Dubai Mall a Burj Khalifa

Poté, co jako vysílení a hladoví poutníci dorazíme do největšího obchodního centra světa, zaženeme hlad a žízeň, se můžeme konečně vydat na prohlídku Dubai Mall mezi mnoha obchody a atrakcemi chvílemi až připomínající kýče.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Dubaj Mall (Dubai Mall)

Procházíme se obchodech, ale samozřejmě jen po některých vybraných. Je jich zde více než 1200 a všechny navštívit opravdu nejde. Mužská část výpravy má spíše tendenci se věnovat různým atrakcím před procházením obchodů. K atrakcím patří určitě velké akvárium. A jak je akvárium velké? Nikoho by nemělo překvapit, že akvárium je největší na světě. Jsme přece v emirátu Dubaj. Akvárium má na výšku dvě patra a prochází jím tunel, kterým je možné projít. K této procházce je nutné zaplatit vstupné a proto se na něj nevydáváme. Další atrakcí jsou dva velké a umělé vodopády, které jsou opět na více než dvě patra. U vodopádů jsou zajímavé sochy lidí, které jsou v polohách, jako by padaly společně s vodou z vrchu vodopádu dolů. Největší atrakcí uvnitř je však Dubai Ice Ring.

Dubai Ice Rink

Dubai Ice Rink je kluziště velikosti hokejového hřiště na kterém mohou probíhat hokejové zápasy (má podle toho vyznačené pruhy) nebo jen tak volně bruslit. Právě v momentě, kdy jsme u Dunai Ice Ring, probíhá na ledové ploše nijak neorganizované bruslení. Zabruslit si nejdeme, navíc já to neumím. Člověk, který si nemůže představit, jak může vypadat největší obchodní centrum na světě, si může představit hokejové hřiště, které je uvnitř v přízemí a nezabírá nijak podstatnou část plochy. V přízemí je krom hokejového hřiště také spousta dalších obchodů.

Dubai Ice Rink

Obr. 1. Dubai Ice Rink

Celkově může „bruslák“ uprostřed pouště vypadat dost bizarně. To ale jen na první dojem. Daleko těžší kalibr, a to sjezdovka uprostřed pouště, nás teprve čeká. Ale to až v příštích dílech.

SEGA Republic

SEGA Republic je další atrakce, kde se vyřádí hlavně milovníci počítačových her, případně herních konzolí. Na velké ploše je zde mnoho nejen klasických herních konzolí, ale spousta jiných „elektronických atrakcí“.

Ne přímo v budově Dubaj Mall, ale v hodně blízkém okolí jsou dvě, dle mě nejvýznamnější, atrakce. První z nich je Burj Khalifa, nejvyšší budova světa a druhá je Dubai fountain, největší budova na světě. Samozřejmě, že budova i fontána jsou největší na světě. Jsme přece v Dubaji.

Celý náš pobyt v obchodním centru Dubaj Mall není jen obyčejné plýtvání časem, ale čekáme na prohlídku nejvyšší budovy světa Burj Khalifa.

Dubajské akvárium (Dubai Aquarium – Under Water Zoo)

Další atrakcí v Dubai Mall je velmi velké akvárium. Na výšku je v podstatě na dvou patrech obchodního centra. Asi nemá smysl připomínat, že se jedná o největší akvárium na světě. Mimochodem prochází jím tunel, kterým se dá projít suchou nodou. Akvárium je plné ryb a mořských živočichů. Za procházku tunelem v akvárium se však platí vstupné, proto procházku po dně akvária oželíme.

Dubajské akvárium (Dubai Aquarium - Under Water Zoo)

Obr. 2. Dubajské akvárium (Dubai Aquarium – Under Water Zoo)

Burj Khalifa

Burj Khalifa

Obr. 3. Burj Khalifa

Burj Khalifa (Burdž Chalífa v překladu Chalífova věž) je nejvyšší budova světa. Původně se mrakodrap jmenoval Burj Dubaj (Dubajská věž), ale až po otevření byla přejmenována podle nejvýše postavenému šejkovi Spojených Arabských Emirátů, něco jako by prezident Spojených Arabských Emirátů. Budova je vysoká 828 metrů a má 162 pater. Burj Khalifa se nachází hned vedle obchodního střediska Dubaj Mall a s Dubaj Mall je propojená spojovací chodbou. Turisté se mohou nechat vyvézt na vyhlídku The Top, která však není nejvyšším místem na mrakodrapu. Pro The Top je dobré se objednat přes Internet, jak jsme učinili i my. Vstupenku lze nejen objednat, ale také zaplatit na Internetu. Vstupenka je na jméno a vytištěný potvrzovací email, který přijde po zaplacení společně s dokladem totožnosti lze v recepci vyměnit za vstupenku. Nevím, jestli recepce je správný výraz, ale působilo to na mě dojmem recepce. V recepci je nutné také odložit veškeré zavazadla. Zajímavé bylo, že v recepci se kromě mužů pracovalo také několik zahalených žen. Jednak mě překvapilo, že takové ženy pracují. A druhá věc, která mě překvapila a která vlastně souvisí s tím, že pracují bylo, že se baví s cizími muži. V turistických průvodcích je na mnoha místech varování před oslovováním, nebo rozhovory se zahalenými ženami. Tady to ale jinak nešlo. Byla na recepci, já jí ukázal vytištěný email, ona chtěla vidět „id“, tedy pas, ptala se, jestli si tam něco chci odložit a tak dále. Prostě konverzace.

Tento ceremoniál proběhl ještě v budově Dubaj Mall, před vstupem do spojovací chodby s Burj Khalifa. Vstupenky na prohlídku jsou vždy na určitou hodinu. Netrpělivě čekáme před spojovací chodbou, až nastane náš čas. O tom ale až v příštím dílu.

Fotogalerie Dubaj 2011

Více fotografií můžete vidět ve fotogalerii Dubaj 2011.

článek je součástí seriálu: Pohádky tisíce a jedné noci 2011

V srpnu roku 2011 jsem společně s Milanem, Stáňnou a Michaelou navštívil emirát Dubaj ve Spojených Arabských Emirátech.


diskuse

vložit nový příspěvek