Geras – příjemný výlet za krásami historie i přírody

Geras je malé městečko na severu Rakouska, jehož dominantou je pěkný klášter a zajímavý přírodní park se zvěří. Příjemný výlet do tohoto malebného kraje jistě osloví děti i dospělé.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dnes si uděláme nenáročný výlet z Národního parku Podyjí dále do Rakouska, ale jen o kousek. Asi dvacet kilometrů jihozápadně od městečka Hardegg, ležícího v NP na česko-rakouských hranicích, najdete pěkné malé město Geras. Jeho dominantou je klášter, který je nejseverněji položeným klášterem v Rakousku a jistě stojí za prohlídku. Po toulkách městečkem pak určitě zavítejte do přírodního parku Geras, kde můžete při příjemné procházce lesem obdivovat krásnou zvěř a prohlédnout si různé zajímavosti.

Klášter Geras

Klášter Geras byl založen hrabětem Ulrichem II. z Perneggu a to jako dvojklášter Geras – Pernegg. Do Gerasu byli povoláni bratři premonstráti z českého Želiva a do Perneggu sestry premonstrátky. Na místě, kde stojí klášter, býval kdysi slovanský hřbitov. V roce 1153 tu na jeho místě začala vyrůstat klášterní budova s původním románským klášterním kostelem. Ten byl však v roce 1620 i s celým klášterem zcela zpustošen vojsky bojujícími ve třicetileté válce. Naštěstí netrvalo dlouho a klášter byl postaven znovu. V následujícím století došlo také k rozšíření kláštera a celek získal svůj barokní ráz. Uvnitř jsou však pořád k vidění i původní středověké stavební části. Středobodem celého kláštera je krásný mramorový sál s freskami od Paula Trogera.

Klášter Geras

Obr. 1. Klášter Geras

Bylinková zahrada a rybářství

Naproti kláštera najdete pěknou Bylinkovou zahrádku, kde roste více než 100 druhů léčivých, aromatických a okrasných rostlin. Kromě toho jsou přímo vedle kláštera dva chovné rybníky, kolem kterých se můžete projít. Ostatně geraská krajina je plná rybníků a rybářství tu má tradici stejně dlouhou a pevnou jako sám klášter. V biotopech rybníků žijí mnohá vzácná zvířata a rostliny a známý je i geraský klášterní kapr, který je prodáván v sádkách, jež jsou ve stálém provozu už od roku 1644.

Klášterní rybník

Obr. 2. Klášterní rybník

Naturpark Geras

Přírodní park na okraji města Geras má rozlohu 120 ha a nabízí opravdu příjemnou procházku. Vstupné stojí 4 EUR za osobu, děti do 6 let neplatí nic. Na začátku parku se můžete osvěžit i najíst v restauraci, děti určitě uvítají pěkné dětské hřiště. Procházka parkem začíná domácím zvířectvem, kde jsou k vidění ovce, kozy, husy, osli, králíci, ale i pávi. Poté projdete kolem ohrady divokého prasete a dvou rysů a dojdete na rozcestí k Hubertusově kapličce a ohradě tarpanů, evropských divokých koní. Necháte-li se vést mapkou, určitě neminete muflony, jeleny sika, daňky a další lesní zvěř.

Muflon a jelen sika

Obr. 3. Muflon a jelen sika

Pokud si u vchodu zakoupíte sáčky s krmením, velmi ráda se od vás zvířata nechají krmit přímo z ruky. U rybníka Langetaich můžete pozorovat ptactvo a ryby, projdete také naučnou stezkou o netopýrech. Trasa je doplněna zajímavostmi jako například dřevěný xylofon, akustický kámen nebo labyrint.

Dřevěný xylofon

Obr. 4. Dřevěný xylofon

Tento výlet se bude líbit dětem i dospělým. V Gerasu i jeho okolí je skutečně krásně a byla by škoda sem nezavítat, ocitnete-li se poblíž.

 

článek je součástí seriálu: Průvodce národním parkem Podyjí

Martina Limbergová vás provede jediným moravským národním parkem, který se rozkládá podél řeky Dyje.


diskuse

vložit nový příspěvek