Pohádkově krásné město Telč

Město Telč leží asi 25 km jihozápadně od Jihlavy, krajského města kraje Vysočina. Díky svému historicky cennému jádru patří mezi největší perly v celém Česku a je hojně navštěvováno turisty z domova i ze zahraničí, mimo jiné často jako místo konání svateb. A není divu, zdejší kulisy jsou opravdu pro romantiku jako stvořené.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Chtěli byste mít možnost cestovat v čase a podívat se, jak asi vypadalo typické české město v době renesance? A proč si takové přání nesplnit? Stroj času k tomu potřebovat nebudete, stačí se totiž vydat na pomezí Moravy a Čech do pohádkově krásného města Telč. Už od první chvíle vám bude jasné, proč bylo v roce 1992 zapsáno na seznam kulturního světového dědictví UNESCO. Udělejte si čas na prohlídku zámku, klidné procházky po náměstí i kolem zdejších rybníků, v jejichž hladině se krásně zrcadlí atmosféra tohoto města, které jako by zamrzlo v čase.

Trocha historie

Přesné datum založení města Telče není známé, protože se nedochovala žádná zakládací listina. Pověst hovoří o jeho založení již v roce 1099, ale písemně je první zmínka o něm uvedena až v roce 1315. Jisté je to, že toto místo bylo již na přelomu prvního a druhého tisíciletí důležitým křížením obchodních tras, a tak se tu přirozeně začalo usazovat čím dál více lidí. Proto tu byl postaven dvorec s rotundou a později kousek od něj i sídlo s hradem. Prvním velkých rozvojem prošlo město hned ve druhé polovině 14. století, kdy významně vzrostl počet obyvatel a rozbujela se i výstavba. Ovšem nejvýznamnějším obdobím byla pro Telč polovina 16. století, kdy měl zdejší panství v držení Zachariáš z Hradce. Na jeho jméno tu i dnes narazíte téměř všude, protože právě jemu vděčí město za svou úžasnou podobu. Tento velmi zcestovalý a vzdělaný šlechtic byl přímo okouzlen italskou renesancí, a proto v jejím duchu nechal přebudovat svůj hrad na vznosný zámek a také domy na náměstí získaly svou novou tvář. Však se po něm toto náměstí i dnes jmenuje.

Renesanční štíty domů na náměstí Zachariáše z Hradce

Obr. 1. Renesanční štíty domů na náměstí Zachariáše z Hradce

Náměstí Zachariáše z Hradce

Ať už na ně vkročíte z kterékoliv strany, od prvního pohledu budete zaručeně nadšeni. Domy s renesančními štíty a malovanými fasádami jsou propojené podloubím a vypadají jako kulisy z pohádky. Každý z těchto domů má své kouzlo a stojí za to, abyste se u něj na chvíli zastavili a dobře si ho prohlédli. Kromě toho na náměstí stojí za pozornost jistě i dvě krásné kašny a Mariánský sloup. Při procházce náměstím určitě vkročte do domu č.31 zvaného jednoduše Telčský dům. Tady totiž budete mít možnost prohlédnout si jeho zajímavé sklepení, kde na vás dýchne tajemná atmosféra skřítků, legend i historických příběhů. V horním patře pak zase budou moci děti i jejich rodiče popustit uzdu své fantazie a vyřádit se v herně.

Náměstí Zachariáše z Hradce

Obr. 2. Náměstí Zachariáše z Hradce

Zámek Telč

Telčský zámek uzavírá z jedné strany náměstí, odkud do něj vede hlavní brána. I tady pohádka pokračuje, vždyť se jich tu také několik točilo. Za všechny zmiňme třeba jednu z nejznámějších českých klasických pohádek Pyšná princezna. Jak již bylo zmíněno, zámek byl přebudován do své nynější podoby v polovině 16. století na přání Zachariáše z Hradce. Na stavbu dohlíželi přímo italští mistři stavitelé, kteří mají na svědomí také zámek v Jindřichově Hradci. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že jsou si tyto dva zámky tak podobné. Zbytky původního gotického hradu jsou v zámku dobře patrné. Nově postavený jižní a severní palác byl totiž připojen k upravené hradní budově a vše se následně propojilo arkádovými chodbami. Kromě vnější podoby vás pak přímo ohromí úžasný interiér, ať už jde o malby a fresky zdobící zdi a stropy sálů, nebo jejich mobiliář. Téměř vše se tu skvěle zachovalo v původní renesanční podobě díky citlivému přístupu pozdějších majitelů, kterými byli Slavatové a poté páni z Lichtenštejna. U zámku se nachází zámecká zahrada, která se svým vznikem v 70. letech 16. století řadí mezi nejstarší architektonické zahrady u nás.

Štěpnický rybník v zámeckém parku

Obr. 3. Štěpnický rybník v zámeckém parku

Telčské rybníky

Vedle zámku se rozprostírá zámecký park, jehož součástí je Štěpnický rybník. Tento park je oblíbeným místem procházek, všudypřítomná zeleň a silueta zámku a města odrážející se ve vodní hladině působí ohromně uklidňujícím dojmem. Dalšími rybníky jsou Uličský a Staroměstský, kolem kterých je také moc příjemná procházka s výhledy na zajímavá panoramata města. A chcete-li si dopřát opravdu romantický zážitek, můžete si v létě půjčit i loďku a vodami v podzámčí v poklidu proplouvat.

Telčský zámek při pohledu z věže sv. Ducha

Obr. 4. Telčský zámek při pohledu z ptačí perspektivy

Pohled z výšky

A ještě přidám dva tipy, jak si město prohlédnout z ptačí perspektivy. Jednou z možností je Svatojakubská věž, jejíž vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 33 metrů. Celkových 53 metrů výšky dělá z této věže nejvyšší dominantu města. Druhou variantou je o několik metrů nižší věž sv. Ducha. Tato hranolovitá věž v pozdně románském slohu je zase tou úplně nejstarší dochovanou památkou ve městě. Za návštěvu stojí rozhodně obě.

diskuse

vložit nový příspěvek