Jedlová

Z křížové hory pokračujeme dále v okruhu přes vrchol Jedlová, kolem zříceniny hradu Tolštejn zpět do Jiřetína pod Jedlovou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Křížová hora

Z rozcestí na Křížové hoře pokračujeme po zelené turistické značce více méně po rovině. Nejbližší rozcestí bude Jedlová sjezdovka, které je dle rozcestníku vzdáleno 1 kilometr. Cesta nám trvá necelých dvacet minut.

Jedlová (sjezdovka)

Jak název rozcestí napovídá, nacházíme se na sjezdovce. Kousek od nás je i lyžařský vlek, který vede k vrcholu Jedlová. Tam míříme i my, ale turistická značka nás nevede přímo podél vleku. Na rozcestí se připojuje červená turistická značka, po které se vydáme. Začneme pozvolna, později prudce stoupat. V podstatě obcházíme vrchol hory Jedlová. Podle rozcestníku je cesta k odbočce na rozhlednu  vzdálena jeden a půl kilometru.

Jedlová – odbočka na rozhlednu

Po asi dvaceti minutách přicházíme k rozcestí Jedlová odbočka na rozhlednu. Červená turistická značka nevede přímo přes vrchol hory Jedlová a tedy kolem rozhledny. Z rozcestníku vede odbočka k vrcholu Jedlová a k rozhledně, která je vzdálena 300 metrů. Vydáme se k vrcholu.

Jedlová rozhledna (774 m. n. m.)

K rozhledně na vrcholu přicházíme po pěti minutách. Kromě rozhledny je zde také restaurace a pomník. Pomník je věnován Friedrichu Shillerovi. Johann Christoph Friedrich von Schiller byl německý spisovatel. Není mi úplně jasné, proč má pomník zrovna zde. Pomník je velký kámen s kovovou cedulí a několik menších kamenů, které jsou popsány názvy nedalekých německých měst.

Rozhledna na vrcholu Jedlová (774 m. n. m.) - Lužické hory

Obr. 1. Rozhledna na vrcholu Jedlová (774 m. n. m.) – Lužické hory

Usedáme do restaurace na něco malého k snědku. Na rozhlednu to zatím nevypadá. Na rozhlednu se platí vstupné a vzhledem k tomu, že není moc vhodné počasí, nejdeme na ní. Moc by jsme neviděli. Máme ještě malou naději, že než vyjdeme z restaurace, tak se počasí umoudří.

V restauraci nabízejí spoustu borůvkových speciálů, jako jsou borůvkové knedlíky, palačinky s borůvkami a podobně.  Nabízejí zde samozřejmě i „neborůvková“ jídla. Jazyk zvlažíme pivem Kocour, které se vaří v pivovaru v nedalekém Varnsdorfu. Ostatně o návštěvě pivovaru Kocour jste se mohli dočíst v jednom z předchozích dílů.

V restauraci jsme skoro hodinu a půl. Počasí se spíše zhoršilo, než zlepšilo. Na rozhlednu tedy nepůjdeme. Pár minut se procházíme po okolí a pak se vracíme po červené turistické značce na rozcestí, kde jsme odbočili na rozhlednu.

Jedlová – odbočka na rozhlednu

Z rozcestí pokračujeme po červené turistické značce směrem k rozcestí U Ranče., který je dle rozcestníku vzdálen 1 kilometr. Jdeme po asfaltové cestě. nejprve klesáme, později jdeme více méně po rovině.

U Ranče (625 m. n. m.)

K rozcestníku U Ranče jdeme necelou čtvrt hodinu. Křižuje se zde s námi zelená turistická značka, což je ta samá turistická značka, kterou jsme opustili na rozcestí Jedlová sjezdovka. Pokud by se někdo chtěl vyhnout stoupání na vrchol Jedlová, může jít po této turistické značce. My pokračujeme dále po červené turistické značce na zříceninu hradu Tolštejn, který je dle rozcestníku 1 kilometr. U rozcestí opouštíme asfaltovou cestu.

Tolštejn

Po dalších asi deseti minutách přicházíme k odbočce na zříceninu Tolštejn, která je dle rozcestníku 300 metrů od nás. Bohužel začínáme být v časovém presu a proto se rozhodneme, že zříceninu nenavštívíme. Tolštejn, německy Dohlenstein, je Kavčí hrad. Hrad Tolštejn byl postaven začátkem 14. století a od 17. století začal chátrat. Dnes je z něj zřícenina.

Tolštejn - Lužické hory

Obr. 2. Tolštejn – Lužické hory

Lesné

Rozcestník s odbočkou na Tolštejn představují turistické cedule přibité na stromě. Na rozcestí jsme vstoupili na velkou asfaltovou cestu. Pokračujeme po červené turistické značce, chvíli po asfaltové cestě, později po polní cestě směrem na Lesné, kde dojdeme asi po dvaceti minutách. Zde opustíme červenou turistickou značku a budeme pokračovat po žluté turistické značce směrem na Jiřetín.

Jiřetín pod Jedlovou

Do Jiřetína po Jedlovou přicházíme po další čtvrt hodině chůze. Na parkovišti nacházíme své auta a tím pro nás nejen dnešní výlet, ale celý prodloužený víkend, v podstatě končí. Rozjíždíme se každý domů.

Závěr

Okruh z Jiřetína pod Jedlovou přes Křížovou horu a Jedlovou je pěkný nenáročný několika kilometrový výlet, který výletníka provede přes zajímavou Křížovou horu, vrcholem Jedlová i s rozhlednou na vrcholu a vše zakončí zříceninou Tolštejn.

článek je součástí seriálu: Velikonoce 2014 na chatě Luž

O Velikonocích roku 2014 jsme strávili prodloužený víkend na chatě Luž v Lužických horách.


diskuse

vložit nový příspěvek