Dubajská fontána (The Dubai Fontan)

Po sestupu z vyhlídky The Top na mrakodrapu Burj Khalifa nás čeká fenomenální Dubajská fontána, která je na nedaleké jezeře Burj Khalifa.

hodnocení článku
  •  

Hodnotilo 5 lidí


Vaše hodnocení

Dubaj Mall

Když dojdeme ze spojovací chodby zpět do Dubaj Mall, je již po večerní modlitbě a proto je poměrně velký ruch v restauracích. Jednak jsou zde místní lidé, pro které po denním půstu začínají „ramadánovské hostiny“. Jsou zde ale i turisté, kteří mají v tento den poprvé příležitost se na veřejnosti najíst. My se stejně jako spousta jiných chytáme příležitosti a vybíráme si kde a čeho se najíst. Na dnešní večer máme v plánu ještě jednu velkou atrakci emirátu Dubaj. Tou atrakcí je největší fontána na světě. Po večeři čekáme až fontána začne stříkat. Čekáme na střídačku venku před fontánou a mrakodrapem Burj Khalifa a uvnitř obchodního centra Dubaj Mall. Fotíme mrakodrap na tisíc způsobů a když se začne stmívat, přesuneme se do obchodního centra.

Noční pohled na Burj Khalifa od Dubajské fontány

Obr. 1. Noční pohled na Burj Khalifa od Dubajské fontány

Dubajská fontána (The Dubai Fontan)

Dubajská fontána je největší fontána na světě. Což je logické, jsme přece v Dubaji. V Dubaji nebude druhá, nebo třetí největší a určitě nebude ani nejmenší. Nachází se hned u nejvyšší budovy světa Burj Khalifa a u největšího obchodního domu světa Dubaj Mall. Tvoří tedy jakousi „trojici největších“. Dubajská fontána se nachází na umělém jezeru. V anglicky psaných textech jsem se setkal s pojmem Burj Khalifa Lake – Burj Khalifa jezero, ale nejsem si jistý, jestli je to oficiální název vodní plochy. Dubajská fontána je série vodních trysek o délce 275 metrů chrlící vodu běžně do výšky přes 70 metrů a v případě „extrémního výstřelu“ až do výše 130 metrů. Dubajská fontána obsahuje také mnoho malých světel a několik barevných projektorů. Dle wikipedia.org je 6600 malých světel a 25 projektorů.

Dubajská fontána z výhledu The Top na Burj Khalifa

Obr. 2. Dubajská fontána z výhledu The Top na Burj Khalifa

Dubajská fontána nechrlí vodu v jednom kuse, ale jen při svém představení. Představení je každou půl hodinu a trvá asi necelých 5 minut. První představení začalo ve 20:30. Nevím, jestli tohle je doba začátku představení vždy a v každou roční dobu. V každém případě v té době, kdy jsme v emirátu Dubaj byli my, byla v tu dobu již tma. Začátek představení jsme si zjistili v jednom z mnoha informačních center Dubaj Mall.

Představení Dubajské fontány

Když jsme těsně před 20:30 vyšli z Dubaj Mall, přišla opět „teplotní facka“. Opustili jsme klimatizovaný prostor a dostali se do neuvěřitelného vedra. Opravdu neuvěřitelného na to, že už bylo půl deváté večer. Po pár metrech od dveří se mi z teplotního rozdílu zamlžily brýle.

Jezero Burj Khalifa Lake těsně před zahájením produkce

Obr. 3. Jezero Burj Khalifa Lake těsně před zahájením produkce

Venku kolem jezera čekaly davy lidí, ale nebyl problém si sehnat dobré místo s výhledem. Při představení fontány hraje hudba, trysky různě stříkají, někdy jako by voda z nich letící tančila na hudbu, která je doprovodem. Letící voda je osvětlována světly, které také mění intenzitu i barvy. Vše je naprosto úchvatná podívaná, kterou diváci vždy odmění velkým potleskem.

Z Dubajské fontány jsme natolik unešeni, že počkáme na další představení, které je po půl hodině. Představení není úplně stejné. Hraje jiná hudba a „tanec“ je v jiném rytmu. Vše je opět úchvatné.

Po druhém představení bereme taxi a míříme na hotel. Tím pro nás končí další den v emirátu Dubaj.

Fotogalerie Dubaj 2011

Více fotografií můžete vidět ve fotogalerii Dubaj 2011.

článek je součástí seriálu: Pohádky tisíce a jedné noci 2011

V srpnu roku 2011 jsem společně s Milanem, Stáňnou a Michaelou navštívil emirát Dubaj ve Spojených Arabských Emirátech.


diskuse

vložit nový příspěvek