Florencie

  • Pavel Strnad
  • 1.11.2017
  • 12:00
  • Změněno: 10.10.2017 | 17:21

V dnešním díle se podíváme do krásného italského města Florencie. Jedná se o metropoli italského Toskánska. Historické centrum Florencie je od roku 1982 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

V dnešním díle se podíváme do krásného italského města Florencie. Jedná se o metropoli italského Toskánska. Historické centrum Florencie je od roku 1982 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO.

obr. 1. Pohled na Florencii

Obr. 1. Pohled na Florencii

Florencie má rozlohu pouhých 102 km2 a počet obyvatel je 377207. Z toho vyplývá, že toto město má vysokou hustotu zalidnění (3698 obyvatel na km2). Zajímavostí Florencie je nadmořská výška, která dosahuje pouze 50 m. n. m.

Italské město Florencie se může pyšnit několika památkami, a právě proto jsme si právě na Florencii vyhradili větší množství času. Asi nejznámější uměleckou památkou tohoto města je gotická katedrála Santa Maria del Fiore, kterou jsme samozřejmě navštívili. Jedná se o dominantu města hojně využívanou mezi lety 1296 a 1436. Hned vedle ní se nachází 82 metrů vysoká Giottova zvonice, proto jsme ji rovněž navštívili. Zvonice byla dokončena roku 1359.

obr. 2. gotická katedrála Santa Maria del Fiore

Obr. 2. Gotická katedrála Santa Maria del Fiore

Následně jsme se vydali za druhou dominantou města Florencie, kterou je radnice Palazzo Vecchio postavená v letech 1299 – 1314. Pro účely radnice se začala budova používat až v 16. století. Radnici byste našli jižně od katedrály. Nevynechali jsme ani třetí významnou historickou stavbu města. Je jí most přes řeku Arno Ponte Vecchio.

obr. 3. radnice Palazzo Vecchio

Obr. 3. Radnice Palazzo Vecchio

Tuto trojici nejvýznamnějších staveb doplňuje galerie s názvem Galleria degli Uffizi, kterou jsme si také nemohli nechat ujít. Jde o budovu postavenou v letech 1560 – 1580. Momentálně se v ní vystavuje něco málo přes 4000 obrazů, tedy se jedná o jednu z nejobsáhlejších a nejvýznamnějších sbírek na světě.

Kromě těchto klasických památek jsme ještě navštívili ty méně známé. Patří mezi ně Kostel Santa Croce. Jedná se o baziliku svatého Kříže z konce 13. století. Dokončena byla roku 1442. Dále pak Santo Spirito, což je renesanční kostel svatého Ducha pocházející z poloviny 15. století. Za zmínku jistě stojí také Zahrady Boboli. Pod tímto názvem se ukrývají kaskádovitě upravené palácové zahrady, které se nacházejí u paláce Pitti. Zahrady jsou spolu s terasami a sochařskými díly z barokní doby.

obr. 4. Kostel Santa Croce

Obr. 4. Kostel Santa Croce

Město Florencie je také známo pro svou operní hudbu. Nejčastějšími místy pro uvádění opery jsou palác Pitti, Zahrady Boboli, galerie Uffizi nebo Teatro della Pergola. Ve Florencii zemřel známý dirigent a skladatel Vittorio Gui a narodila se zde sopranistka Medea Figner. Florencie se také dočkala premiéry dvou oper – Dafné a Euridice. Obě dvě složil Jacop Peri v roce 1847.

A kam se podíváme v předposledním díle seriálu toulky Itálii? Konečně se dostaneme k hlavnímu městu Itálie – Římu, kde se opět nachází mnoho památek, které rozhodně stojí za to vidět.

článek je součástí seriálu: Toulky Itálií

Pavel byl před lety v Itálii, kterou se tehdy snažil celou procestovat.


diskuse

vložit nový příspěvek