Hrad Špilberk – pyšná dominanta města Brna

Hrad Špilberk je jednou z nejvýznamnějších památek v Brně. Obdivuhodná architektura a poutavá historie tohoto místa nabízí zajímavý výlet do minulosti, který stojí za to.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Město Brno je plné zajímavých míst a památek, které stojí za vidění. Jednou z těch největších a nejznámějších dominant je ale bezpochyby hrad Špilberk. Už sedm století pyšně shlíží ze stejnojmenného kopce dolů na město, kterému dříve poskytoval ochranu. Dnes nabízí především poutavý pohled do historie skrze svou architekturu i expozice a také nádherné výhledy ze svých hradeb.

Hrad Špilberk

Obr. 1. Hrad Špilberk

Historie hradu Špilberk

Hrad na prudkém skalnatém kopci byl vybudován ve 13. století Přemyslem Otakarem II., českým králem a moravským markrabětem. Přestože se v pozdějších dobách Špilberk proslavil spíše jako vojenská pevnost a vězení, jeho původní účel byl podpořit pozici českých králů a moravských markrabat právě tady na Moravě. V jeho zdech během 13. a 14. století alespoň příležitostně pobývali nejvýznamnější osobnosti té doby, od zakladatele Přemysla Otakara II. až po Karla IV., jehož manželka Blanka z Valois tu jednu dobu i žila. Nejvýznamnější kapitolou těchto dějin je pak autonomní vláda moravské větve Lucemburků na konci 14. století, kdy byl Špilberk středem dění. V následujícím století však jeho význam značně upadl a hrad dokonce chátral, zatímco šel z rukou do rukou. Nakonec byl původně gotický hrad v 17. století přebudován na mohutnou barokní vojenskou pevnost, kterou se nepodařilo dobýt ani při několika válečných obléháních. Při přestavbě byly také vybudovány kasematy, ze kterých se stalo nejobávanější vězení Rakouska-Uherska, říkalo se jim také „žalář národů“. Kromě vězení tu tehdy vznikla i vojenská kasárna. Posádka, v té době už československé armády, opustila definitivně prostory hradu teprve v roce 1959 a to znamenalo konec vojenské historie. Od roku 1960 se píše nová historie hradu jako sídla Muzea města Brna. Kromě toho je to ale také místo, kde se hlavně přes léto konají mnohé kulturní akce.

Hradní brána

Obr. 2. Hradní brána

Historické a kulturní dědictví

Na Špilberk vede několik cest, které se proplétají 17 ha velkým krajinářských parkem na svazích poměrně prudkého kopce. Tento park je oblíbeným místem ke klidným procházkám v krásné zeleni uprostřed města. Obdiv si rozhodně zaslouží mohutné hradby obepínající samotný hrad, a jakmile se dostanete až na ně, určitě se nebudete moci vynadívat na scenérie města, které tu leží jako na dlani. Až se pokocháte, počkejte si na malém nádvoří na odbíjení celé hodiny, kdy velká zvonkohra na zdi zahraje jednu ze svých 32 krásných skladeb. Kromě zvonkohry si všimněte i středověké studny poblíž ní. Je hluboká úctyhodných 112 metrů a tím se řadí mezi vůbec nejhlubší hradní studny u nás. Interiéry hradu pak lákají na expozice mapující historii hradu i města a jeho kulturní dědictví. Nevynechejte ani kasematy, které jsou trvale jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v Brně. Jejich ponurá atmosféra a pohnutá historie přivádí k zamyšlení každého, kdo vstoupí.

Hradní příkop

Obr. 3. Hradní příkop

Místo, kde to žije

Kulturou Špilberk ožívá především v létě, akcí tu probíhá vícero, ale jmenujme si alespoň dvě nejznámější. Tradiční a velmi oblíbené jsou Shakespearovské slavnosti, kdy se na hradním nádvoří na přelomu července a srpna objeví mnoho slavných hereckých osobností v představeních z pera tohoto slavného dramatika. A stejně dlouho, tedy již patnáct let, se tu koná uprostřed léta také mezinárodní hudební festival, který divákům a posluchačům představuje hudbu vážnou i méně vážnou. Kromě toho se určitě dětem i dospělým zalíbí například šermířská vystoupení skupiny Rex, které se tu pravidelně konají.

Výhled z hradeb na město Brno

Obr. 4. Výhled z hradeb na město Brno

Při návštěvě Brna si určitě udělejte chvíli času a vyšlápněte si kopec Špilberk až nahoru k hradu. Věřte mi, že ta trocha námahy stojí za to.

diskuse

vložit nový příspěvek