PF 2008

V první řadě chci všem čtenářům popřád hodně štěstí a zdraví v roce 2008. Dále bych chtěl zhodnotit z pohledu webu www.cestovatele.info rok 2007 a vyslovit několik prognóz pro rok 2008.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Rok se sešel s rokem a máme zde rok 2008. Přeji všem čtenářům www.cestovatele.info hodně štěstí, zdraví a úspěchů v osobním životě v celém roce 2008. Nový rok má pro web www.cestovatele.info velký, symbolický význam. Náš web má právě jeden rok.

Rok 2007

Nejprve bych chtěl zhodnotit uplynulý rok 2007. Neziskový projekt www.cestovatele.info se udržel jeden rok a vždy o půlnoci z neděle na pondělí vydal jeden článek. Podle mne můžeme s jistotou říci, že projekt přežil své nejtěžší období, období vzniku. Právě pár měsíců po spuštění „odumře“ většina podobných projektů, protože vše přestane jeho tvůrce bavit. Vypadá to, že celý projekt už jen tak lehce nezanikne.

Tématické zaměření webu

Co se týče témat, oproti mému původnímu záměru zveřejňovat články čistě z České, nebo Slovenské republiky, se objevily články i z daleké ciziny. Například Indie, Island, Austrálie a podobně. Vydávání článků o vzdálených zemích se nebráním, možní jsou i pro čtenáře přitažlivější.

Ankety

Za rok provozu jsem zveřejnil několik anketních otázek týkající se www.cestovatele.info . Samozřejmě se našli (tak jako na jakémkoliv jiném webu) lidé, kteří hlasují vícekrát pro jednu odpověď. Výsledky anket jsou tím pádem zkreslené, já ale mám přehled o tom, kolik asi odpovědí je skutečných a kolik „fingovaných“, proto pro mne mají výsledky anket určitou vypovídací hodnotu. Mimo jiné vyplývá, že většina čtenářů by buď přivítala více než jeden článek týdně, nebo je jí to jedno. Jak jsem už napsal, každý týden vyjde jeden článek. Mým snem je zvýšit počet článků na dva týdně. Bohužel v dohledné době k tomu asi nebudu mít prostředky. Autorů není tolik, abych mohl závazně říci, že jsem schopen, třeba rok vkuse vydávat články dvakrát týdně. Přesto jako jedno z předsevzetí do roku 2008 budu mít zvýšení počtu vydávaných článků.

Návštěvnost

Ze statistik přístupu na web jasně vyplývá, že většina čtenářů přichází přes vyhledávače. Není se čemu divit. Mnoho zeměpisných pojmů, o kterých se na www.cestovatele.info píše, je ve vyhledávačích na první stránce. „Největší žně“ návštěvníků byly v červnu a červenci, od té doby návštěvnost klesá. Klesání návštěvnosti si vysvětluji tím, že mnoho lidí v období léta, nebo těsně před, vyhledává na Internetu informace o dovolené. Pokud je má domněnka pravdivá, opět na jaře začne návštěvnost růst.

Zatímco v červenci se počet unikátních návštěvníků pohyboval v průměru přes 130 denně, v prosinci je to mírně přes 50. Vzhledem k tomu, že narůstá obsah, který indexují vyhledávače, očekávám i nárůst unikátních návštěv v létě 2008. Snad moc nepřestřelím, když uvedu, že očekávám v průměru asi 300 až 400 unikátních návštěvníků denně.

V průměru každý návštěvník webu www.cestovatele.info přijde na náš web a poté ještě jedenkrát klikne na nějaký odkaz na webu. Průměrný návštěvník samozřejmě v praxi neexistuje. Je několik takových, kteří:

  1. přijdou kliknutím na odkaz ve vyhledávačích a již nekliknou na žádný jiný odkaz, to znamená, že web je vůbec nezaujal anebo přišli na web omylem.
  2. přijdou kliknutím na odkaz ve vyhledávačích a poté se do obsahu webu začtou a klikají na další a další odkazy.

Průměr dvě načtené stránky na jednoho návštěvníka mě moc neuspokojuje. V příštím roce se pokusím web pozměnit tak, aby se u nás každý, i náhodný návštěvník na chvíli zastavil.

Rok 2008

Dosti bylo minulosti, zkusím vyslovit pár prognóz na rok 2008.

Redakční systém

Na konci září 2007 měla být uvedená do provozu nová verze redakčního systému. Jak už to bývá u podobně neziskových projektů založených na dobrovolnosti zvykem, bude nová verze spuštěná „mírně“ po termínu a to v lednu 2008. Čtenáři si (doufám) s příchodem nové verze ničeho nevšimnou. Přínos by měl být hlavně pro autory, kterým se hodně zjednoduší publikování článků a tím snad nová verze redakčního systému přispěje k větší frekvenci vydávání článků.

Po zprovoznění nové verze redakčního systému se chystám na (malou nebo velkou) grafickou změnu webu. Hlavní nedostatek, který web www.cestovatele.info značně handicapuje je špatné zobrazování stránek v prohlížeči MSIE7.

Reklama

Web www.cestovatele.info (zatím, ale nejspíše navždy) nemá ambice vydělávat peníze. Neziskový web v praxi znamená web ztrátový. Příjmy nejsou žádné, zato nákladů je spousta. Nebudu počítat čas na práci, kterou vyžaduje údržba webu a čas, který autoři věnují psaní článků. I potom zde zůstávají náklady na webhosting a placení domény, které jdou čistě z mých soukromých prostředků. Rozhodl jsem se proto, že zkusím ztrátu „zmírnit“ pomocí reklamních systémů. Někdy kolem února, nebo března se na webu objeví reklama. Zatím mám vyhlédnuté systémy adFox a Google AdSence. Neumím nyní odhadnout, jak velké částky webu www.cestovatele.info reklamní systémy přinesou. Kdyby pokryly náklady na doménu a webhosting, byl bych spokojen. Spíše ale očekávám částky menší. Snad reklamy neodradí žádné čtenáře, zkuste prosím pochopit, že v současné době jdou veškeré náklady na provoz z „mé kapsy“. Kdyby částky z reklamních systémů byly vtipně malé, zrušil bych reklamu na www.cestovatele.info a vše vrátil do starých kolejí.

V roce 2008, někdy asi v dubnu, nebo v květnu chystám udělat další změnu na webu, která snad zajistí větší průměrný počet zobrazených stránek jednomu unikátnímu návštěvníkovi. Nechci dopředu říkat o co se jedná, jednak to bude překvapení a jednak si nejsem jistý, jestli se to povede.

Závazky na rok 2008

  1. Dát do provozu novou verzi redakčního systému.
  2. Přimět více lidí, ať se stanou autory článků a tím třeba i zvýšit frekvenci vydávání článků na 2 krát týdně.
  3. Zvýšit přes léto počet unikátních návštěv minimálně na 300 denně.
  4. Zvýšit průměrný počet zhlédnutých (načtených) stránek na jednoho unikátního návštěvníka ze současných dvou minimálně na tři a půl.
  5. Zprovoznit reklamní systémy a vydělat na nich na pokrytí webhostingu a domény.
  6. Zajistit kvalitním obsahem více lidí, kteří se na www.cestovatele.info budou vracet, čímž se zvýší počet lidí, kteří nepřijdou z vyhledávačů, ale přímo do WWW prohlížeče zadají adresu www.cestovatele.info .

Poděkování

Na závěr bych chtěl poděkovat:

  1. Všem čtenářům za přízeň a navštěvování www.cestovatele.info .
  2. Všem autorům za obětovaný čas, trpělivost a ochotu psát a vydávat články bez nároku na odměnu.

diskuse

vložit nový příspěvek