Mešita Jumeirah

Mešita Jumeirah je první cíl našeho poznávacího výletu. Mešita Jumeirah je jediná mešita v Dubaji, kam mohou vstoupit i lidé jiného vyznání, než muslimové. Prohlídka mešity je organizovaná a její součásti je i beseda o islámu.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Probouzím se do prvního dubajského rána. Klimatizace přes noc příjemně chladila pokoj, tak si ani neuvědomuji, jaké je a hlavně jaké bude venku peklo. Voda z kohoutku teče skutečně studená, přes noc se dokázala ochladit.

Je sice Ramadán, ale ten jinověrci (ne muslimové), jak jsem již psal, nemusejí dodržovat. Pouze nesmí porušovat pravidla Ramadánu na veřejném místě, kde by je mohl někdo vidět. Hotelové restaurace se berou jako „rezervace“ pro turisty a ne veřejné místo. Jdeme tedy, i když je již po východu slunce, na snídani. Možná trochu překvapující je, že na snídani u jednoho stolu sedí a hoduje rodina, která, podle oblečení ženy, je islámského vyznání.

Po snídani neztrácíme čas a vyrážíme k prvnímu dnešnímu cíli, k mešitě Jumeirah.

Městská čtvrť Jumeirah

Mešita Jumeirah se nachází ve stejnojmenné městské čtvrti (Jumeirah). Čtvrť Jumeirah je velmi luxusní čtvrť emirátu Dubaj. Ve čtvrti Jumeirah jsou například umělé ostrovy, nebo asi nejluxusnější hotel v Dubaji jménem Burdž al-Arab, o dalších zajímavostech ze čtvrti Jumeirah budou samozřejmě další díly.

Čtvrť Jumeirah (a tím pádem i mešita) je od našeho hotelu trochu z ruky. Bereme si tedy taxi. Jak už jsem psal, taxislužba je v Dubaji velmi levná. V podstatě kdo je na ulici a rozhodne se, že chce jet taxikem, obvykle čeká jen pár minut, než kolem něj projede nějaký volný, na který mávne. Tentokrát si ale napoprvé necháváme taxi přivolat z recepce.

Mešita Jumeirah - Dubaj

Obr. 1. Mešita Jumeirah – Dubaj

O Mešitě Jumeirah

Mešita Jumeirah je největší mešita v emirátu Dubaj a druhá největší mešita ve celých Spojených Arabských Emirátech. Zároveň se jedná o jedinou mešitu v emirátu Dubaj (nejsem si jistý, myslím, že i jedinou mešitu v celých Spojených Arabských Emirátech), kam mohou za určitých podmínek vstoupit i nevěřící (tedy lidé, kteří nejsou muslimové).

Mešita Jumeirah - Dubaj

Obr. 2. Mešita Jumeirah – Dubaj

Mešita Jumeirah byla postavená ve dvacátých letech dvacátého století. Tedy oproti významným katedrálám například na našem území je velmi mladá.

Prohlídka

Nevěřící mohou mešitu navštívit v rámci prohlídky s programem, kterým je přednáška o islámu a o historii islámu. Prohlídky a přednášky pořádá Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Prohlídka začíná každou neděli, úterý, čtvrtek a sobotu vždy v 10:00. Trvá asi hodinu. Vstupné je 10 Dirhamů. K účasti není nutná žádné rezervace, ani objednávání, stačí jen přijít před 10:00 na místo. V té době neprobíhá v mešitě bohoslužba, na kterou by nevěřící nesměli.

Mešita Jumeirah - Dubaj

Obr. 3. Mešita Jumeirah – Dubaj

Jak se obléct do mešity Jumeirah

Při vstupu do mešity by měli být návštěvníci důstojně oblečeni. Přece jen se jedná o místo, ke kterému mají místní obyvatelé a obecně všichni věřící muslimové úctu. Speciálně na tuto akci jsem měl o den dříve koupenou bílou košili a sebou přivezené dlouhé kalhoty. Vzal jsem si i uzavřené boty místo sandálů a neuvědomil si při tom, že tohle je naprosto zbytečné. Boty si stejně každý před vchodem do mešity sundá. Několik málo mužů v mešitě měli i košile s krátkým rukávem.

Samozřejmě úplně jinou kapitolou jsou ženy. Žena by měla být co nejvíce zahalená. Neměla by mít krátký rukáv a rozhodně kalhoty nebo šaty až na zem. Některé návštěvnice přišly s krátkým rukávem a před vstupem si přes sebe něco přehodily. Nejsem si jistý, jestli si to samy přinesly, nebo jim tento kousek oblečení na místě půjčili. V každém případě každá žena dostane při vstupu do mešity šátek, kterým zakryje vlasy. Samozřejmě pokud není muslimka a nemá již tvář zahalenou sama od sebe.

Jak probíhala naše prohlídka mešity Jumeirah se dočtete v příštím díle.

Fotogalerie Dubaj 2011

Více fotografií můžete vidět ve fotogalerii Dubaj 2011.

článek je součástí seriálu: Pohádky tisíce a jedné noci 2011

V srpnu roku 2011 jsem společně s Milanem, Stáňnou a Michaelou navštívil emirát Dubaj ve Spojených Arabských Emirátech.


diskuse

vložit nový příspěvek