Dunaj – tepna života

Řeka Dunaj protéká Bratislavou v úctyhodné šířce koryta téměř 300 metrů. Je to opravdu ohromná masa vody, která fascinuje ze břehu i z hladiny. Kolem řeky a na ní se dá strávit mnoho pěkných chvil a zažít a vidět spoustu zajímavého. Naše kroky při prodlouženém víkendu v centru Bratislavy vedly k této vodní tepně vícekrát a pokaždé nám učarovala.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Řeka Dunaj je druhou nejdelší řekou v Evropě a od svého pramene na jihozápadě Německa až po deltu u Černého moře protéká 10 státy a také 4 hlavními městy, mezi něž patří i Bratislava. Na levém břehu řeky leží čtvrť Petržalka, jedna z největších a nejlidnatějších čtvrtí Bratislavy, na pravém břehu pak zbytek města, včetně historického centra navazujícího hned na nábřeží.

Mohutný Dunaj protékající Bratislavou

Obr. 1. Mohutný Dunaj protékající Bratislavou

Lodí po Dunaji

Na Dunaji panuje čilý dopravní ruch, je důležitou spojnicí nákladní i osobní dopravy. Z Bratislavy se mohou zájemci vydat třeba krásnými výletními loděmi s veškerým komfortem na plavbu do Budapešti nebo Vídně. Rychlou a pohodlnou možnost cestování mezi Bratislavou a Vídní představuje lodní linka Twin City Liner, které jedna cesta mezi těmito metropolemi zabere pouhých 75 minut. I když cenově vychází plavba moderním katamaránem jednou tolik než autobusová a vlaková doprava, o cestující nemá nouzi.

Turisticky oblíbená je vyhlídková plavba ke zřícenině hradu Děvín, tyčící se na skále nad soutokem Dunaje a Moravy, na západním okraji Bratislavy. Plavba se dá spojit i s prohlídkou zříceniny. My ale neměli v našem programu tolik času, takže jsme zvolili jen zhruba hodinový vyhlídkový okruh mezi pěti mosty klenoucími se přes řeku a spojujícími obě části Bratislavy. I to byl velmi příjemný zážitek nabízející pohled na město z jiných úhlů.

Vyhlídková loď vyplouvá od Starého mostu

Obr. 2. Vyhlídková loď kotví u Starého mostu

Starý most

Bratislavské mosty jsou každý jiný a každý něčím zajímavý. Velmi pěkný je Starý most, nejstarší most v Bratislavě. Byl postaven v letech 1889 až 1890 a původně se jmenoval Most Františka Jozefa, po císaři Františku Josefovi, který jej tehdy slavnostně otevřel. Na konci druhé světové války byl ale most vyhozen do povětří ustupující německou armádou a zůstaly z něj jen pilíře. Protože šlo o jedinou spojnici obou části Bratislavy, byl hned v roce 1945 provizorně obnoven. Takto měl vydržet maximálně 15 let. Ustál ale celých 68 let, než musel být pro havarijní stav uzavřen. Jeho dnešní podoba je výsledkem rekonstrukce, která skončila v roce 2016. Po mostě nejezdí silniční doprava, mohou sem pouze tramvaje, cyklisté a chodci. Na dvou místech je most rozšířen v pěkné odpočinkové místo s lavičkami, kde se můžete zastavit a kochat se pohledem na řeku.

Most SNP – bratislavské UFO

Nejznámějším mostem v Bratislavě je bezpochyby Most Slovenského národného povstania, neboli Most SNP. Jde o visutý most postavený v letech 1967 – 1972. Je zavěšen na téměř 85 metrů vysokém pylonu, který je jednou z dominant Bratislavy a patří také k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím.

Most SNP a bratislavské UFO

Obr. 3. Most SNP a bratislavské UFO

Na vrcholu pylonu se totiž nachází restaurace, která díky svému tvaru získala velmi rychle přezdívku UFO, a nad restaurací pak vyhlídková terasa nabízející krásný panoramatický výhled na město a jeho okolí. Nahoru se po zaplacení vstupného dostanou návštěvníci pohodlně výtahem, který je umístěn v levém pilíři pylonu. Navštívit bratislavské UFO stojí za to, výhled z něj je opravdu kouzelný.

UFO nabízí nádherný výhled

Obr. 4. UFO nabízí nádherný výhled

Na pravém břehu mezi Mostem SNP a Starým mostem se rozkládá Sad Janka Kráľa. Tato rozlehlá zelená oáza ohraničená z jedné strany protékajícím Dunajem byla založena v letech 1774 – 1776 a je jedním z nejstarších veřejných parků v Evropě. Kdo hledá příjemné místo na procházku a načerpání klidu, je tu správně. A kdyby toho klidu bylo snad až moc, hned v sousedství se nachází velké obchodní centrum Aupark. Tady se dá příjemně občerstvit a najíst, stejně jako v dalším velkém nákupním centru Eurovea na protějším nábřeží.

Kolem Dunaje se dají strávit celé dny, ať už aktivně nebo odpočinkem. Při návštěvě Bratislavy si určitě vyšetřete alespoň chvíli a nechte se touto řekou okouzlit jako my.

článek je součástí seriálu: Bratislava ve třech dnech

Co vše lze stihnout v Bratislavě za 3 dny? Martina Limbergová provede čtenáře Bratislavou a ukáže, co vše se dá v Bratislavě za 3 dny stihnout.


diskuse

vložit nový příspěvek
  • Oprava

  • Hrubeš Vladimír
  • 17.11.2019 | 10:35

Dobrá stručná informace. Jen si prosím opravte informaci o Petržalce. Ta se nenachází na levém, ale na pravém břehu Dunaje, koukám - li se po směru toku veletoku. Děkuji. Hrubeš Vladimír