Národní park Snowdonia – Severní Wales

  • Jakub Samek
  • 9.07.2012
  • 0:00
  • Změněno: 19.06.2012 | 19:04

Národní Park Snowdonia je mezi horaly znám svými krásnými skalnatými horami, nádhernou přírodou a drsným pobřežím. V malebných údolích se rozkládají malé vesničky s typickými břidlicovými domky, útulnými hospůdkami a všudypřítomnými ovcemi.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Sut mae, croeso i Gymru! Ve velštině: „Ahoj, vítejte ve Walesu!“. V létě minulého roku jsme se vydali na čtyřdenní túru v národním parku Snowdonia v severním Wales.

Nejvyšší horou parku je Snowdon, jejíž vrchol dosahuje výšky 1085 m n. m. a je zároveň nejvyšší horou Walesu a také Anglie.

Snowdonia je mezi horaly známa svými krásnými skalnatými horami, nádhernou přírodou a drsným pobřežím. V malebných údolích se rozkládají malé vesničky s typickými břidlicovými domky, útulnými hospůdkami a všudypřítomnými ovcemi. Pokud budete mít problém se spaním, můžete je začít počítat. Určitě usnete dříve :). Pokud máte rádi horskou turistiku, lezení nebo dálkové či extrémní horské cyklostezky, Snowdonia je to pravé místo pro vás.

Pokud by se vám líbili fotografie ve fotogalerii a chtěli byste jít v našich stopách, doufáme, že vám níže uvedený průvodce přijde vhod.

Národní park Snowdonia

Obr. 1. Národní park Snowdonia

Bangor – 1. den

Náš pobyt ve Walesu začal v odpoledních hodinách na Londýnském nádraží Euston, odkud jsme jeli vlakem do Severního Walesu, města jménem Bangor. Cesta trvala přibližně 3 hodiny a 30 minut, zpáteční lístky nás stály okolo £70 na osobu (vlaková spojení je možno najít přes www.nationalrail.co.uk, pokud koupíte lístky s předstihem, získáte výraznou slevu). V městě Bangor jsme přespali v Regency hotelu , který je hned u nádraží.

Vzhůru na Snowdon – 2. den

Bangor jsme opustili hned brzo ráno, autobusem číslo 85, směr město Llanberis. Odtud pak autobusem Sherpa S1 na startovní bod výstupu na Snowdon, Pen-y-Pass.

Na vrchol vedou 3 hlavní trasy – z Pen-y-Passu kolem jezer a pak strmě k vrcholu, z Pen-y-Passu nad jezery směrem k vrcholu nebo z Llanberis pešky nebo horským vláčkem (pro ty co nechtějí chodit). Na vrcholu Snowdonu je teď nové informačním centrum s občerstvením, kde se můžete odměnit za váš výkon.

K sestupu jsme využili stezku Rhyd-Ddu Path až do vesničky Rhyd-Ddu. Dole v údolí jsme pak zašli do místní tradiční hospůdky Cwellyn Arms a ubytovali se v hostelu YHA Ranger (ceny začínají okolo £17).

Městečko Llanberis – 3. den

Den třetí byl odpočinkový. Přešli jsme z hostelu Ranger do městečka Llanberis. Udělali jsme pak ještě malou túru okolo jezera Peris Lake a do kopců nad městem, skrze dnes již uzavřený břidlicový lom. Krajina zde je měsíčně impozantní, všude je samá břidlice, ani rostlinka ani strom. Z vrcholku je pak nádherný pohled na město Llanberis, jezero, horu Snowdon a příkré srázy, kde kdysi probíhala těžba břidlice.

Břidlicový lom poblíž města Llanberis

Obr. 2. Břidlicový lom poblíž města Llanberis

Pokud by se vám nechtělo již vyrážet na túru, doporučujeme navštívit unikátní Electric mountain, plně fungující hydro elektrárnu zbudovanou v hoře!, nebo muzeum těžby břidlice. Spali jsme v YHA hostelu Llanberis (ceny začínají okolo £19).

Za dalšími vrcholky – 4. den

Po snídani jsme opustili Llanberis, opět autobusem číslo S1 směr Pen-y-Pass. Odtud pak kolem hotelu Pen-y-Gwryd strmě nahoru na horu Glyder Fach. Na dalším vrcholku Glyder Fawr jsou krásné výhledy a možnost mírného horolezectví na rozmanitých kamenných útvarech. Ještě před sestupem do YHA hostelu Idwal Cottage (ceny začínají okolo £19) jsme pak prošli impozantní rozsedlinou Devils Kitchen a příjemně osvěžili unavené nohy v ledové vodě jezera Llyn Idwal.

Cesta zpět do města Bangor – 5. den

Po odpočinku v hostelu jsme vyrazili na zpáteční cestu do města Bangor, odtud pak vlakem zpět do Londýna.

Pokud se tedy do Anglie chystáte, na dobu delší než víkend, pokuste se Snowdonii zařadit do vašeho cestovního plánu. Nebudete zklamáni.

Fotogalerie Snowdonia

Jakub a Eva

Jakub a Eva přispívají do Nezávislého průvodce Londýnem, Anglií a Skotskem (MINTY TRIPS). Najdete tam vše, co jste kdy potřebovali vědět při vašich cestách do Velké Británie. Průvodce je sestaven lidmi, kteří v Británii žijí, obdivují její krásy a místa, která doporučují, dobře znají.

Článek byl převzat z webu MINTY TRIPS se svolením autorů a provozovatelů webu.

diskuse

vložit nový příspěvek