Hluboká nad Vltavou – výjimečná krása jako z pohádky

Zámek Hluboká nad Vltavou je symbolem krásy a honosnosti, pro někoho možná až přílišné okázalosti. Najdete jej na návrší nad řekou Vltavou, ve městě Hluboká nad Vltavou, asi 15 km od Českých Budějovic. Líbit se tu bude romantickým duším, milovníkům historie i všem ostatním, kteří mají rádi krásná a výjimečná místa.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Historie zámku Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou vypadá jako pohádková kulisa a mnohými návštěvníky je považován za nejhezčí zámek České republiky. Svou romantickou podobu získal v 19. století, kdy vznikl i stejně romantický a krásný zámecký park. Jeho historie se však píše o dost déle.

Zámek Hluboká nad Vltavou

Obr. 1. Zámek Hluboká nad Vltavou

Původně na jeho místě stál od 13. století raně gotický strážný hrad. Jako majitelé se tu vystřídaly různé šlechtické rody, například páni z Pernštejna. V roce 1561 pak panství koupili páni z Hradce a gotický hrad nechali o dva roky později přestavět na renesanční zámek. V roce 1661 získali zámek Schwarzenbergové, kteří jej měli v držení až do roku 1939. Za jejich panování byl zámek dvakrát přestavěn. Nejdříve na začátku 18. století do barokní podoby a poté od roku 1840 až do roku 1871 probíhala jeho velmi rozsáhlá rekonstrukce, která znamenala téměř novou výstavbu. Výsledkem je romantická novogotická stavba inspirovaná anglickým královským zámkem Windsor, kterou můžeme obdivovat i dnes.

Vyhlídková věž z nádvoří zámku

Obr. 2. Vyhlídková věž z nádvoří zámku

Krásné interiéry

Na zámku se provádí v několika trasách a určitě stojí za to udělat si na ně trochu času. Nádherné interiéry soukromých pokojů a reprezentativních sálů nabízí vše, co si představíte pod zámeckým luxusem. Vyřezávané obložení stěn, kazetové stropy s křišťálovými lustry, stylový nábytek, sbírky obrazů, porcelánu, keramiky, stříbra a gobelínů, uvidíte tu toho skutečně mnoho.

Zámecká zahrada

Obr. 3. Zámecká zahrada

Vyhlídková věž a krajinářský park

Pohled z ptačí perspektivy do širokého kraje nabízí vyhlídková věž, jedna z jedenácti věží na zámku. Tato věž byla postavena v roce 1847 poté, co se při stavebních úpravách zřítila původní barokní věž. Od nádvoří měří na výšku 52 metrů a díky poloze zámku na kopci nabízí opravdu skvělý výhled do okolní krajiny. Pak už zbývá jen vychutnat si procházku zámeckým parkem a kochat se přírodou i uměním zdejších zahradníků.

Město Hluboká nad Vltavou při pohledu ze zámecké vyhlídkové

Obr. 4. Město Hluboká nad Vltavou při pohledu ze zámecké vyhlídkové věže

Z velkého parkoviště dole ve městě vede k zámku poměrně příkrá cesta do kopce, ale můžete si ji ušetřit a využít svezení turistickým vláčkem na kolech, který vyjíždí právě od tohoto parkoviště a sveze vás až před bránu i zpět dolů.

článek je součástí seriálu: Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015

V seriálu "Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015" nás Martina Limbergová provede okolím Lipna nad Vltavou.


diskuse

vložit nový příspěvek