Prohlídka Notre Dame, Seiny a Centre Pompidou

Návštěva několik apamátek poblíž řeky Seiny. Prohlédneme si Notre Dame a Centre Pompidou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Náš předposlední den v tomto nádherném městě strávíme v přítomnosti řeky Seiny. V plánu je návštěva několika památek, které se nacházejí v její blízkosti. Proto se vydáváme opět ke stanici metra Villers, která se nachází poblíž našeho stejnojmenného hotelu. Čeká nás asi 20 minutová cesta metrem s přestupem ve stanici pod Vítězným obloukem. Z podzemní dráhy vystoupíme ve stanici Hotel de Ville, která se nachází dostatečně blízko Notre Dame. Je to totiž první pamětihodnost, kterou dneska navštívíme.

Hotel de Ville

Obr. 1. Hotel de Ville

Notre Dame

Notre Dame se nachází na malém ostrově uprostřed řeky Seiny. Cesta k ní vede přes jeden z mnoha pařížských mostů. Když k ní konečně dorazíme, zjeví se před námi nádherná gotická katedrála. Je zde plno turistů, kteří ji nadšeně fotí. Máme také možnost se podívat dovnitř a pokochat se krásnými interiéry, které zde byly v dávných dobách vybudovány. Jsme naprosto uchváceni jedinečností tohoto místa a skoro se nám ho nechce opouštět.

Notre Dame

Obr. 2. Notre Dame

Centre Pompidou

Po chvilce otálení se však opět vydáme přes most zpět na pravý břeh řeky. Pařížská zástavba je zde velmi hustá a plná ruchu. Jsou zde postaveny a namačkány vedle sebe impozantní stavby historické architektury. Procházíme okolo mnoha malebných kaváren a restaurací. Od posezení zde nás odrazují pouze vysoké ceny. Po chvilce však docházíme k stavbě, která se svým zjevem od většiny zdejších staveb zásadně liší. Po nahlédnutí do průvodce zjišťujeme, že se jedná o Centre Pompidou, které je někdy nazýváno „budova naruby“. V pohledu z venčí je totiž vidět spleť trubek a průchodů. Nikdy předtím jsme se z něčím podobný nesetkali. Již se cítíme unaveni, proto si rozhodneme vychutnat pár chvilek odpočinku v jednom z mnoha McDonaldů, které se zde nacházejí. Po skoro hodině odpočívání a doplnění potřebné energie se cítíme opět schopni dalšího poznávání krás tohoto města.

Centre Pompidou

Obr. 3. Centre Pompidou

článek je součástí seriálu: Zajímavosti města Paříž

Několika denní pobyt v Paříži - hlavním městě Francie.


diskuse

vložit nový příspěvek