Přes Mladou Boleslav: Od hradu až k letišti

  • Randus Petr
  • 24.07.2017
  • 0:00
  • Změněno: 13.07.2017 | 21:46

Pojďte s námi na výlet v okolí Mladé Boleslavi, kde společně uvidíme pozůstatky starého hradu Rácov, nedaleký zámek Neuberk, pozůstatky hradiště Choboty z doby bronzové, přírodní památky Lom u Chrástu a Bezděčín. Nakonec navštívíme Letecké muzeum Metoděje Vlacha a dojdeme do Mladé Boleslavi. To vše je k vidění na asi čtrnácti kilometrové trase.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Město Mladou Boleslav zná snad i v Evropě každý rozumný člověk, vždyť s auty se značkou Škoda se potkáme doslova všude.

Mladá Boleslav

Když pomineme současný bouřlivý rozvoj automobilového průmyslu, i město samo hrálo v dějinách důležitou roli. Bylo to ve středověku krajské město, významné centrum Jednoty bratrské. Zachovaly se tu mnohé památky, třeba hrad, dnes muzeum, Staroměstské náměstí s historickými domy, částečně s podloubím, stará renesanční radnice, barokní arciděkanství, kostel Nanebevzetí Panny Marie, palác hejtmana Jana Císaře, zvaný Templ, Mariánský sloup, bývalý bratrský sbor, bývalá bratrská tiskárna M. Klaudiána a další.

Start – Rácov

Dnes si nestanovíme začátek výletu na žádné turistické křižovatce, ale na silniční křižovatce pod hradem s ulicemi Ptácká a Nádražní. Prochází tudy červená značka, ale ta nás povede jen kousek po mostě přes Klenici směrem k nádraží. Za mostem zatočíme vlevo do Štyršovy ulice a za zatáčkou vpravo do Chrástecké. Zde odbočíme vlevo po vydlážděné pěšině a po schodech do Alešovy ulice. Tou zase pokračujeme na konec, kde zahneme vpravo do Regnerovy. Ta nás dovede k penzionu Piano Ranch, za ním se stočíme mírně vpravo na hlinitou cestu a podle kraje lesa, kdy nesmíme tzv. ztratit výšku, dojdeme na zalesněný konec ostrožny se zbytky hradu Rácova. Je zajímavé, že podle rozlohy šlo o poměrně veliký hrad, a přitom o něm nejsou žádné záznamy, jen že byl v majetku knězů Václava a Jakuba z Rácova, případně z Dráčova.

Neuberk

Z hradu pěšinou sejdeme dolu na křižovatku a k zámku Neuberk. Když se ten v 18. století stavěl, byl použit materiál právě z hradu Rácova. Zámek nechal postavit Jan Ignáz Gemrich, soudce Vrchního zemského soudu, šlechtic z Neuberka. Dnes je památkově nevyužit a slouží hlavně jako byty.

Obr. 1. Zámeček Neuberk

Od zámku jdeme Vineckou ulicí, ale před hospodou Neuberk projdeme mezi zahradami a domy vpravo na břeh Jizery. Zde se dáme po pobřežní stezce vlevo, podejdeme železniční most, ale na druhé straně se vyšplháme na násep a přejdeme na druhou stranu řeky.

Obr. 2. Zbytky hradu Racova

Choboty

Na druhé straně Jizery se opět přiblížíme k břehu a pokračujeme vpravo po silničce až k vodárně. Za ní na křižovatce jdeme rovně a tím pádem do svahu nad námi. Zde na vrcholové plošině nad řekou Jizerou stojí zbytky hradiště z doby bronzové, ale našly se tu stopy osídlení z období i po roce 1000. Můžeme zde vidět necelých 400 metrů dlouhý val s vnějším příkopem, který chrání asi 4 ha plochy vlastního hradiště.

Vinec

Hradiště opustíme po mezi mezi poli jihozápadním směrem. Pokud to nebude možné, jdeme vlevo po kraji pole až do Vince, hlavní je, že se dostaneme k vineckému kostelíčku v jižní části vsi. Ves se sice připomíná v roce 1352, ale tribunový kostelík je o více jak 100 let starší. Kdo ho však kolem roku 1240 vystavěl, nevíme, ale údajně to bylo po návratu z druhé křížové výpravy. Stavba je sice nevelká, ale najdeme zde mnoho úžasných sochařských i stavebních prvků, které kostelík řadí mezi přední historické památky naší vlasti.

Obr. 3. Kostelík Vinec

Lom u Chrástu

Od kostelíku sejdeme lesíkem a pod viaduktem na rozcestí s červenou značkou. Po ní a po silnici jdeme směrem k Boleslavi, ale jen k autobusové zastávce a k dalšímu rozcestníku. Zde odbočíme vpravo a přejdeme po silničním mostu přes Jizeru. Zde je opět autobusová zastávka, my se tu dáme vpravo asi 1,1 km až za mírnou levotočivou zatáčku. Zprava přichází cesta z pole, ale my se dáme vlevo do lesa. Přejdeme opatrně přes železniční trať a za ní se dáme vpravo po lesní cestě. Po 300 metrech dojdeme vlevo ke starému opuštěnému lomu s kolmými stěnami o výšce 8 metrů, které procházejí středoturonským profilem křídové doby. Jde o významné paleontologické naleziště křídové fauny středního turonu, v roce 1983 bylo místo vyhlášené jako přírodní památka.

Chrást

Od lomu pokračujeme podél železnice do Bezděčína. Před dálnicí zahneme vlevo a kolem Sportcentra a dětského hřiště dospějeme k autobusové zastávce. Za čekárnou zahneme vlevo do silnice se zákazem vjezdu nákladních automobilů. U oplocené vodárny opustíme Bezděčín a dojdeme na křižovatku na okraji Chrástu. Zde na kruhové křižovatce, opět s autobusovou zastávkou, zahneme kolem malého vodárenského objektu na polní cestu vpravo. Po pravé ruce míjíme letiště, ale i přírodní památku Bezděčín. Jde zde o travnaté plochy, na kterých žije kriticky ohrožený sysel obecný.

Letiště

Cesta se podle letiště zlomí vpravo a dojdeme na nám již známou Regnerovu ulici nedaleko penzionu Ranch. Dáme se vpravo, ale nepokračujeme rovnou zpět do cíle po Alešově ulici, ale stále po Regnerově až k budově letiště. Zde lze navštívit Letecké muzeum Metoděje Vlacha, pojmenovaného po jednom z nejvýznamnějších průkopníků létání u nás. K vidění jsou nejen historická i nová letadla, ale i další atrakce, třeba bungee jumping do 12 metrové hloubky, lze se zde i občerstvit a prohlédnout si budovu muzea, která získala titul Stavba roku 2014.

Cíl – Mladá Boleslav

Napravo před letištěm projdeme ulicí Kupeckého do Alešovy, kde zahneme vlevo a vpravo dlážděnou pěšinou se zábradlím sejdeme do Chrástecké. Pak po známých schodech sejdeme do Štyrsovy a do cíle pod hradem.

Trasa měří 14 km, nejvyšším bodem po cestě je hradiště Choboty 265 metrů, a nejnižším pak silniční most ve Vinci 200 metrů nad mořem. Celkové převýšení je asi 260 metrů, jde tedy o nenáročný výlet. Trasa je vcelku vhodná i pro cyklisty, ale pro ně nebude tak atraktivní, jako je pro pěšáky.

diskuse

vložit nový příspěvek