Cesta na Horné, Dolné, Nové Diery a Malý Rozsutec

Třetí den se podíváme na turisticky nejoblíbenější místa Malé Fatry, na Predné, Zadné a Nové diery. Jedná se o rokliny, ve kterých se nachází spousta vodopádů. Při tom vystoupíme na Malý Rozsutec, který je kousek od dier.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Ráno se probouzíme na Chatě na Grůni, nasnídáme se a bez Pepíčka, který se rozhodl, že zůstane na chatě, se vydáváme po modré turistické značce směrem k obci Štefánová.

Štefánová

Obec Štefánová je jedním z možných výchozích bodů při návštěvě Dolných, Horných a Nových dier. Do obce Štefánová vede asfaltová cesta z Terchové, po které jezdí i autobusy, je tedy možné do Štefánové přijet i autobusem.

My jdeme ale pěšky z Chaty na Gůni po modré turistické značce mírním klesáním asi 45 minut. Ve Štefánové usedáme v restauraci na 1 pivo a poté se vydáváme po žluté turistické značce k sedlu Vrchpodžiar, kde se střetneme se zelenou turistickou značkou a ze kterého pokračujeme dále po žluté turistické značce na rozcestí Podžiar.

Podžiar

Na rozcestí turistických značek Podžiar se dělí trasa na tři možné trasy přes Dolné, Horné a Nové diery. Jednak přes Horné diery (po modré turistické značce „nahoru“ směrem na sedlo Medzirozsutce), nebo je možné jít po modré turistické značce „dolů“ přes Dolné diery směrem na Biely Potok a poslední možnost je po žluté turistické značce jít přes Nové diery. Návštěvníkům této oblasti rozhodně doporučuji navštívit všechny tři zmiňované trasy. My se vydáváme po modré turistické značce přes Horné diery. Kousek od rozcestí Podžiar přes lávku vedoucí přes potok je malá „horská“ chata, spíše bufet, kde je možné se občerstvit.

Horné diery

Horné diery jsou po modré turistické značce směrem od rozcestí Podžiar. V Horných dierach je celkem 9 vodopádů, kolem kterých se prochází po žebřících. Na sedlo Medzirozsutce se jde asi jednu a půl hodiny.

Já (Radim Dostál) u jednoho z vodopádů v Horných dierach na Malé Fatře.

Obr. 1. Já (Radim Dostál) u jednoho z vodopádů v Horných dierach na Malé Fatře.

Na trasu přes Horné diery je dobré mít vhodnou obuv, protože se v podstatě celou cestu jde v korytě potoka.

Malý Rozsutec (1343 m.n.m.)

Na Malý Rozsutec se vydáváme po zelené turistické značce ze sedla Medzirozsutce, na které jsme přišli z Horných Dier. Výstup na Malý Rozsutec je dost náročný, v několika chvílích lezeme po čtyřech a v několika chvílích si připadáme spíše jako horolezci. Cesta vede mnohdy dost prudkým stoupáním po kamenech a skalách za pomocí řetězů. Vše je umocněno celkem nevhodným počasím, kdy je dost mokro, vše klouže a navíc mírně mrholí. Na Malý Rozsutec jdeme asi půl až tří čtvrtě hodiny, což je rozhodně více, než uvádí mapa.

Já (Radim Dostál) na Malém Rozsutci na Malé Fatře

Obr. 2. Já (Radim Dostál) na Malém Rozsutci na Malé Fatře

Na vrcholu Malého Rozsutce na chvíli usedáme, fotíme se a odpočíváme. Máme štěstí, že když jsme na vrcholu, tak neprší ani nemrholí.

Z vrcholu Malého Rozsutce se vydáváme dále po zelené turistické značce směrem na rozcestí Podrozsutec a dále do obce Biely Potok. Nyní nás čeká pro změnu hodně prudké klesání opět mnohdy za pomocí řetězů, kterých se přidržujeme. V Bielem Potoku jsme asi po dvou hodinách cesty z vrcholu Malého Rozsutce a usedáme zde asi na 1 hodinu v restauraci, kde si dáváme halušky.

Dolné diery a Nové diery

Z obce Biely Potok se vydáváme po modré turistické značce směrem na Dolné diery, abychom na rozcestí Ostrvné se od Dolných dier oddělili a přešli na Nové diery. Cesta opět vede řečištěm kolem mnoha vodopádů, na různých lávkách, žebřících a za pomocí řetězů. Dolné diery a Nové diery projdeme asi za 1 hodinu. Vynecháme při tom krátký (podle mapy dvaceti pěti minutový) úsek po modré turistické značce, když z ní odbočíme na žlutou a projdeme Nové diery.

Lenka, Jarda a já (Radim Dostál) v dierach na Malé Fatře

Obr. 3. Lenka, Jarda a já (Radim Dostál) v dierach na Malé Fatře

Z Nových dier vycházíme na rozcestí Podžiar, kde jsme dnes již byli. Z rozcestí Podžiar se vydáváme zpět stejnou cestou, jakou jsme od chaty přišli, tedy po žluté turistické značce směrem na Štefánovou a poté po modré turistické značce na Chatu na Grůni.

Závěr

Diery patří k oblíbeným návštěvním místům Malé Fatry. Diery jsou celkem 3:

  1. Horné diery
  2. Dolné diery
  3. Nové diery

Cesta vede korytem potoka, který vytváří po cestě mnoho vodopádů. Vodopády se překonávají po žebřících, lávkách a za pomocí řetězů. Je dobré mít k těmto účelům vhodnou obuv. Samotnou trasu nezbývá než všem doporučit, je krásná a není příliš náročná.

To ale nelze říct o výstupu na Malý Rozsutec, který doporučuji jen zkušeným turistům, kteří se nezaleknou pořádného kopce. My jsme šli na Malý Rozsutec ze sedla Medzirozsutce a cesta nám trvala o dost déle, než je uvedeno v mapě. Možná to bylo způsobeno nepříznivým počasím, pravděpodobně je ale nutné počítat se zpožděním i při hezkém počasí.

článek je součástí seriálu: Malá Fatra 2005

19. - 24. července 2005 jsme já, Jarda, Pepíček a Lenka navštívili Malou Fatru. Počasí nám sice moc nepřálo, ale přesto se nám podařilo pokořit všechny vrcholy hlavního hřebene Malé Fatry a také navštívit turisty oblíbené Horné, Dolné a Nové Diery.


diskuse

vložit nový příspěvek