Naučná stezka Slezská Ostrava

Prvního dubna byl v trochu aprílovém duchu zveřejněn článek Výstup na ostravskou sopku Emu. Ema samozřejmě není sopka, ale halda. Rozhodl jsem se, že už trochu vážněji, jakožto ostravský patriot, popíšu celou naučnou stezku Slezská Ostrava. Tento článek předchází výstupu na Emu a popisuje zajímavosti naučné stezky z černé louky na Ostravský hrad.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Černá louka (265 m. n. m.)

Výstup začnu na tramvajové zastávce Černá louka. Hned u zastávky je stejnojmenné turistické rozcestí, které se nachází na naučné stezce Slezská Ostrava. Naučná stezka Slezská Ostrava vede po žluté turistické značce. Na Emu bych se dostal oběma směry. Já volím směr na Ostravský hrad. Kousek za rozcestím je informační cedule naučné stezky Slezská Ostrava. Dovídám se zde informace významných místech v okolí. Uvedu některé z nich, konkrétněji o Divadle loutek Ostrava, Pivovar Markuse Strassmanna a Výstaviště Černá louka. Informací je na informační ceduli více. Například je zde i historie Divadla Antonína Dvořáka nebo odstavec o Vile Tereze.

Divadlo loutek Ostrava

Na informační ceduli je psáno o Divadle loutek Ostrava, jehož budova je z místa i vidět. Divadlo je jedinou profesionální scénou pro děti a mládež v severomoravském regionu. Divadlo pořádá od roku 1995 festival Spectaculo Interase, rovněž je organizátorem akce Divadelní pouť bez bariér, která je interaktivním setkáním handicapovaných s loutkovým divadlem.

V již zmiňované, nedaleké budově na Černé louce sídlí divadlo od roku 1999.

Pohádkový orloj v Ostravě

Mimo-ostravskému návštěvníkovi (Ostravané jej určitě už viděli) doporučuji shlédnout i Pohádkový orloj v Ostravě, který je v budově Divadla loutek Ostrava. Orloj je v provozu každou sudou hodinu od osmi rána do osmi večera. O orloji však na informační ceduli není napsáno nic.

Pivovar Markuse Strassmanna

Existence pivovaru na Pivovarské ulici v Moravské Ostravě je doložená již z první čtvrtiny 18. století. V roce 1841 byl městský pivovar rozšířen a koncem roku 1857 jej získal do nájmu Markus Strassmann z Lipníka nad Bečvou. Markus Strassmann rozšířil výrobu a v roce 1874 proměnil pivovar na moderní parostrojní závod. V roce 1888 Markus Strassmann pivovar odkoupil a z nájemce se stal vlastníkem. K dalším velkým změnám došlo ke konci 19. století, kdy byl vystaven nový komín a kdy byl pivovar napojen na železnici. V roce 1899 se pivovar přeměnil na akciovou společnost.

Výstaviště Černá louka

Tradice výstavnictví a trhů v Ostravě jsou již ze středověku, kdy územím dnešní Ostravy vedla jantarová cesta z uher do Těšína a dále k Baltu. Od 13. století, po nálezu soli ve Wieliczce, vedla z Moravy přes Těšínsko tak zvaná solní cesta. Dále král Karel IV udělil Ostravě 17. května 1362 první jarmark, což je nejstarší listina v archívu města Ostravy. Roku 1505 byly trhy přeložený na pozemek dnešního Výstaviště Černá louka.

Tolik informační cedule u kterých se moc nezdržuji. Procházím Výstavištěm Černá louka a asi po pěti minutách přicházím k Hradní lávce.

Hradní lávka

Hradní lávka, dříve Lávka Unie, je 100 metrů dlouhá a 3 metry široká lávka přes Ostravici, která spojuje moravskou a slezskou část Ostravy. Pár metrů od lávky je soutok řek Lučina a Ostravice. Přes hradní lávku vede cesta z nedaleké Černé Louky na nedaleký Ostravský hrad. U lávky je informační cedule naučné stezky Moravská Ostrava., kde je psáno o historii lávky, ale také o historii ostravského extraligového fotbalového klubu FC Banik Ostrava.

FC Baník Ostrava

Dle informační cedule byl FC Baník Ostrava založen v roce 1922 v hostinci U dubu, kde několik desítek fotbalových nadšenců založilo klub SK Slezská Ostrava. Svůj stadión získal klub SK Slezská Ostrava až v roce 1925, do té doby hrál všechny zápasy na půdě soupeře. Klub byl i přes svůj malý rozpočet úspěšný a stále postupoval výše a výše. Nejvyšší soutěž hrál klub poprvé v sezóně 1937 / 38. Na dnešních Bazalech hraje klub od roku 1959.

Na informační ceduli je dále psáno o řekách Lučina a Ostravice, stejně tak i o přehradách na řekách Ostravice a Lučina.

Pokračuji po žluté turistické značce přes lávku, podejdu most a po pár minutách přicházíme k Slezskoostravskému hradu.

Slezskoostravský hrad

Obr. 1. Slezskoostravský hrad

Slezskoostravský hrad (208 m. n. m.)

U Slezskoostravského hradu je informační cedule o hradu a hlavně jeho historii. Hrad byl postaven ve druhé polovině 13. století. Hrad prošel velkou rekonstrukcí v roce 2004 a mnoho historického v něm nezbylo.

Brána Slezskoostravského hradu

Obr. 2. Brána Slezskoostravského hradu

 

diskuse

vložit nový příspěvek