Přes Jamské pleso na Rázcestie v Krivánskom Žlabe

Naše poslední túra v rámci podzimního pobytu ve Vysokých Tatrách byla na vrchol hory Kriváň. V tomto díle si povíme o první části cesty ze Štrbského plesa přes Jamské pleso na Rázcestie v Krivánskom Žlabe.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Štrbské Pleso

Výlet opět začínáme v osadě Štrbské Pleso, konkrétněji u jezera Nové Štrbské pleso, nedaleko kterého jsme ubytováni. Dojdeme k nádraží TEŽ ve Štrbském Plese, od kterého se vydáme asfaltovou cestou směrem k nepojmenovanému rozcestí. Mohli jsme si trasu o pár desítek metrů zkrátit, chceme se ale projít kolem jezera. Po pár minutách přicházíme k rozcestníku, který nás nasměruje ke Štrbskému plesu. Nejedná se o rozcestník turistických značek, protože zde ještě žádné nevedou.

Liečebný dom Solisko (1347 m. n. m.)

Po pár minutách chůze podél Štrbského plesa přicházíme k rozcestníku Liečebný dom Solisko. Rozcestí je v některých mapách označováno názvem Štrsbké Pleso. U břehu Štrbského plesa jsme narazili na žlutou a červenou turistickou značku která nás k rozcestí dovedla.

Doporučujeme z našeho průvodce

Rázcestie pod Furkotkou (v některých mapách označováno jako Pod Furkotskou dolinou) je turistické rozcestí na Tatranské magistrále ve Furkotské dolině.

Rázcestie pod Furkotkou

Rázcestie pod Furkotkou (v některých mapách označováno jako Pod Furkotskou dolinou) je turistické rozcestí na Tatranské magistrále ve Furkotské dolině.

Nižné Furkotské pleso je turisticky nepřístupné pleso ve Furkotské dolině

Nižné Furkotské pleso

Nižné Furkotské pleso je turisticky nepřístupné pleso ve Furkotské dolině

Chata pod Soliskom je turistická chata pod vrchole Predné Solisko

Chata pod Soliskom

Chata pod Soliskom je turistická chata pod vrchole Predné Solisko

Vyšné Furkotské pleso je turisticky nepřístupné pleso ve Furkotské dolině.

Vyšné Furkotské pleso

Vyšné Furkotské pleso je turisticky nepřístupné pleso ve Furkotské dolině.

Dle rozcestníku bude cesta na Kriváň trvat 4 hodiny a 15 minut. Půjdeme nejprve po červené turistické značce Tatranskou magistrálou, kde projdeme přes rozcestníky Rázcestie pod Furkotkou (na rozcestí označeno Furkotská dolina), které bude po 35 minutách a Jamské pleso, které bude po dalších 25 minutách. U Jamského plesa Tatranskou magistrálu (červenou turistickou značku) opustíme. Vydáváme se tedy na cestu.

Cesta po Tatranské magistrále je v těchto místech nenáročná. Jde se více méně po rovině a místy mírné stoupání střídá mírné klesání.

Rázcestie pod Furkotkou (1460 m. n. m.)

K rozcestí pod Furkotskou dolinou přicházíme po půl hodině chůze. Rozcestí i cesta sem je nám již známá z naší cesty Furkotskou dolinou z předešlého dne. Do Furkotské doliny vede žlutá turistická značka. Bez zastavení pokračujeme dále. Cesta je opět vcelku pohodová s jen s mírným stoupáním. Po dvaceti minutách stoupání přicházíme k prameni pitné vody. Ještě netuším, jak mě studánka přijde vhod cestou zpět. Špatně jsem totiž odhadl množství tekutin a cestou zpět mi dojde voda.

Odbočka na Biely Váh (1460 m. n. m.)

Po dalších pěti minutách přicházíme k rozcestí Odbočka na Biely Váh. Zleva se k nám připojuje modré turistická značka, která na chvíli půjde s námi společně s červenou turistickou značkou. Pokračujeme dále po červené a modré turistické značce. Jamské pleso má být dle rozcestníku za deset minut chůze.

Jamské pleso  (1448 m. n. m.)

Jamské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Jamské pleso – Vysoké Tatry

K rozcestí Jamské pleso přicházíme asi po pěti minutách chůze po Tatranské magistrále. Zde se s Tatranskou magistrálou, po které nás vede červená turistická značka, rozloučíme a začneme po modré turistické značce stoupat na Kriváň. Nejprve se ale podíváme k plesu, které je dle rozcestníku vzdáleno 2 minuty.

Jamské pleso - Vysoké Tatry

Obr. 2. Jamské pleso – Vysoké Tatry

U Jamského plesa se na chvíli zdržíme a uděláme několik fotek. Jezero má krásně čistou vodu, na jejíž hladině plavou kachny. Po chvilce se vrátíme na rozcestí a vydáme se po modré turistické značce směrem ke Kriváni. Podle rozcestníku máme dojít na samotný vrchol Kriváň po 3 hodinách a 15 minutách.

Ihned začínáme stoupat, zprava obcházíme turisticky nepřístupný vrchol Jamy, po kterém je Jamské pleso pojmenováno. Stromy kolem cesty rychle mizí a jsou nahrazovány klečí. Ta po nějaké době zmizne úplně.

Kriváň - Vysoké Tatry

Obr. 3. Kriváň – Vysoké Tatry

Rázcestie v Krivánskom Žlabe (2120 m. n. m.)

Po hodině a tři čtvrtě přicházíme k rozcestí Rázcestie v Krivánskom Žlabe. Rozcestí je na mapě pod názvem Pod Kriváňom. Dle rozcestníku u Jamského plesa jsme sem měli dojít po dvou hodinách. Nešli jsme nijak rychle a dělali jsme i krátké přestávky. U rozcestníku usedáme na kamení a svačíme.

Kriváň focen z rozcestí Rázcestie v Krivánskom Žlabe - Vysoké Ttary

Obr. 4. Kriváň focen z rozcestí Rázcestie v Krivánskom Žlabe – Vysoké Tatry

O dalším pokračování na vrchol Kriváň bude příští díl.

článek je součástí seriálu: Vysoké Tatry 2015

Na podzim roku 2015 jsem se rozhodl spojit své dva koníčky, závodní hra v šachy a turistika a vyrazil jsem společně s Honzou, Jirkou a Standou na v šachovém světě známý turnaj Open Tatry 2016 na Štrbské pleso. Přes den jsme se věnovali turistice a večer byl turnaj.


diskuse

vložit nový příspěvek