Jemen poprvé

Po dvou dnech strávených v Jemenu nám to připadá jako naprosto úžasná země. A to jsme zatím nevytáhli paty z hlavního města

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Salam Alejkum z Jemenu!

Poloha: Sana’a – hlavní město

Čas: 22:53 hod místního času

Zdraví: Zatím v pohodě, pro zasvěcené, o bolavém zubu ode dne odletu nevím. Asi zabraly antibiotika. Stinná stránka ale je ta, ze mě vyšachovaly z preventivního usrkávání slivovice :-).

Po dvou dnech strávených v Jemenu nám to připadá jako naprosto úžasná země. A to jsme zatím nevytáhli paty z hlavního města. Staré Sana’a je město jako z pohádky. Nebýt aut a motorek, vypadá to tu jako ve středověku. Jediný, co je tu na prd, je probíhající ramadán. Nejist přes den, to se dá vydržet. Horší je to s pitím, v tom horku to je pěkná pakárna. Občas se nám to povede někde pokoutně, aby nás nikdo neviděl. Díky ramadánu se město během dne až neskutečně mění. Ráno je téměř prázdný, ospalý, krámky vetšinou zavřený. Po poledni začne ozývat, když se všichni začínají připravovat na první jídlo. To přijde po vyčerní modlitbě v cca 18 hodin. Od té doby jsou ulice plné lidí, všude probíhá žranice, krámy otevřou a prostě to tu žije. To končí někdy nad ránem a tak to jde celý měsíc pořád dokola.

Asi mi to nebudete věřit, ale sedíme tu v kavárně s česky mluvicím Jemencem. Včera, když jsme se šli projít do starého Sana’a, nás oslovil nějaký člověk odkud prý jsme. Když jsme řekli ze z ČR, tak povídá: „Dobrý den….. do prdele“ :-). Prý před dvaceti lety studoval v Brně, v Čechách strávil 10 let. Před chvílí jsme byli u něho doma, a požádal nás, jestli bychom mu nepomohli napsat e-mail. No a tak jsme tady.

Jemen 2008

Obr. 1. Jemen 2008

Z veselejšího soudku: včera mě večer v čajovně balil asi patnáctiletej kluk. Uměl překvapivě dobře anglicky. Sednul si proti mně a začal tím, ze mi může dohodit tři ženy, a to celý zadarmo. No, nevemte to! No, nevzal jsem to…. Pak přitvrdil a že prej se mu líbím. Nejčastější věta byla: „Don’t be shy, don’t be scared.“ Když jsem ani na to nezabral, tak prohlásil: „Ich liebe dich!“ Já zase nic, tak nakonec zhrzeně odešel.

Pro ty, kteří vědí, jak se po Jemenu cestuje: Dneska jsme byli na turistické policii pro povolení nezbytné pro cestovaní po celé zemi. Některý oblasti jsou bohužel opět uzavřený, například Shaharah. Do Sayunu a Hadramawtu se může buď letadlem, nebo oklikou přes Aden a Al-Mukallu. Cesta přes Marib je zavřena. Plán je tedy přes Zabid a Tai’z do Adenu, odtud do Hadramawtu, zpátky do Adenu a přes Jiblu do Sana`a. Na závěr vyrazíme do Manakhy a dáme nějaký trek v Harazu.

To je asi všechno, nemám takhle pozdě večer moc slinu. Příště, až bude víc zážitků, to snad bude vtipnější :-).

Mějte se a pište!

Petr

Fotogalerie z Jemenu – https://www.cestovatele.info/galerie/jemen2008/

článek je součástí seriálu: Dopisy z Jemenu 2008

Dopisy Petra Louženského z Jemenu roku 2008 svým přátelům.


diskuse

vložit nový příspěvek