Jak nejlépe na dovolenou na Maledivy?

  • Anonym
  • 19.11.2014
  • 12:00
  • Změněno: 18.11.2014 | 20:47

Chcete se dozvědět informace o Maledivách, které vám pracovníci cestovních agentur neřeknou? Následující článek má odstranit mýty a nepřesné představy o Maledivách a říci, co na Maledivách najdete, a co ne. Jeho autorem je člověk, který Maledivy několikrát navštívil a řešení dovolených na tomto souostroví je jeho každodenním chlebem a potěšením. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Hodnotilo 8 lidí


Vaše hodnocení

Maledivy dovolená

Cena/kvalita

Dovolená na Maledivách je sice dostupnější pro stále širší a širší okruh klientů, kolik ale stojí kvalitní dovolená v této destinaci? Dovolenou na Maledivách lze pořídit za 50 i 45 tis na osobu včetně letenky, samozřejmě v závislosti na termínu. Vyplatí se však taková investice, která se při dvou osobách blíží 100 tisícům?

Maledivy

Obr. 1. Maledivy

Je jen hrstka resortů, které lze považovat za kvalitní, a na kterých se k této ceně přiblížíte, a to ve variantě s polopenzí. Chcete-li si dopřát plné penze nebo all inclusive, vyplatí se si pár tisíc připlatit, jelikož nízká cena pobytů s all inclusive přímo odpovídá i kvalitě nabízených služeb – tj. kvalitě nejen ubytování, ale zejména nápojů a jídel. Takže levná dovolená na Maledivách se vám může doslova znechutit. Důvodem je to, že se resorty soustředí na klientelu nejen z Evropy a snaží se maximalizovat zisk. To, co přijde některým klientům kvalitní, může být pro Evropany skutečně problém.

Pokud si chcete být jistí, že vám už tak nemalá investice přinese kýžený maledivský zážitek, určitě se vyvarujte těch nejlevnějších resortů v nabídkách. Za příplatek 7-10 tisíc na osobu, který v rámci celé dovolené už není tak zásadní, si vyberte alespoň resort, který se nachází v “druhé linii” 4* resortů. Váš příplatek bude relativně nízký, ale rozdíl v zážitku nesrovnatelný! Výběr z těchto resortů vám zároveň poskytne jistotu opravdu kvalitních služeb i hezkého prostředí.

“Domečky nad vodou”

Velkým magnetem dovolené na Maledivách jsou vodní vily stojící na kůlech přímo nad vodní hladinou. Pokud vás zaujaly, zvažte následující:

Tento typ ubytování představuje prémiové ubytování resortů, od čeho se odráží i cena. Rozdíl v ceně noci ve vile na pláži a nad vodou začíná zhruba na 1500 Kč/noc/osoba, což může při sedmi nocích představovat celkem vysokou částku. S tím je třeba při plánování dovolené počítat.

 

Vodní vila - Maledivy

Obr. 2. Vodní vila – Maledivy

Vodní vily mají dále svá specifika – přeci jen jsou nad mořem, které podléhá přílivu a odlivu. Vlnění moře naráží do kůlů pod vilou a pro citlivější osoby může být obtížnější v těchto vilách spát. Tento typ ubytování má sice přímý vstup do vody, ale často se nachází dál od pláže. Takže pokud na Maledivy jedete kvůli pláži, není to úplně dobrá volba.

Vodní vily jsou přeci jen krásným a luxusním typem ubytování a bydlet v nich může být velký zážitek. Pokud vás zaujmou, doporučuji pobyt zkombinovat několika dny v plážovém ubytování a několika dny ve vodní vile. Vodní vilu budete moci vyzkoušet a zjistit, zda vám sedne, a navíc cena pobytu bude nižší než při ubytování pouze nad vodou.

Co na Maledivách hledat? …klid, soukromí a odpočinek.

Dovolená na Maledivách není nejlevnější záležitost, proč se tam tedy vydat? Co se týče bělostných pláží, je to určitě pravda! Co se týče krás korálového moře, je to bez debat!

Pláže a podmořský život Malediv patří k nejkrásnějším na světě. Jedna podstatná věc se však opomíjí…

Maledivy - pláž

Obr. 3. Maledivy – pláž

Na Maledivách nenajdete klasické hotely se stovkami lehátek na pláži! Největší hodnotou Malediv je klid, pomalé tempo a soukromí, které dovoluje skutečně odpočívat.

Ubytování je řešeno ve vilách, ke kterým patří vlastní kousek pláže. Dovolená má proto zcela jiný charakter než v běžných destinacích. Pláže v resortech nejsou nikdy zaplněné, ostatní hosty potkáte převážně při jídle. Za tuto hodnotu na Maledivách platíte – za dovolenou mimo davy. Krásné prostředí pak tuto hodnotu násobí a výsledkem je skutečný odpočinek. V tom jsou Maledivy dovolená opravdu jedinečné.

Polopenze/Plná penze/All inclusive

Maledivy se nacházejí v tropickém pásmu, čemuž odpovídají i teploty. Nejlepší volbou stravy je buď polopenze nebo all inclusive. V případě polopenze máte bohatou snídani a večeři formou bufetu a přes oběd si něco malého dokoupíte v restauraci. Oběd v horku může někdy skutečně až obtěžovat.

Maledivy

Obr. 4. Maledivy

Pokud si chcete na Maledivách povyrazit, stojí za zvážení strava all inclusive, která jako jediná obsahuje nápoje. Zde počítejte s tím, že se nápoje v rámci all inclusive podávají pouze po skleničkách – v jeho rámci si např. nemůžete v restauraci objednat láhev balené vody. Do all inclusive patří základní značky nápojů a vybrané koktejly, což může být opravdu problém v případě levných all inclusive, kde je tato nabídka omezená a v nižší kvalitě.

Musím jet na Maledivy na dovolenou do resortu?

Na Maledivy lze opravdu jet na dovolenou i mimo resort! Má to však svá specifika. Na Maledivách je, jakožto v muslimské zemi, zakázán alkohol, výjimku tvoří pouze resorty! Pokud se vydáte mimo resort, opravdu si nedáte ani pivo po večeři, s čímž je třeba počítat. Dalším specifikem je koupání. V muslimských zemích musí ženy chodit zahalené, což samozřejmě platí i pro nošení plavek. Na lokálních ostrovech existuje několik pláží, které mají výjimku. U nich se nacházejí malé “guest housy”.

Maledivy - resort

Obr. 5. Maledivy – resort

Největším mínusem dovolené mimo resort je obtížnější dostupnost lokálních ostrovů z Male. Na rozdíl od resortů, které mají transfery několikrát denně, je doprava na lokální ostrovy závislá na místní přepravě, která může oproti 45 minutám cesty do resortu zabrat i celý den.

Poslední věcí, která hovoří spíše ve prospěch resortů, je to, že na nich můžete zažít atmosféru uzavřeného tropického ostrova, což pro někoho může být podstatné.

Vzhledem k tomu, jak časově a finančně je nákladná cesta z Čech na Maledivy, bych proto určitě doporučil využít resort. Lokální ostrovy jsou zajímavou variantou, pokud už budete v Asii (např. na Srí Lance) a budete si chtít cestování okořenit krásným relaxem.

Na vlastní pěst nebo zprostředkovaně

Na tomto místě bych určitě doporučil využít služby cestovních kanceláří, které se na Maledivy specializují. Když vyloučíte cestovní agentury a obrátíte se na odborníky, můžete čekat následující:

Cestovní kanceláře mají od resortů nižší ceny, než jaké dostanete při přímé rezervaci. Někteří cestovní agenti vám doporučí termín, kdy můžete využívat speciálních slevových akcí resortů, což může snížit cenu zájezdu v rámci tisíců korun. Některé z cestovních kanceláří mají i speciální tarify od leteckých dopravců, proto vám mohou zajistit levnější mezinárodní letenku.

Cestovní kanceláře někdy nabízejí další služby jako např. českého delegáta přímo v Male, který vám asistuje při příletu a odletu a může řešit případné problémy vzniklé během pobytu.

Specialisté na Maledivy vám dále poradí se správným výběrem resortu a v případě potřeby zajistí i ubytování na lokálním ostrově (ideálně opět výhodněji, než pokud byste šli napřímo). Nepochybnou výhodou CK je tedy servis ale zároveň i cena. Služby i ceny jednotlivých CK pak snadno porovnáte, když si necháte vypracovat nabídku.

Pláž - Maledivy

Obr. 6. Pláž – Maledivy

Závěrem

U dovolené na Maledivách je nutné počítat s tím, že si sáhnete do kapsy. Pokud si ale chcete jet skutečně odpočinout od lidí a každodenního stresu a být v překrásném prostředí, mají vám Maledivy co nabídnout. Na Maledivách je kolem stovky resortů a každý rok se otevírají zhruba 3 další. Na internetu je přehršle informací a na fotografiích často pomáhá i retuš. Rada odborníka vám proto může ušetřit čas i peníze a zároveň být jistotou dobře prožité dovolené.

Autor: Filip Žitník z cestovní kanceláře Go2 – specialista na dovolenou na Maledivách

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.