Frymburk – malebné městečko na břehu Lipna

Frymburk je městečko ležící na břehu Lipenské přehrady. Se svými necelými patnácti sty obyvateli a rozlohou 55 km2 nepatří mezi velké obce. Co mu však chybí na rozměrech, to dohání svou malebností. Alespoň na mě působil Frymburk velmi útulně a pobyt v něm byl příjemný. Při dovolené v okolí vodní nádrže Lipno určitě stojí alespoň za malou zastávku.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dominantou Frymburku je pozdně gotický kostel sv. Bartoloměje s vysokou novogotickou věží, který stojí na jednom konci podlouhlého náměstí s parkem. Kostel vznikl v druhé polovině 13. století, svou nynější podobu pak získal při přestavbě v roce 1530. Štíhlá a vysoká věžní špice v novogotickém stylu pochází až z roku 1870, kdy započala její stavba po předešlém požáru střechy kostela a fary.

Kostel sv. Bartoloměje ve Frymburku

Obr. 1. Kostel sv. Bartoloměje ve Frymburku

V blízkosti kostela sv. Bartoloměje stojí jedna z nejstarších škol v jižních Čechách, první doložený kantor v ní působil už v roce 1474. Středem obce je dlouhé náměstí s parkem, kašnou a umělým potokem, které je příjemným místem k odpočinku, třeba předtím, než se vydáte zase ke břehu Lipna.

Kašna na náměstí ve Frymburku

Obr. 2. Kašna na náměstí ve Frymburku

Skvělé turistické zázemí i pohoda

Frymburk je významným turistickým centrem celé oblasti a na turisty tu tak samozřejmě narazíte v letním i zimním období prakticky všude. Kromě hotelů a penzionů jsou u obce i dva oblíbené kempy, které lákají na pěknou písčitou pláž. Okolí nabízí mnoho možností pro cyklisty, pěší turisty, milovníky vodních sportů či inline bruslí, v zimě pak lyžaře i běžkaře. Přesto místy až překvapí poklidný ráz městečka, ve kterém si užijete pohodové chvíle. Můžete je strávit třeba procházkami kolem břehu přehrady, zastavit se na něco dobrého k jídlu či pití v poměrně širokém výběru místních restaurací, vydat se na vyhlídkovou plavbu loďkou nebo si užívat oněch zimních či letních sportů.

Městečko Frymburk s dominantou kostela sv. Bartoloměje

Obr. 3. Městečko Frymburk s dominantou kostela sv. Bartoloměje

Přívozem na druhý břeh

Obec Frymburk leží na levém břehu Lipna, na pravý břeh se ale v létě můžete dostat celkem pohodlně a za pár korun přívozem, který jezdí přes den každou hodinu a při větším počtu zájemců i častěji. Využívají jej auta, cyklisté i pěší turisté, kteří se tak dostanou do asi 400 metrů vzdálené osady Frýdava a mohou pokračovat dále, třeba ke zřícenině Vítkův hrádek. My zrovna neměli namířeno tím směrem, ale neodolali jsme a svezli jsme se alespoň tam a zpět.

Přívoz Frymburk - Frýdava

Obr. 4. Přívoz Frymburk – Frýdava

 Ráj pro turisty a cyklisty

Pro turisty a cyklisty je celé okolí velmi lákavé. Na kole se dá vyrazit klidně kolem celé přehrady, po zajímavých místech v okolních obcích nebo za hranice do Rakouska. Právě pravý břeh je pro cyklistiku výborný, jsou tu pěkné a málo frekventované silnice a krásná příroda kolem. Přímo ve městě začíná žlutá a zelená turistická trasa, obě jsou ideální pro delší pěší výlet. Ale můžete se vydat i na méně náročnou procházkovou trasu z náměstí ke křížové cestě a tou pak na vršek Svatá Marta, který se nachází asi 1 kilometr za obcí. Na vršku stojí zrestaurovaná kaple Vysoká muka a také je z něj moc pěkný výhled po okolí. V zimě je na kopci Svatá Marta zprovozněna sjezdovka s vlekem. Pokud je mráz dostatečný, bývá v zimních měsících možné bruslit po hladině Lipna. Z Frymburku do Lipna nad Vltavou je upravována bruslařská trať, která je dokonce jednou z nejdelších v Evropě.

Frymburk si podle mne právem zaslouží pověst jednoho z nejhezčích městeček v okolí vodní nádrže Lipno a věřím, že nezklame ani vás.

článek je součástí seriálu: Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015

V seriálu "Výlety v okolí Lipna nad Vltavou 2015" nás Martina Limbergová provede okolím Lipna nad Vltavou.


diskuse

vložit nový příspěvek