Křivoklát – poslední okruh, nádvoří a ubytování

Popis posledního okruhu hradu Křivoklát a popis okolí, kde se ubytovat a kde najíst.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hrad Křivoklát je bezesporu jedním z nejkrásnějších stavení z let minulých ve středních Čechách. Po zdolání časově náročných hlavních okruhů, kde jsme si mohli prohlédnout veškerý interiér v plné kráse, nás nohy zavedly k poslednímu placenému okruhu, který se odehrává na hradebním systému a Velké věži, a to bez účasti průvodce. Jde o ideální možnost, jak si za 70Kč prohlédnout impozantní panorama v nejbližším okolí. Hrad Křivoklát byl vystavěn na jednom z nejvyšších míst, což mu dodává na majestátnosti a nadřazenosti vůči ostatním usedlostem. Cesta nás pozvolným tempem zavedla do severovýchodního parkánu, dokonce jsme měli možnost vystoupat na hradební ochozy, odkud je nádherný výhled. Na malou chvíli jsme obdivovali důmyslně vytvořený obranný systém, což vedlo k zamyšlení, jak moc těžké to museli mít nájezdníci, jež se snažili hrad Křivoklát dobýt. Cestou na vrchol Velké věže jsme prošli přes lovecké interiéry.

Pohled na hradby

Obr. 1. Pohled na hradby

Hrad Křivoklát – Nádvoří

Po úspěšně zakončených prohlídkách jsme se konečně dostali na nádvoří, což je samotné srdce celého hradu. Zde se uskutečňuje velké množství inspirativní zábavy. Lidé v dobových krojích vás zvou do místní krčmy s klasickou domácí kuchyní a žejdlíkem piva s bohatou pěnou. Stejně tak za hlasitého vykřikování nás zval zbrojnoš k vyzkoušení střelby z kuše na předem nachystaný cíl. Pro malé děti zde byla vytvořena možnost si na památku vyrazit svou vlastní minci. Nechyběli ani sokolníci a pokoutní trhovci s originálními suvenýry. Nás osobně nalákala možnost skromné kavárny, kde jsme ochutnali štrúdl dle starodávného receptu a byl opravdu výborný.

Cesta z hradu Křivoklát

V informačním středisku jsme si ještě zakoupili lístky do podzemí bývalého pivovaru, kde jsme se střetli s největšími strašidly z pověstí a legend místního folkloru. Tajuplný svět a dech beroucí hudba z reproduktorů dodávají této prohlídce na originalitě. Upozorňuji, že je přímo nevhodná pro malé děti. Nechybí zde oběšenci a useknuté ruce připíchnuté na zdi. Hudba doprovází hrůzostrašnou atmosféru, při které vám kastelán vypráví legendy ke každé obludě zvlášť. Jde o velice poutavé vyprávění a prohlídka nezabere více jak 40 minut. Určitě stojí za to.

Ubytování a pořádný oběd

Po náročné expedici vám určitě vyhládne, naštěstí nemusíte chodit daleko. Cestou z kopce směrem k parkovišti narazíte na stylovou restauraci U Jelena, která naplní vaše toužebné představy o dokonale připraveném jídle. Už podle názvu je jasné, že zde narazíte na výtečný guláš z jelena, nechybí ani svíčková, či plněné knedlíky s uzeným masem. I přesto, že jde o hojně navštěvovanou lokalitu cizinci, nejsou v restauraci ceny přemrštěné.

Kašna na nádvoří

Obr. 2. Kašna na nádvoří

Gulášek je zde s pěti knedlíky k mání již za 140Kč. Pokud byste však raději zvěřinu, na kterou je restaurace specializovaná, zaplatíte přes 200Kč za oběd.  V případě, že chcete se svou partnerkou nebo partnerem prožít romantickou noc v podhradí, nabízí restaurace i ubytování v luxusně zařízených pokojích. Cena se pohybuje kolem 1000Kč za dvoulůžkový pokoj. Dítě do dvou let zdarma – od dvou let je nutné zaplatit za trojlůžkový pokoj, nebo se zmáčknout na posteli. Cena je včetně snídaně. Můžete se tak vydat na známé křivoklátské okruhy a poznat přírodu z bezprostřední blízkosti.

článek je součástí seriálu: Výlet na hrad Křivoklát 2012

Jednoho srpnového dne roku 2012 se Patrik vydal na Středověký hrad Křivoklát.


diskuse

vložit nový příspěvek