Lesní tramvaj (Kirnitzschtalbahn)

Poslední den v Českém Švýcarsku, kdy už opustíme ubytování, se ještě před odjezdem domů rozhodneme navštívit zajímavou turistickou atrakci v nedalekém německém městě Bad Schandau. Tou atrakcí je tramvaj, která jede asi osmi kilometrovou trať lesem mimo město.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dnešek je posledním dnem v Českém Švýcarsku a později odpoledne nás již čeká jen cesta domů. Rozhodneme se pro malý a nenáročný výlet do Saského Švýcarska v nedalekém Německu, kde se svezeme lesní tramvají.

Bad Schandau

Autem zajedeme přes Hřensko do malého lázeňského města Bad Schandau, kde je i konečná zastávka lesní tramvaje. Lesní tramvaj (Kirnitzschtalbahn) je název pro trasu tramvaje, která začíná v městě Bad Schandau, projíždí lesem a asi po osmi kilometrech končí u Lichtenhainského vodopádu.

Od místa, kde zaparkujeme se procházíme malým lázeňským městem Bad Schandau, a směřujeme k parku Stadtpark, kde je konečná zastávka lesní tramvaje (Kirnitzschtalbahn).

Stadtpark

Stadtpark je malý park ve městě Bad Schandau. Je zde nějaká zeleň, lavičky, protéká zde potok Křinice (Kirnitzsch) , je zde nějaká malá kavárna, spíše cukrárna, kde se dá koupit zmrzlina a také jsou zde informační cedule. Informační cedule jsou zde nejen v němčině, ale i v češtině. Píšou se zde obecné informace, jak se chovat v národním parku Saské Švýcarsko.

Lesní tramvaj / Kirnitzschtalbahn

Obr. 1. Lesní tramvaj / Kirnitzschtalbahn v Bad Schaudau – Saské Švýcarsko

Koleje lesní tramvaje jsou jen jedny pro oba směry, tedy tramvaj jezdí po jednokolejce, což u meziměstských tramvají není nic neobvyklého. Dá-li se tedy lesní tramvaj považovat za meziměstskou, v každém případě město opustí.

Lístky na lesní tramvaj koupíme od průvodčího, když nastupujeme do vozu. Poté nás čeká asi půlhodinová jízda Křinickým údolím (Kirnitzschtal). Tramvaj stojí na několika zastávkách, na jedné z nich je dvoukolejka a tramvaj se zde křižuje s protijedoucí tramvají.

Lichtenhainer Wasserfall

Vodopád Lichtenhainer (Lichtenhainer Wasserfall) se nachází kousek od konečné zastávky tramvaje, hned za jednou z místních restaurací. Lichtenhainer Wasserfall působí tak trochu jako kýč. Jedná se malý vodopád, kde protéká malý potůček po kamenech. Něco, čehož bych si normálně ani nevšiml, kdybych procházel kolem. Někde nad vodopádem proti proudu potoka se nachází uměle vytvořená vodní nádrž, ta z cesty ale není vidět. Vždy v nějakých časových periodách někdo vypustí vodu z vodní nádrže a tím vodopád uměle „zmohutní“. Při tom hraje nějaká hudba. Když jsme tam byli my, hrál zrovna Vangelis.

Lichtenhainer Wasserfall - Saské Švýcarrsko

Obr. 2. Lichtenhainer Wasserfall – Saské Švýcarrsko

Kromě vodopádu, již zmiňované restauraci a zastávky tramvaje se zde nachází několik dalších domů, které jsou většinou restauracemi. Usedáme na zahrádce jedné z nich tak, aby jsme měli výhled na Vodopád Lichtenhainer a občerstvíme se jedním pivem a polévkou.

Rozhodneme se, že cestu zpět nepojedeme lesní tramvají, ale uděláme si procházku do Bad Schandau pěšky, podle turistického rozcestí máme jít po červené turistické značce dvě a půl hodiny.  Vydáme se tedy na cestu.

Beuthenfall

Po deseti minutách chůze po asfaltové cestě, kde vedou i koleje lesní tramvaje přicházíme k tramvajové zastávce označené jako Beuthenfall. Odděluje se zde doprava zelená turistická značka směřující napravo do Mittelndorf. Je zde také více možností kam se vydat po červené turistické značce.

Křinincké údolí (Kirnitzschtal)

My po červené turistické značce scházíme z asfaltové cesty, přecházíme přes potok Křinice a dále budeme pokračovat lesem. Cestou procházíme kolem různých a různě velkých pískovcových skal, které vidíme i na druhé straně Křinického údolí (Kirnitzschtal).

Pohled na Lesní Tramvaj v Křinickém údolí - Saské Švýcarsko

Obr. 3. Pohled na lesní tramvaj v Křinickém údolí – Saské Švýcarsko

Po dvaceti minutách chůze přicházíme k dalšímu turistickému rozcestníku. Zde se pomocí mapy rozhodujeme, zda jít do Bad Schandau přes vrchol Hohe Liebe, nebo pokračovat podél potoku Křinice. Volíme druhou možnost.

Cesta Křinickým údolím (Kirnitzschtal) nás různě vede nad potokem Křinice, nebo vedle něj. Míjíme několik nepojmenovaných turistických rozcestníků. Asi po hodině chůze od Beuthenfall přicházíme k místu, kde je naše trasa jištěná řetězem.

Ostrauer Műhle

Po dalších dvaceti minutách chůze přicházíme ke kempu Ostrauer Műhle. Jsou zde i nějaké informační cedule, ale bohužel v němčině. Za kempem přejdeme přes Křinici a dále až do Bad Schandau půjdeme po asfaltové cestě podél kolejí lesní tramvaje.

Stadtpark

Za další tři čtvrtě hodiny přicházíme do parku Stadtpark v Bad Schandau. Tím nejen náš dnešní výlet v podstatě končí. Ještě se stavíme v obchodě, dojdeme k autu a vydáme se domů.

článek je součástí seriálu: Českosaské Švýcarsko 2015

V červnu 2015 jsme strávili 4 dny v Českém Švýcarsku a na jeden den navštívili i vedlejší Saské Švýcarsko.


diskuse

vložit nový příspěvek