Hrad Křivoklát

Příjezd na středověkou chloubu Středních Čech, na hrad Křivoklát.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 3 lidé


Vaše hodnocení

Křivoklát se řadí mezi nejstarší klenoty historie českých hradů a zámků. V podstatě jde o nejvýznamnější hrad, na který se sjížděli panovníci a šlechta z let minulých, aby se v tamních lesích oddávali lovu zvěře. Právě z těchto důvodů v komnatách hradu nalezneme nepřeberné množství nejrůznějších exponátů. Hluboké lesy se staly útočištěm a zároveň domovem pro značnou část jelenů. Dodnes se při průjezdu automobilem doporučuje obezřetnost a snížená rychlost. Nezáleží na

Křivoklát

Obr. 1. Křivoklát

tom, odkud se na hrad Křivoklát vydáte, všechny cesty jsou po své krajnici vyzdobeny typickými značkami vyššího výskytu zvěře a její možnosti přechodu přes vozovku. Hrad Křivoklát byl vystaven 12. století jako lovecké sídlo pro rozvernou šlechtu a panovníky na dlouhé generace dopředu. Nyní jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst v republice.

Hrad Křivoklát – zajímavosti

Křivoklát

Obr. 2. Křivoklát

Hrad Křivoklát – jízda autem

I přesto, že se v nejbližším okolí nachází bezpočet vyhlášených turistických tras, vydali jsme se na hrad Křivoklát automobilem. Asfaltový povrch se táhne čistou přírodou, která nevykazuje zásah lidského faktoru a působí, jako by si žila svým vlastním životem. Jako řidič jsem intuitivně povolil tlak na plynový pedál a začal skrze pootevřené okénko nasávat příval lesní atmosféry. Jako bych se na malý moment vrátil do minulosti a představil jsem si, jak to tenkrát před lety asi vypadalo. Namísto silnice uježděná lesní cesta a zvěř kam oko dohlédne.

Náhle se les rozestoupil a před námi se objevilo malé město Křivoklát. Doporučuji nechat automobil někde na okraji, nám se podařilo nalézt místo asi 50 metrů od placeného parkoviště, kde bylo ještě dalších 6 volných míst, nebo je zde možnost parkování před základní školou. Tím nechci ochuzovat hradní kasu o tolary, ale je podle mého názoru zcela zbytečné parkovat až pod kopcem, když se ve městě nabízí tolik parkovacích míst.

Výšlap k hradu

Výšlap k hradu netrval více jak 10 minut. Můžete se rozhodnout pro klikatící lesní cestu, nebo to vzít zpříma po vydlážděné silnici. Hrad Křivoklát se může pochlubit senzační atmosférou a patřičnou majestátností. Před samotným vstupem můžete nahlédnout do místnosti s galerií a do malého obchůdku s památečními suvenýry a prodejem vstupenek. Na nádvoří nás totiž pustili, až po zaplacení poplatku 20Kč kde začínají okruhy s průvodcem. Tento poplatek nemusíte platit v případě zaplaceného okruhu.

Křivoklát - výhled z hradu

Obr. 3. Křivoklát – výhled z hradu

Hrad Křivoklát a jeho okruhy

Hrad Křivoklát nabízí standardní dva okruhy. Pokud byste chtěli zvládnout oba dva naráz, připravte se na tříhodinovou prohlídku. Hodinu trvala prohlídka celého hradu, jelikož jsme měli dostatek času, absolvovali jsme i druhý okruh, který měl nádech gotiky a zabral téměř 60 minut.

článek je součástí seriálu: Výlet na hrad Křivoklát 2012

Jednoho srpnového dne roku 2012 se Patrik vydal na Středověký hrad Křivoklát.


diskuse

vložit nový příspěvek