Feodosia

Dnešní den odpočíváme v lázeňském městě Feodosia.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Po poslední túře se hodláme trochu zrekreovat, k čemuž se (doufáme) skvěle hodí lázeňské město Feodosia. To leží ve východní části krymského pobřeží a požívá značné obliby mezi místní turistickou klientelou, naštěstí ale ne takové, aby zde bylo narváno jako v Jaltě.

Ve městě je konečná stanice železnice a poslední kilometry tratě vedou přímo po nábřeží, čímž tak trochu oddělují město od moře. Samo nádraží je na ukrajinské poměry dosti malé a evidentně bylo ušetřeno přestaveb v sovětském betonovém stylu. Vcelku idylické místo, které vypadá jako za báťušky cara. Zrovna tu stojí přímý rychlík do Moskvy, do jehož dvaceti lůžkových vagonů se cpou houfy lidí s kufry. Zajímá nás zda jedna lokomotiva v čele vlaku s tím ansámblem dokáže alespoň cuknout a tak čekáme na odjezd, který je podle informační tabule zhruba za 15 minut. Po hodině postávání a pojídání zmrzliny se souprava dává do pohybu a my tak můžeme vyrazit do města.

Nádraží Feodosia

Obr. 1. Nádraží Feodosia

Celé nábřeží je kromě kolejí lemováno zejména stánky trhovců, kde si můžete koupit klasické plážové suvenýry a cetky. Na delší dobu se zastavujeme jen u místního prodejce nožů a dohadujeme se kolik let bychom vyfasovali, kdyby u nás jednu z jeho dýk našli při hraniční kontrole. Po prohlídce tržiště, završené krádeží fotoaparátu jedné z našich kamarádek se vydáváme hledat, kde má Feodosia centrum.

Jubilejní park

Jubilejním parku nalézáme stín a stánek, kde mají můj oblíbený makový nanuk, což je věc, kterou místním můžeme jenom závidět. Je zde také plácek se skokanskými můstky pro cyklisty. Pokud jsem si dobře všímal tak na celém Krymu se cyklistika jako sport pěstuje výhradně v tomto stylu. Normální ježdění zde není v kurzu, jenom největší borci se po okolních svazích prohánějí na sjezdových speciálech, přičemž helma a chrániče v těchto končinách jdou také proti dobrému vkusu. Nakonec i my jsme se dočkali krve, když jeden z frajerů si to asi špatně vypočítal a ústy rozoral prostranství přímo před námi. Naštěstí vše přežil a těch pár deci červené není pro zoceleného ruského člověka žádná potíž.

Fontána ve Feodosii

Obr. 2. Fontána ve Feodosii

Osud zbytku dne je zpečetěn objevem supermarketu řetězce ATB, který má klimatizaci a tak tady trávíme delší dobu než je pro nákup nutné. Zchlazení za to ale stálo, venku totiž panuje kontinuální teplota nad 30 stupňů, což po skoro dvou týdnech přestává být únosné. Čas ale docela rychle utíká a za chvíli je už sedm hodin večer, což je tak akorát dobrá doba na přípravu večeře. Cestou z marketu ještě shlédneme na Trhovém náměstí hádku dvou rusů s pouličním prodavačem o čerstvosti jeho ryb a mažeme do našeho kempu.

Lesk a bída pláží města Feodosia

Kousek od silnice leží chatová oblast, po jejímž projití se nacházíme na luxusní písečné pláži, jako vystřižené z reklamního prospektu. Jakmile dostavíme stany, nadšeně běžíme do vody abychom stihli alespoň pár temp, dokud nezačne západ slunce. A právě tady nastala zrada, profil dna vypadal asi takto: první tři metry voda ke kolenům, pak je pod hladinou schovaný obrovský val chaluhami pokrytých kamenů, ve kterých se vám šprajcne noha a po překonání této překážky si už můžete užívat několikametrovou hlubinu Černého moře.

Pláž ve kempu u Feodosie

Obr. 3. Pláž ve kempu u Feodosie

Po tomto zjištění jsme raději koupání zanechali a věnovali se likvidaci tekutých zásob, což nám šlo tak dobře, že se na nás kolem půlnoci přijela podívat i milice a důrazně nás požádala o dodržování nočního klidu, čemuž nakonec vyhovíme a jdeme konečně spát.

článek je součástí seriálu: Putování po Krymu

Zážitky Ondřeje z pozoruhodného polostrova Krym na Ukrajině. Seriál popisuje dobu a také byl psán v době, kdy Krym nebyl okupován Ruskem.


diskuse

vložit nový příspěvek