Macocha

Nacházíme se u legendární propasti Macocha pojmenované po maceše, která zde chtěla zavraždit svého nevlastního syna. Z horního i Dolního můstku sledujeme hlubokou propast a čteme si zajímavosti z informačních cedulí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Náš výlet začínáme na parkovišti u turistické chaty Macocha. Jak parkoviště, tak chata se nachází kousek od propasti Macocha. Nejprve cestou z parkoviště navštívíme místní informační centrum, které je od parkoviště po cestě. Zde si koupíme vstupenky do Punkevní jeskyně, kterou ještě dnes navštívíme.

Macocha – turistická chata, lanovka (490 m. n. m.)

Od informačního centra se přesouváme k Hornímu můstku propasti Macocha. U turistického rozcestí Macocha – turistická chata, lanovka jsou informační cedule popisující 5 veřejně přístupných jeskyní Moravského krasu, kde je prohlídka. Stručný popis informací o těchto jeskyních vyšel v minulém díle seriálu. Nyní se stručně seznámíme o čem pojednávají informační cedule na téma propasti Macocha a obou můstků nad propastí.

Propast Macocha focená z Horního můstku

Obr. 1. Propast Macocha focená z Horního můstku

Horní můstek propasti Macocha

První dřevěnou vyhlídkovou verandu nad propastí Macocha nechal v těchto místech postavit kníže Lichtenstein v roce 1820. V roce 1882 zde brněnská sekce Rakouského klubu turistů vybudovala dnešní Horní můstek. V souvislosti s Horním můstkem je potřeba zmínit i nedalekou chatu Macocha, která byla původně Útulnou Klubu českých turistů. Zbudována byla v letech 1894 až 1895. Součástí útulny byla i 14 metrů vysoká rozhledna. V této podobě chata vydržela až do počátku 20. století, kdy vyhořela a byla nahrazena novou stavbou. Poslední rekonstrukcí prošla Chata Macocha v roce 1996.

Skály Desatera foceny z dolního můstku Macochy

Obr. 2. Skály Desatera foceny z dolního můstku Macochy

Historie výzkumu Macochy

Macocha

Z jiné informační cedule se dovídáme, že Macocha patří k nejmohutnějším propastem svého typu ve Střední Evropě. Rozměry ústí jsou 174 x 76 metrů. Hloubka Macochy je 138,7 metrů po hladinu Spodního jezírka a 190 metrů po úplné dno. Dno propastí tvoří suťový kužel vysoký 45 metrů. Nad propastí Macocha se nacházejí dva můstky – Horní můstek a Dolní můstek.

Propast Macocha z Dolního můstku

Obr. 3. Propast Macocha z Dolního můstku

Ve stěnách Macochy jsou otvory dalších přibližně padesáti jeskyní z nichž některé propojují Macochu s jeskyněmi po i proti proudu ponorné řeky Punkvy.

Název Macochy vychází ze skutečných událostí ze 17. století, kdy zlá macecha svrhla svého nevlastního syna do hlubin propasti. Chtěl se tím zbavit nemilovaného potomka svého manžela. Chlapec se zachránil v korunách stromů. Posléze macechu rozzuřený dav vesničanů do propasti uvrhl. Tohle je obecně známý příběh, nejedná se však o pověst, jak se mnoho lidí mylně domnívá.

Do nedaleké turistické chaty nyní nepůjdeme, stavíme se tam ještě dnes, ale později. Po prohlédnutí Macochy z horního můstku se vydáme k Dolnímu můstku propasti Macocha po červené, modré a žluté turistické značce. Podle rozcestníku je dolní můstek asi 200 metrů chůze.

Macocha dolní můstek – rozcestí (480 m. n. m.)

Dolní můstek byl vybudován Klubem českých turistů v roce 1899 nákladem 800 zlatých. V původní podobě, jen s minimem oprav sloužil až do roku 2000, kdy musela být již zchátralá konstrukce z bezpečnostních důvodů odstraněna. Zrekonstruovaný můstek byl otevřen na podzim roku 2001. Dolní můstek zjednodušil v letech 1913 – 1933 výzkum Macochy, protože z něj vedl ocelový žebřík na dno Macochy.

Dolní můstek propasti Macocha focený z Horního můstku

Obr. 4. Dolní můstek propasti Macocha focený z Horního můstku

K zajímavosti patří, že původní záměr byl vybudovat točité schodiště vedoucí z Dolního můstku na dno propasti. Když ale byla v roce 1914 objevena podzemní cesta Punkevní jeskyní z Pustého žlebu, bylo od záměru upuštěno.

článek je součástí seriálu: Moravský kras 2016

Na jaře roku 2016 jsme se vydali na prodloužený víkend do Moravského krasu obdivovat nejen krásy zdejších dostupných jeskyní.


diskuse

vložit nový příspěvek