Městské Maštale – opomíjené skalní město

Po návštěvě Toulovcových Maštalí jsem od druhého skalního městečka v Budislavských skalách příliš neočekávala. Městské Maštale neskrývají takové skalní bludiště s úzkými chodbičkami a tajemnými zákoutími jako jejich známější soused. Zdejší rokle jsou také mělčí a širší a celá krajina je více otevřená. Skalní útvary jsou tu ale přesto fascinující. Procházka tudy tak byla příjemným překvapením.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení
Už první skaliska slibují pěkný zážitek

Obr. 1. Už první skaliska slibují pěkný zážitek

Liščí díry a Pod deštníkem

Na výlet k Městským Maštalím jsme se vydali od obce Budislav, která leží asi 2,5 kilometru daleko. My si cestu ještě o pár set metrů zkrátili, protože jsme nezajeli až do obce, ale nechali jsme auto poblíž autobusové zastávky Budislav – Borek. Odtud jsme následovali žluté turistické značení, které nás vedlo po pohodlné široké lesní cestě.

Městské Maštale začínají

Obr. 2. Městské Maštale začínají

Po krátké procházce jsme sešli do nehlubokého kaňonu, který mezi sebou svírala skaliska. Tady jsme se na chvíli zastavili a obdivovali krásu skal, ať už skalní útvar Liščí díry nebo místo zvané Deštník.

Skalní útvar Deštník

Obr. 3. Skalní útvar Deštník

Hrad a Pancéřová loď

Ale to nebylo vše. Pokračovali jsme po žluté značce dále, až jsme se dostali na dohled skalnímu útvaru zvanému Hrad. A ten jsme si také důkladně prohlédli, zespodu i shora. Dá se na něj totiž bez problémů vylézt a užít si trochu adrenalinu při pohledu dolů. Pak jsme se opět napojili na žlutou trasu a sešli ještě kousek do údolí k protékajícímu potůčku. Po cestě jsme míjeli zajímavě tvarovanou skálu s názvem Pancéřová loď a někde kousek od nás v lese se skrýval útvar zvaný Kostelík, k němu se nám už ale nechtělo. Dole u potůčku, za turistickým rozcestníkem Pod Kostelíčkem,  jsme se otočili a zamířili zase stejnou cestou zpátky. Viděli jsme to nejzajímavější v tomto místě a rozhodně to stálo za to. Městské Maštale jsou krásným koutem přírody a byla by škoda je vynechávat jako ty méně zajímavé.

Skalní útvar Hrad

Obr. 4. Skalní útvar Hrad

článek je součástí seriálu: Toulky Českomoravským pomezím 2016

Kam se podívat a co vše lze spatřit na Českomoravském pomezí se dovíme od Martiny Limbergové, která Českomoravské pomezí navštívila v červenci 2016.


diskuse

vložit nový příspěvek