

Nakonec nasedneme na autobus a ze Saas-Fee se do Saas-Grund svezeme autobusem. V Saas-Grund jsme ubytování a dnešní výlet tak v našem penziónu končí.

Závěr

Navštívit sviští oblast doporučuji i méně zdatným turistům, stačí vyjet lanovkou na Spielboden a pak sejít dost prudkým klesáním zpět. Zdatnější turisté mohou zkusit navštívit pěšky Längfluh, tak jako my. Za normálních okolností lze i na Längfluh dojet lanovkou. V době, kdy jsme tam však byly my, lanovka z mezistanice Spielboden do Längfluh nejezdila.

Fotogalerie

Fotografie ze Švýcarska si můžete prohlédnout v galerii Švýcarsko 2012.

článek je součástí seriálu: Švýcarsko 2012

V srpnu 2012 jsem se já (Radim) vydal se Štěpánem, Radkem a Honzou do "horské pevnosti", do Švýcarska. Cestou jsme si udělali zastávku i v Lichtenštejsnku.


diskuse

vložit nový příspěvek