Norwich

Putování po východní Anglii začneme ve městě Norwich v hrabství Norfolk. Podíváme se na hrad Norwich Castle a na městské tržiště.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Pokud se vydáte na výlet do Velké Británie, je téměř jisté, že jedete navštívit Londýn. A je to velká škoda. Velká Británie nabízí spoustu úžasných míst k objevování. Pokud byste vyjeli z Londýna na severovýchod, obklopí vás zelené pastviny s ovcemi či prasaty, sem tam projedete kolem jedné z farem či nějakou vesničkou. A třeba dorazíte až do Norwich

Norwich je městem rozkládajícím se na řece Wensum v hrabství Norfolk. Během jedenáctého století byl Norwich druhým největším a nejvýznamnějším městem Anglie a dnešní toulky městem bych ráda zahájila u dominanty, která nás do této doby může alespoň částečně přenést.

Norwich Castle

Tou dominantou je Norwich Castle, hrad rozkládající se na kopečku v centru města. Zvenku působí jako téměř klasický hrad, jaké známé od nás, uvnitř je však víceméně koncipován jako muzeum, přičemž hlavní sál slouží zejména malým dětem jako herní koutek. Muzejní expozice nabízejí téměř vše – přes artefakty ze starověkého Egypta, výstavky zobrazující život Keltů až po moderní obrazy či vycpaná zvířata. Hrad je otevřen celoročně a vstupné stojí £6.80. Přijdete-li však hodinu před zavírací dobou a pospíšíte si s prohlídkou, zaplatíte pouze £1.

Norwich Castle

Obr. 1. Norwich Castle

Od Norwich Castle se vydáme některou z uliček přímo do centra města. Ocitáme se před městskou radnicí, pro niž je typická věž se zelenou špičkou. Slouží nejenom jako ukazatel hodin, ale také jako výborný orientační bod pro ztracené turisty. A hned před budovou radnice se rozkládá, dalo by se říct, symbol Norwiche – městské tržiště. To původní, založené na ke konci jedenáctého století Normany, bylo o něco větší než to stávající. Nicméně i tak se jedná o největší tržiště v Anglii. Nakoupit zde můžete od pondělí do soboty a sortiment je obrovský. Trhovci nabízejí vše přes oblečení, knihy, potraviny či suvenýry. Z jednoho stánku se přes celé tržiště line vůně fish and chips. Je ovšem třeba přijít brzy, bývá rychle vyprodáno.

Budova radnice - Norwich

Obr. 2. Budova radnice – Norwich

Jen pár kroků od historického centra byla před jedenácti lety postavena nová moderní budova městké knihovny, kde sídlí mimo jiné i informační centrum. Skleněno-ocelový obr možná pro někoho může mezi starou architekturou působit nepatřičně, ale za podívaní rozhodně stojí. Dnešní krátkou procházku městem bych ovšem ukončila v kavárně hned vedle tržiště. V kavárně, která se nachází v bývalém cechovním domě a kde na vás z každého koutu dýchá historie, si můžete odpočinout u šálku anglického čaje a domácího koláče či sendviče.

Městské tržiště - Norwich

Obr. 3. Městské tržiště – Norwich

článek je součástí seriálu: Toulky východní Anglií

Taťána nám popíše své toulání se výchdoní Anglií.

další části seriálu:

diskuse

vložit nový příspěvek