Malá Pravčická brána

Od pozůstatků hradu Šaunštejn pokračujeme po červené turistické značce směrem k cíli dnešního výletu, k Malé Pravčické bráně. Od malé Pravčické brány se vrátíme do vysoké Lípy.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Šaunštejn

Za turistickým rozcestím Šaunštejn, nacházející se pod skálou s pozůstatky hradu Šaunštejn, se vydáváme dále po červené turistické značce na Malou Pravčickou bránu. Hned za rozcestníkem začneme na chvíli prudce stoupat a po deseti minutách chůze přicházíme k dalšímu turistickému rozcestí.

Malá Pravčická brána

Malá Pravčická brána - Českosaské Švýcarsko

Obr. 1. Malá Pravčická brána – Českosaské Švýcarsko

Rozcestí se nachází asi 100 metrů od Malé Pravčické brány, kam nás zavede turistická značka značící významné místo poblíž turistické trasy. Na Malou Pravčickou bránu stoupáme od rozcestí jen pár minut. Malá Pravčická brána je podobně jako „velká“ Pravčická brána skalní okno. Malá Pravčická brána je oproti větší a slavnější „sestře“ jen 2.3 metrů vysoká. Lze na ní vylézt pomocí železného žebříku a navrchu je jištěná železným zábradlím.

Výhled z Malé Pravčické brány - Českosaské Švýcarsko

Obr. 2. Výhled z Malé Pravčické brány – Českosaské Švýcarsko

Malá Pravčická brána je umístěna v lese, ale i přes okolní stromy se lze z vrcholu Malé Pravčické brány porozhlédnout po okolí. Zdržíme se asi deset minut prohlížením, prolézáním a focením. Mě bohužel došly baterky ve fotoaparátu, tak fotím jen na mobil.

Malá Pravčická brána - Českosaské Švýcarsko

Obr. 3. Malá Pravčická brána – Českosaské Švýcarsko

V podstatě jsme došli k cíli naší dnešní cesty, vydáváme se zpět po červené turistické značce.

Malá Pravčická brána - Českosaské Švýcarsko

Obr. 4. Malá Pravčická brána – Českosaské Švýcarsko

Šaunštejn

K turistickému rozcestí pod hradem Šaunštejn přicházíme za deset minut klesání. Není důvod se zastavovat, pokračujeme dále po červené turistické značce. Nejprve se k nám zprava připojí žlutá turistická značka a po chvilce přicházíme k rozcestí Pod Šaunštejnem. Cesta od Šaunštejnu trvala asi 10 minut.

Pod Šaunštejnem

Od rozcestí Pod Šaunštejnem pokračujeme po žluté turistické značce do Vysoké Lípy. Opět jsme se vrátili na Naučnou stezku Jetřichovické stěny, kterou nás nyní vede žlutá turistická značka. Po deseti minutách přicházíme k prvním domům Vysoké Lípy.

Vysoká Lípa – bus

V jednom z prvních domů ve Vysoké Lípě se nachází restaurace, do které usedáme na něco k snědku. Kousek od restaurace je turistické rozcestí Vysoká Lípa – bus a také autobusová zastávka. Od rozcestí Pod Šaunštejnem jsme ušli půl kilometru.

V restauraci se zdržíme asi hodinu a pokračujeme dále po žluté turistické značce směrem na „centrum“ Vysoké Lípy.

Vysoká Lípa – hotel Lípa

Po necelé čtvrt hodině chůze přicházíme k rozcestí Vysoká Lípa – hotel Lípa. Od rozcestí Vysoká Lípa – bus jsme ušli jeden kilometr. U rozcestí je informační cedule informující nás o Vysoké Lípě. Dočítáme se zde o historii Vysoké Lípy, která je městskou částí Jetřichovic. Vysoká Lípa patří k nejstarším sídelním centrům v oblasti. První písemná zmínka o Vysoké Lípě je z roku 1387. V 16. století zde stával lovecký zámeček. Z církevně-správního hlediska bývala Vysoká Lípa přifařena k Jetřichovicím, jejichž je dnes městskou částí. Díky ojediněle zachovanému jádru lidové architektury byla Vysoká Lípa roku 1995 prohlášena vesnickou památkovou zónou.

Od rozcestí se vydáváme po modré turistické značce směrem na Dolský mlýn, který je vzdálen 1.5 kilometrů, o tom ale  až v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Českosaské Švýcarsko 2015

V červnu 2015 jsme strávili 4 dny v Českém Švýcarsku a na jeden den navštívili i vedlejší Saské Švýcarsko.


diskuse

vložit nový příspěvek