Prohlídka Eiffelovy věže

Být v Paříži a nebýt na Eiffelově věži je jako u studny stát a žízni umírat. Krom Eiffelovy věže jsme druhý den v Paříži stihli také invalidovnu

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Druhý den se konečně můžeme vydat po pamětihodnostech Paříže. V průvodci je jich uvedeno tolik, že nevíme kam se dříve vydat. Nakonec se rozhodujeme pro asi tu nejznámější památku a to Eiffelovu věž. Nasedneme tedy na podzemní dráhu a vydáme se směrem na jih do centra města. Naše jízda metrem končí ve stanici Trocadéro, odkud již je na známou věž nádherný výhled. Postupně jdeme čím dál tím blíže směrem k řece a míjíme stovky malých prodejen suvenýrů. Ani mi neodoláváme a kupujeme si zmenšeninu Eiffelovy věže, kterých je zde snad milion druhů. Poté co přejdeme řeku Seinu po jednom z mostů, ocitáme se přímo pod Eiffelovkou. Je zde mnoho turistů, kteří si ji zde fotí a kochají se její krásou.

Prodej suvenýrů poblíž Eiffelovy věže

Obr. 1. Prodej suvenýrů poblíž Eiffelovy věže

Eiffelova věž

Chceme se vydat jedním z výtahů až na její vrchol, odkud má být nádherný výhled. Trochu se nás však snaží odradit dlouhá fronta, která slibuje několikátí hodinové čekání. Nakonec se zviklat nenecháme a touha vidět Paříž z vyhlídkové plošiny na vrcholu Eiffelovky je silnější. Po zhruba hodinovém čekání, které jsme si však zkrátili předbíháním ve frontě, se dostáváme k jednomu z výtahů. Poté již co nevidět projíždíme mohutnou konstrukcí této stavby. Pověsti o Eiffelově věži nelhaly, z jejího vrcholu je opravdu impozantní rozhled. Celá Paříž je zde jako na dlani. Můžeme si z dálky prohlídnout skoro všechny její známé budovy.

Eiffelova věž

Obr. 2. Eiffelova věž

Les Invalides

Po absolvování cesty na vrchol Eiffelovy věže se ještě vydáváme k přilehlým parkem směrem k budově, která vznikla v dobách Napoleona. Jedná se o monumentální stavbu Les Invalides, která v dobách válek sloužila jako nemocnice pro raněné. Zde už však cítíme, že by poznávání pro dnešek stačilo a vracíme se opět na hotelový pokoj. Musíme se však ještě dostat na druhou stranu řeky Seiny, kterou přecházíme po jednom z mostů. K cestě na hotel si vybíráme jeden z místních autobusů, který čirou náhodou zrovna jede našim směrem.

Bezdomovec a most přes Seinu - Paříž

Obr. 3. Bezdomovec a most přes Seinu – Paříž

článek je součástí seriálu: Zajímavosti města Paříž

Několika denní pobyt v Paříži - hlavním městě Francie.


diskuse

vložit nový příspěvek