Punkevní jeskyně – jedinečná přírodní památka

Moravský kras zahrnuje spoustu krásných a zajímavých míst. Tím nejznámějším a nejvyhledávanějším z nich jsou bezesporu Punkevní jeskyně. Tento unikátní jeskynní systém nabízí úchvatné krápníkové výtvory i plavbu loďkou po podzemí říčce, což je opravdu jedinečný zážitek.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Punkevní jeskyně se nachází na severozápadě Moravského krasu, v Pustém žlebu. Pokud sem pojedete autem, nedostanete se s ním přímo k jeskyním. Můžete ale použít parkoviště ve Skalním mlýně nebo u Horního můstku propasti Macocha. Ze Skalního mlýna se ke vchodu do jeskyní dostanete buď pěšky, vzdálený je necelé 2 kilometry, nebo turistickým vláčkem na kolech. Od horní části Macochy můžete jít také pěšky, nebo se pohodlně svézt lanovkou. Punkevní jeskyně jsou otevřené celoročně. Z vlastní zkušenosti však mohu doporučit naplánovat si jejich návštěvu raději mimo hlavní letní turistickou sezónu. Nebo si alespoň dopředu rezervujte termín prohlídky, protože sem zavítá až dvě stě tisíc turistů ročně a nemusela by na vás zrovna vyjít volná místa.

Krápníková výzdoba jednoho z jeskynních dómů

Obr. 1. Krápníková výzdoba jednoho z jeskynních dómů

Historie objevování Punkevních jeskyní

V dávných dobách zdejší jeskyně vyhloubila říčka Punkva, která jimi dodnes protéká a je bezesporu nejznámějším vodním tokem v celé oblasti. Na dně hluboké propasti Macocha, která je nedílnou součástí této jedinečné přírodní památky, vytváří říčka dvě jezírka. Právě přes tuto propast se do jeskyní dostali první objevitelé. V roce 1723 se do 138 metrové hloubky spustil minorita Lazarus Schopper a za ním následovali další dobrodruzi. Nejvýznamnějším objevitelem, který v letech 1920 – 1933 propojil a poté zpřístupnil veřejnosti tok říčky Punkvy ode dna Macochy až k jejímu výtoku, byl Karel Absolon. V té době už byly známy obdivuhodné krásy jeskynních dómů a jejich krápníkové výzdoby. V roce 1948 byl prostřelen nový vchod do jeskyní a poslední úpravy proběhly v roce 2013, kdy bylo dno Macochy díky prohloubení nové cesty zpřístupněno i vozíčkářům.

Jezírko na dně propasti Macocha

Obr. 2. Jezírko na dně propasti Macocha

Prohlídka Punkevních jeskyní

Vstup do Punkevních jeskyní se nachází hned vedle vývěru říčky Punkvy, kde následně celá trasa končí. Prohlídkový okruh měří 1250 metrů a trvá asi hodinu. V jeskyních je stabilní teplota kolem 8 -9°C, takže v zimě se tu i trochu ohřejete, ale v létě nezapomeňte na teplejší oblečení. Při prohlídce nejdříve projdete Předním dómem a Reichenbachovým dómem, pak Stalagmitovou chodbou do Zadního dómu a odtud už Síní U Anděla na dno propasti Macocha.

Krápníkové "záclony" v Síni U Anděla

Obr. 3. Krápníkové „záclony“ v Síni U Anděla

Při každé zastávce přitom budete obdivovat úchvatná díla přírody, stalagmity, stalaktity a stalagnáty všemožných tvarů. Na dně propasti se chvíli pokocháte pohledem na ohromná skaliska tyčící se do výšky 138,5 metrů a pak už sejdete k přístavišti, kde se nalodíte na malou loďku a vydáte se na plavbu podzemím. Zastávkou při plavbě je ještě překrásný Masarykův (dříve Pohádkový) dóm. A pak se již ocitnete zase na denním světle, bohatší o velké množství jedinečných zážitků a dojmů.

Vývěr říčky Punkvy - konec prohlídkové trasy Punkevních jeskyní

Obr. 4. Vývěr říčky Punkvy – konec prohlídkové trasy Punkevních jeskyní


diskuse

vložit nový příspěvek