Hrad Veveří trpělivě střežící Brněnskou přehradu

Historickou dominantou města Brna je hrad Špilberk. Není ale jediným hradem na území tohoto města. Ten druhý se nenachází v centru města, ale na jeho severozápadním konci, v městské části Brno-Bystrc. Na vysoké skále tu shlíží na vody Brněnské přehrady hrad Veveří, který se pomalu vzpamatovává ze své pohnuté historie.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hrad Veveří stojí na skalnatém ostrohu, pod kterým protéká řeka Svratka přehrazená Brněnskou přehradou. V těchto místech je koryto přehrady poměrně úzké a vzhledem k okolním kopcům a lesům je tato její část velmi klidná. K hradu se dostanete několika způsoby. Pro ty, co vyráží na výlet autem, se nabízí parkoviště přímo pod hradem. Tam zastavuje také autobus spojující Brno-Bystrc se sousední Veverskou Bítýškou. Asi tu nejhezčí možnost ale představuje plavba parníkem po Brněnské přehradě.

Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou

Obr. 1. Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou

Od zastávky parníku vede k hradu příjemná asi půl kilometru dlouhá cesta, na kterou navazuje dlážděná cesta vzhůru do kopce k hradní bráně. Za ní se nachází předhradí v jedné části areálu a samotný hrad s dominantní válcovou věží s břitem v části druhé. Obě části spojuje vysoký most, který překlenuje příkop. Na hradě je možné navštívit dva prohlídkové okruhy a také sezónní výstavy. Konají se tu i různé kulturní akce, které každoročně přitahují pozornost návštěvníků. V předhradí nabízí občerstvení bufet a příjemná hradní vinárna.

Hradní palác s břitovou věží a mostem

Obr. 2. Hradní palác s břitovou věží a mostem

Hrdá historie hradu Veveří

Historie hradu Veveří se píše už přes osm set let. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1213, kdy byl malým loveckým hrádkem moravských markrabat. Někdy v polovině 13. století vznikl menší kamenný hrad a ještě další století trvalo, než došlo k jeho významnému rozšíření.  Stalo se tak za vlády moravského markraběte Jana Jindřicha, mladšího bratra císaře Karla IV., pro kterého bylo Veveří jedno z hlavních sídel. Tehdy hrad získal prakticky svou dnešní velikost a stal se z něj jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů na Moravě. Za husitských válek v roce 1424 byl hrad obléhán, dobýt se jej však nepodařilo. To stejné se opakovalo o dalších dvě stě let později, přesněji v roce 1645, kdy jej bez úspěchu obléhali Švédové. V roce 1741 už ale takové štěstí Veveří nemělo, hrad dobyla a vyplenila pruská vojska během své invaze na Moravu. To už byl areál hradu mezitím upraven do barokního stylu, především palác a kaple. Na přelomu 18. a 19. století pak byla dokončena poslední přeměna v dnešní podobu.

Arkádové nádvoří

Obr. 3. Arkádové nádvoří

Pohnuté období 20. století

Během své historie měnil hrad Veveří každou chvíli majitele a to až do roku 1925, kdy se dostal do majetku státu. V prvních letech se z něj stal oblíbený výletní cíl veřejnosti, ale poté přišla nejdříve II. Světová válka a poté sovětská okupace, kdy tato významná památka utrpěla průchodem vojsk i necitelnými úpravami kvůli svému využití jako Lesnického učiliště a poté dalších škol. Nejen, že byly interiéry přestavěny na učebny a obytné místnosti, ale také byl hrad nevhodně zpevněn nánosy betonu. Naštěstí pak přišla v roce 1989 Sametová revoluce, která udělala těmto úpravám přítrž. Dalších deset let hrad jen pustnul, než jej konečně ve značně zdevastovaném stavu převzal Národní památkový ústav v Brně. Od té doby hrad Veveří postupně vzkvétá a určitě si zaslouží pozornost návštěvníků.

Pohled na hradní areál z hradeb na západním nádvoří

Obr. 4. Pohled na hradní areál z hradeb na západním nádvoří

 

článek je součástí seriálu: Hrady a zámky Moravy

S Martinou Limbergovou navštívíme některé hrady a zámky na Moravě. Pokud vás zajímá historie a nevíte, kam se na Moravě vydat na výlet, je seriál určen právě pro vás.


diskuse

vložit nový příspěvek