Malý Kyseľ

Druhá roklina z dnešního výletu je roklina Malý Kyseľ, na kterou pokračujeme z Kláštoriska. Závěr výletu si půjčíme jízdní kolo a projedeme se zpět do kempu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Kláštorisko

V chatě na Kláštorisku se občerstvíme a vyrážíme dále po červené a modré značce směrem k roklině Kyseľ. Značky nás vedou do lesa, kde začínáme mírně stoupat. Po chvilce se od nás odpojuje červená turistická značka a my dále pokračujeme po modré. Asi za dvacet pět minut chůze od Kláštoriska přicházíme k rozcestí Nad Kyseľom.

Nad Kyseľom (740 m. n. m.)

Z rozcestí Nad Kyseľom budeme pokračovat k rozcestí Kyseľ, rázcestie. Můžeme si vybrat, jestli kratší cestou po modré turistické značce (dle rozcestníku 5 minut), nebo po žluté turistické značce s vyhlídkou na další vodopády (dle rozcestníku 25 minut). Protože máme na další dny v plánu tudy ještě jít na Veľký Kyseľ a cesta na něj vede rovněž tímto rozcestím, rozhodneme se dnes zvolit kratší cestu. Na vodopády se podíváme příště. Rozcestí Nad Kyseľom se kdysi jmenovalo Kyseľ, odbočka náhradní trasy a pod tímto názvem je i na starších mapách.

Pokračujeme dále po modré turistické značce a mírným stoupáním přicházíme po pěti minutách k rozcestí Kyseľ, rázcestie.

Kyseľ, rázcestie (688 m. n. m.)

Cesta roklinou Malý Kyseľ - Slovenský Ráj

Obr. 1. Cesta roklinou Malý Kyseľ – Slovenský Ráj

Kyseľ, rázcestie je rozcestí, kde se od sebe oddělují rokliny Veľký Kyseľ a Malý Kyseľ. Na Veľký Kyseľ vede zelená turistická značka, která právě zde začíná. My budeme pokračovat po modré turistické značce roklinou Malý Kyseľ. Podle rozcestníku má cesta roklinou k rozcestí Suchá Belá – záver trvat hodinu. Příliš se u rozcestí nezdržujeme a vcházíme do rokliny. Tak jako snad ve všech roklinách, i cesta roklinou Malý Kyseľ vede řečištěm potoka. A také jako v jiných roklinách je i cesta roklinou Malý Kyseľ pouze jednosměrná proti proudu potoka, tedy povoleno je jít jen ve směru, ve kterém jdeme my.

Malý vodopád (Skalní vodopád)

Asi po pěti minutách chůze roklinou Malý Kyseľ přicházíme k Malému vodopádu. Název Malý vodopád je napsán na ceduli nacházející se hned u vodopádu. Zvláštní je, že ve starším turistickém průvodci je tento vodopád označen jako Skalní vodopád. Jedná se o jeden ze dvou vodopádů na trase roklinou Malý Kyseľ. A protože je Malý vodopád ze zmíněné dvojce vodopádů ten větší, je zároveň, i přes svůj název Malý vodopád, nejvyšší vodopád rokliny Malý Kyseĺ. Podél vodopádu vede kovový žebřík a nad vodopádem je dřevěná lávka.

Malý vodopád v roklině Malý Kyseľ - Slovenský Ráj

Obr. 2. Malý vodopád v roklině Malý Kyseľ – Slovenský Ráj

Uděláme pár fotek a vylezeme po kovovém žebříku nad Malý vodopád. Odtud pokračujeme dále roklinou po modré turistické značce. Cesta vede po dřevěných lávkách, které jsou v roklině Malý Kyseľ hojně zastoupeny.

Vrchol Malého vodopádu v roklině Malý Kyseľ

Obr. 3. Vrchol Malého vodopádu v roklině Malý Kyseľ

Machový vodopád

Asi po deseti minutách chůze od Malého vodopádu přicházíme k druhém a k poslednímu vodopádu v roklině Malý Kyseľ,  vodopádu jménem Machový vodopád. Machový vodopád se nachází v úzké chodbě mezi skalami, kterou se prochází po dřevěných stupačkách a lávkách nad řečištěm potoka.

Machový vodopád v roklině Malý Kyseľ.

Obr. 4. Machový vodopád v roklině Malý Kyseľ.

Úzkou cestou mezi vysokými skalami jdeme ještě asi 10 minut za Machovým vodopádem a pak opět vstoupíme do ze skal lesa. Stále však jdeme roklinou řečištěm.

Suchá Belá – záver

Cesta roklinou Malý Kyseľ nám trvá asi hodinu. Poté přicházíme v rozcestí Suchá Belá – záver (rozcestí, které se na starších mapách jmenuje Suchá Belá, vrchol), kde kromě naší modré turistické značky přichází také zelená turistická značka z rokliny Suchá Belá a žlutá turistická značka z rokliny Piecky. Nyní by nás čekala cesta přes rozcestí pod Pod Vtáčím hrbom do kempu v Polesoku. My ale, tak jako po dobu našeho pobytu několikrát, využijeme místní turistické atrakce a půjčíme si jízdní kolo. Do Podlesoku se svezeme na půjčeném kole. Tím náš dnešní výlet končí.

Co dodat k „roklině“ Malý Kyseľ?

V celém článku označuji Malý Kyseľ jako roklinu. Ve skutečnosti roklina se jmenuje Kyseľ a je daleko větší. Malý Kyseľ, stejně jako Veľký Kyseľ  je jen část rokliny Kyseľ. Kromě zmíněných částí, které jsou přístupné pro turisty, obsahuje roklina také velkou, dnes nepřístupnou část. Zákaz vstupu do ní je po velkém požáru z roku 1976.

článek je součástí seriálu: Slovenský ráj 2015

V srpnu roku 2015 jsem strávil týden ve Slovenském ráji a prošel jsem několik roklin v jeho severní části.


diskuse

vložit nový příspěvek