Hitlerovo Orlí hnízdo

Výlet do Rakouska byl mým prvním cestovní kanceláří organizovaným poznávacím zájezdem. Začínal pro nás, tedy mě a mého přítele, svozem z Brna do Českých Budějovic krátce před pátou hodinou ráno. Cesta proběhla v pohodě a poté, co se všichni účastníci na jedné z budějovických čerpacích stanic přestěhovali ze svozových minibusů do připraveného zájezdového autobusu, mohlo se vyrazit směrem do Rakouska. Takže hurá na cestu za zážitky!

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Attersee a Mondsee

Dopoledne byla na programu prohlídka solných jezer Attersee a poté Mondsee, vždy s krátkým odpočinkem u nich. Po cestě z Česka jsme však nabrali trochu zpoždění, a tak zbylý čas na odpočinek nakonec stačil u obou jezer jen na to sejít ke břehu a udělat si pár fotek. Nikomu to ale příliš nevadilo, protože počasí nám v tu chvíli zrovna moc nepřálo. Přestože byl konec května, bylo pod mrakem, mrholilo a foukal hodně studený vítr.

Solné jezero Mondsee

Obr. 1. Solné jezero Mondsee

Kehlsteinhaus – Hitlerovo Orlí hnízdo

Odpoledním programem byla návštěva slavného Orlího hnízda, horského sídla vůdce nacistů Adolfa Hitlera. Tato zajímavá stavba se nachází na německém území poblíž města Berchtesgaden v jižním Bavorsku, na vrcholku hory Kehlstein v nadmořské výšce 1834 metrů. Z vesnice Obersalzberg, kterou ještě před II. světovou válkou nacisté úplně zabrali a vytvořili z ní nacistický komplex pro svého vůdce a další pohlaváry, vede téměř na vrchol hory klikatá silnice, po které vás sveze turistický autobus, vlastním vozem se sem nedostanete. Na konci silnice pak začíná tunel zavrtávající se 124 metrů do útrob skály. Jakmile jsme jím prošli, poslední část cesty do budovy Kehlsteihausu, mimochodem také 124 metrů, jsme absolvovali výtahem. Právě výtah byl prý důvodem, proč toto sídlo Hitler neměl moc rád a navštívil jej údajně pouze čtrnáct krát. Bál se totiž, že ve výtahu uvízne. Kromě toho také neměl rád výšky a řídký horský vzduch. Na to ale zřejmě Hitlerův tajemník Martin Bormann, který nechal sídlo vybudovat v letech 1937 – 1939 k vůdcovým 50. narozeninám, nepomyslel.

Hitlerovo Orlí hnízdo

Obr. 2. Hitlerovo Orlí hnízdo

V budově Kelhsteinhausu je dnes informační centrum a restaurace, kde se dá občerstvit. My ale raději hned vyšli ven, protože to nejzajímavější a nejhezčí na Orlím hnízdě je úchvatný rozhled do krajiny. Tady nám už naštěstí počasí přálo více, a přestože se mraky po nebi proháněly, užili jsme si opravdu nádherné výhledy. A odjížděli jsme právě včas, protože se opět pořádně zatáhlo a začalo pršet.

Výhled na vrcholky Alp z Kehlsteinu

Obr. 3. Výhled na vrcholky Alp z Kehlsteinu

Lofer

Poslední krátkou zastávkou dne byl, už opět rakouský, Lofer, známé turistické městečko s krásně malovanými domy. Po procházce jeho uličkami se pak již jelo do Maishofenu, kde jsme se s povděkem navečeřeli a ubytovali v našem hotelu. Přece jen po brzkém ranním vstávání a poměrně hodně času stráveném sezením v autobusu jsme toho měli tento den už dost.

Jeden z malovaných domů v Loferu

Obr. 4. Jeden z malovaných domů v Loferu

článek je součástí seriálu: Rakouské Salcbursko 2010

Organizované poznávací zájezdy jsou fajn alternativou cestování, pokud chcete vidět za krátkou dobu více zajímavých míst a přitom mít minimum starostí s plánováním a organizováním. Martina se s přítelem vydala na jeden takový třídenní zájezd do Alp v oblasti Salzburku a byl to pěkný zážitek.


diskuse

vložit nový příspěvek