Jilemnice a cesta do historie

  • Randus Petr
  • 4.11.2015
  • 12:00
  • Změněno: 12.05.2015 | 18:59

Když se řekne Jilemnice, asi většinou ozvěnou zazní slovo lyže, což je pravda, ovšem ne úplná. Jilemnice toho nabízí mnohem víc, vydejte se proto do tohoto podkrkonošského města v okrese Semily s námi.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Poloha a doprava

Jilemnice je jednou z bran do Krkonoš. Leží 27 km jihovýchodně od Jablonce nad Nisou a stejně tak daleko od Trutnova severozápadně. Pouhých 21 km je to sem přímou čarou z Jičína, a to severovýchodně.

Jilemnice má nedaleko v osadě Hrabačov procházející silnici 1. třídy 14 z Jablonce nad Nisou do Vrchlabí a do Trutnova. Přímo městem prochází silnice 286 z Krkonoš do Jičína a začíná zde silnice 293 mířící do Horek u Staré Paky. Městem také prochází železnice z Martinic do Jablonce nad Jizerou.

Historie

Pravidelný půdorys centra města ukazuje na to, že bylo plánovitě založené. Bylo to někdy v 1. polovině 14. století, poprvé se připomíná v roce 1356, kdy to již bylo významné centrum štěpanického panství pánů z Valdštejna. Významnými mezníky byl rok 1634, kdy bylo vypáleno Švédy, a 1701, kdy se stalo majetkem rodu Harrachů. Ti podporovali rozvoj průmyslu, zejména sklářství a plátenictví. Město ale trpělo dalšími požáry. Konec 19. století znamenal s připojením na železniční síť rozvoj turistického ruchu, zejména spojeného s lyžováním. Proto se také Jilemnice považuje za kolébku českého lyžování.

Zámek Jilemnice

Obr. 1. Zámek Jilemnice

Památky

Nejstarší památkou města je zámek Jilemnice, který sice v 16. století nechali postavit Křinečtí z Ronova, ale později rozšiřován Harrachy. Dnes v zámku sídlí Krkonošské muzeum. Kostel svatého Vavřince se připomíná již roku 1356, ale dnes je kamenný z let 1729 až 35 v barokním slohu. Další památky jsou na náměstí kašna, dvě sousoší a radnice s unikátními opakovacími hodinami zvanými Opakovačky. V zimě za příznivých podmínek náměstí zdobí ohromná socha Krakonoše se sněhu a ledu.

Ve zrekonstruovaném pivovaru je Tržnice řemesel, Sloupová síň sloužící kultuře, reprezentaci a vzdělávání, informační centrum pro mládež a expozice muzea. Lidovou architekturu asi nejvíce charakterizuje Zvědavá ulička s 12 chráněnými domky.

Zvědavá ulička

Obr. 2. Zvědavá ulička

Sport

Jilemnice je především sportovní město spojené s běžeckým lyžováním, zdejší odchovanci přivážejí medaile i z vrcholových světových závodů včetně Olympijských her. Sportu zde slouží především lyžařský areál na Hraběnce, volně přístupný veřejnosti, krytý plavecký bazén se saunou a solnou jeskyní, sportovní hala se dvěma sportovními sály určené na míčové hry a další sporty.

Náměstí v Jilemnici

Obr. 3. Náměstí v Jilemnici

Výlet do okolí

V okolí Jilemnice nejsou tradičně pěší okruhy, proto tu jeden vytvoříme s tím, že krátký úsek půjdeme neznačenou trasou, ale navštívíme tak místo, které patří v okolí k nejzajímavějším.

Kotelská vyhlídka

Z rozcestí na náměstí se vydáme po červené do Dolní Štěpanice. cesta vede Valdštejnskou ulicí podél zámeckého parku, jde o podél říčky Jilemky, a pak podél Jizerky dorazíme do Dolní Štěpanice. U školy sejdeme ze silnice a začneme stoupat po hřbetu Homolky (685 m. n. m.) na Kotelskou vyhlídku. Název má podle toho, že nabízí pohled právě na toto krkonošskou horu.

Hrad Štěpanice

Červená stoupá dál na Benecko, ale my sejdeme po silničce do Horní Štěpanice. Držíme se údolí a pak i potůčku a na úrovní kostela vstoupíme do lesa. Dostaneme se na hřbet a na něm ke zřícenině hradu Štěpanice. Hrad Štěpanice byl postaven v období kolem roku 1300 a kolem roku 1550 byl již pustý. Dodnes se z něho zachovaly mohutné zdi. Z hradu sejdeme strání na silnici a po ní k zastávce autobusu Pod hradem.

Valteřice

Od zastávky se dáme východně po silničce, ale hned ještě před chatou Pavel odbočíme na nezpevněnou travnatou cestu vpravo. Přes samotu Hradsko částečně lesem vystoupáme na silničku nad Valteřicemi s modrou značkou. Dojdeme do centra vsi, kde se napojíme na zelenou a s ní si to namíříme rovnou zpět do Jilemnice.

Trasa měří 14 km, převýšení je od 423 metrů nad mořem na Jilemce po 694 metry nad mořem nad Valteřicemi, v součtu ale vystoupáme asi 500 metrů. Cestu mimo úsek u hradu je možno projet i na horských kolech, ale asi to nebude pravé potěšení, trasa je určena pro pěší turisty.

diskuse

vložit nový příspěvek