Krásy Národního parku Podyjí

Národní park Podyjí je nejmenším národním parkem v Česku a jedním z nejkrásnějších koutů přírody u nás. Nabízí nepřeberné množství zajímavostí a okouzlujících míst lákajících k návštěvě ve svém srdci i v okolí. V Podyjí si přijdou na své pěší turisté i cyklisté bez rozdílu věku a kondice.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hluboká údolí, kterými se jako had kroutí protékající šumící řeka, strmé skalní srázy budící respekt, tajemné husté lesy, prosluněné nivní louky a romantická zákoutí, kam jen oko dohlédne. Právě tak by se dala popsat krajina Národního parku Podyjí. Všechny tyto přírodní krásy se navíc snoubí s uměním lidských rukou generací dávno minulých i těch současných, které si zaslouží pozornost a úctu. Lze tak nalézt bezpočet důvodů, proč navštívit právě oblast Podyjí a věřte, že ani jeden z nich vás nezklame.

Řeka Dyje

Obr. 1. Řeka Dyje

Od Znojma k Vranovu nad Dyjí

Národní park Podyjí je nejmenší ze čtyř českých národních parků a jako jediný leží na Moravě, přesněji při jižní hranici s Dolním Rakouskem. Jeho rozloha činí 63 km2 a založen byl v roce 1991. O devět let později ho následoval rakouský National park Thayatal s rozlohou 13,3 km2, který hranici lemuje z druhé strany. Na českém území je národní park ohraničen městy Znojmo na východě a Vranov nad Dyjí na západě. Středobodem chráněného území je řeka Dyje, která tu protéká v četných meandrech a kolem níž bují bohatý život flory i fauny. Ve Vranově i Znojmě je řeka umírněna přehradami, ale mezi tím se nachází nejméně dotčené a také nejméně obydlené říční údolí v Česku. Zachování druhové rozmanitosti a krásy přírody je tím, co je třeba tu ochraňovat. Kromě nádherné přírody se tu ale nachází také mnoho lidských děl hodných obdivu, ať už jde o hrady, zámky nebo pozůstatky z válečných dob.

Znojemský hrad a přehrada

Obr. 2. Znojemský hrad a přehrada

Pěšky i na kole

Celá oblast Národního parku Podyjí nabízí ideální podmínky pro pěší turistiku i cykloturistiku. Celkem se tu proplétá 76 km značených turistických tras, které neminou žádnou z nejzajímavějších přírodních krás, skalních vyhlídek, říčních údolí i historických památek. Svou trasu si tu vybere každý podle svých zájmů a fyzických možností, a to třeba i z nabídky okruhů vycházek s průvodcem. Ti jsou certifikovaní Správou národního parku a jejich seznam s kontakty najdete na oficiálních webových stránkách NP Podyjí. Pro cyklisty jsou připraveny tři okruhy Znojemsko-Retzer Land, které křižují český i rakouský park. Tyto trasy nesoucí názvy Trasa Národní park Podyjí, Trasa šesti měst a Viniční trasa jsou vhodné spíše pro trekingová a horská kola, nejde o upravené cyklostezky, ale především o lesní cesty. Zato vás provedou opravdu všemi nádherami kraje.

Vranovská přehrada

Obr. 3. Vranovská přehrada

Historie dávná i nedávná

V každém koutu Národního parku Podyjí na vás dýchne kus historie, ať už je jakkoliv vzdálená. Výchozími body pro výlety bývá nejčastěji Znojmo, starobylé historické město a centrum znojemské vinařské oblasti, nebo Vranov nad Dyjí s nádhernou dominantou zámku a Vranovskou přehradou, oblíbeným místem k rekreaci. K návštěvě zvou mnohé zámky, hrady a jejich zříceniny nejen na území národního parku, ale i v jeho blízkém okolí. Jmenujme například již zmiňovný zámek Vranov nad Dyjí, hrad Bítov, zříceniny Cornštejn, Frejštejn nebo Frymburk, Znojemský hrad a Rotundu sv. Kateřiny nebo zámek Uherčice. Zajímavé jsou jistě také řopíky, pozůstatky po opevňování hranic v meziválečném období. Právě ve zdejším kraji lemují skoro celou hranici a jsou nejucelenější ukázkou tohoto typu opevnění v českých zemí. Pro obdivovatele techniky může být dobrým tipem na výlet třeba prohlídka vodní elektrárny u paty hráze Vranovské přehrady. Na rakouské straně byste rozhodně neměli minout městečko Drosendorf s kompletně dochovanými městskými hradbami, zříceninu hradu Hardegg, hrad Raabs an der Thaya nebo přírodní park Geras.

Hrad Hardegg

Obr. 4. Hrad Hardegg

Národní park Podyjí je kouzelným koutem naší republiky, který toho nabízí neskutečně mnoho. V tomto seriálu se vám pokusím přiblížit jeho krásu a představit vám zajímavosti, které rozhodně stojí za vidění.

článek je součástí seriálu: Průvodce národním parkem Podyjí

Martina Limbergová vás provede jediným moravským národním parkem, který se rozkládá podél řeky Dyje.


diskuse

vložit nový příspěvek