Drátenická skála

V dalším díle se podíváme na Drátenickou skálu (Dráteník), která je významnou dominantou Žďárských vrchů.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Místní o ní mluví také jako o Drátníku nebo Dráteničkách. S nadmořskou výškou 776 metrů není sice nejvyšší skálou Žďárských vrchů, ale patří rozhodně k nejmohutnějším skalám v této lokalitě. Drátenická skála leží na kopci nad osadou Blatiny a rozhodně stojí za návštěvu, stejně jako celé okolí Drátníku.

Pohled z Drátenické skály směrem ke Křižánkám

Obr. 1. Pohled z Drátenické skály směrem ke Křižánkám

Kudy na Drátník?

Na Drátenickou skálu můžete vyrazit třeba z obce Sněžné, kam se dostanete pouze autobusem, ideálně ze Žďáru nad Sázavou nebo Nového Města na Moravě. Přijedete-li autem, klidně zaparkujte ve Sněžném na náměstíčku před místními potravinami. Na Drátenickou skálu můžete vyrazit po značených trasách, kterých je v okolí několik a dlouhé jsou něco mezi 4 až 6 kilometry nebo prostě jen dojděte nakonec Sněžného ve směru na Blatiny, rozhlédněte se a hned budete vědět, jaký směr zvolit. Drátník totiž uvidíte už odtud. Lenivci mohou autobusem nebo autem dorazit až na Blatiny, odkud už je Drátenická skála vzdálená jen asi 2 kilometry.

Skalní tunel na Drátníku

Obr. 2. Skalní tunel na Drátníku

Co můžete vidět?

V této lokalitě na vás čekají krásné vyhlídky na každém kopci, na který vyjdete a chalupy typické pro tuto lokalitu. Především okolí Blatin působí díky udržovaným loukám a nově zrekonstruovaným bílým stavením až idylicky. Na okraji lesa, který skrývá Drátenickou skálu, můžete posedět pod nádhernými starými buky a vychutnat si výhled do údolí. Samotný skalní útvar Drátník vás svojí rozložitostí i výškou možná i ohromí, ale s trochou námahy se po některé ze stezek dostane nahoru snad každý výletník. Odměnou vám bude další nezapomenutelný výhled.

Pohled z Drátenické skály

Obr. 3. Pohled z Drátenické skály

Kam na jídlo?

Velkým překvapením pro nás byla Restaurace-jezdecký klub Blatiny. Prostředí restaurace bylo velmi příjemné, stejně jako obsluha a navíc si tu můžete zajezdit i na koni. Po nahlédnutí do jídelního lístku začnete mít možná pocit, že tady slepice opravdu nesou, protože volské oko je tu součástí každého druhého jídla, ale ke škodě to zřejmě není. Ochutnali jsme vepřový steak z krkovice na česneku s volským okem za 135 korun a hovězí steak na zeleném pepři samozřejmě také s volským okem za 185 korun. Obě dvě jídla byla skvěle připravená a velmi chutná. Vřele doporučit mohu také cukrárnu ve Sněžném s fantastickou točenou zmrzlinou.

Pokud budete mít toulavou náladu, můžete vyrazit ještě třeba na Malinskou skálu a Devět skal, které leží jen pár kilometrů od Drátenické skály nebo se osvěžit v nedalekém Milovském rybníku, kde v letní sezóně půjčují i loďky.

článek je součástí seriálu: Vrcholy Žďárských vrchů

Michaela Slámová nás provede po některých významných vrcholcích pohoří Žďárské vrchy.


diskuse

vložit nový příspěvek