Dovolená u moře? V září? Proč ne!

  • Anonym
  • 12.09.2016
  • 0:00
  • Změněno: 10.09.2016 | 8:08

Zvažujete ještě letos letní dovolenou? Co takhle Kréta v Řecku? Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Přestože už léto pomalu ale jistě končí, na řeckých ostrovech je stále krásné počasí a čím je ostrov jižněji, tím lépe! Nejjižnějším ostrovem Řecka je pak Kréta, která si i v září zachovává příjemné klima a teplé moře. Není to ale jediný důvod, proč Kréta stojí za návštěvu.

A jaké jsou ty další?

Konec sezóny znamená méně lidí

Pokud nejste přímo fanouškem hojné společnosti ve městech i na pláži, bude pro vás tento důvod jeden z nejdůležitějších. K nejvytíženějším měsícům nejen pro cestovní kanceláře, ale i letoviska jsou červenec a srpen, naopak v září, kdy už se hlavní sezóna chýlí ke konci, se oblíbená letoviska, zajímavé památky i pláže pomalu, ale jistě vylidňují. Můžete tak získat zcela nový zážitek – být první na pláži, v moři nebo se prostě jen nemuset prát o každý kousek místa. Zvláště pak letoviska na jihu Kréty jsou učiněným rájem klidu.

Neznamená ale horší služby

To, že nejsou letoviska nepříjemně zalidněná, neznamená, že si nebudete moci užít stejnou pohostinnost. Na Krétě je běžné, že se zde turisté, ačkoliv v menším počtu, zdržují i během teplého září, nebudete tak ochuzeni o autentické zážitky z taveren, pobřežních restaurací či obchůdků se suvenýry.

Příjemné podmínky pro poznávání přírody

Kréta svou svéráznou hornatou krajinou přímo vzbuzuje touhu ji prozkoumat. Nebojte se investovat do zapůjčení auta nebo motorky a navštivte vesničky, kláštery a další unikátní místa ve vašem okolí, nebo po celém ostrově. Na spoustě míst tak můžete nalézt malé obchůdky a nakoupit místní produkty. Půjčit si můžete třeba i jen kola a navštívit tak přilehlé pláže, které bývají úplně prázdné. Ve většině letovisek máte možnost zakoupit si organizovaný výlet, a to ať už cestujete po vlastní ose, nebo s cestovní kanceláří. Jedním z nejkrásnějších přírodních výletů je návštěva nejdelší evropské soutěsky Samaria, kdy z náhorní plošiny Bílých hor sestupujete soutěskou až ke krásnému pobřeží s jedinečnou černou pláží vulkanického původu. Tento výlet je v září mnohem příjemnější, protože pochod mezi rozpálenými skalami není tolik náročný, jako při srpnových teplotách. Vydat se také můžete na slavné pláže ostrova – Matalu, kamínkovou pláž obklopenou jeskyněmi, slavnou pro její hippie historii, nebo Elafonissi, pláž, která připomíná svým bílým pískem pláže Karibiku, ale je unikátní pro rudé kamínky, které se v písku povalují.

Kréta

Obr. 1. Kréta

I pro objevování historie ostrova

Běžné jsou i výlety po historických místech, jako jsou početné benátské pevnosti z dob středověké okupace ostrova, nebo vykopávky starověkých měst a paláců – mezi nejznámější patří palác Knósos ztracené Minojské kultury. Popularita těchto míst je veliká a jsou i dobře dostupná, proto jsou v hlavní sezóně bohatě vyhledávaná a výsledný dojem z takové návštěvy může být spojen s prodíráním se v davech a s čekáním v nekonečných frontách. V září tohle nehrozí, sice na památkách nebudete sami, ale rozhodně se nebudete muset bát, že návštěvu strávíte prodíráním se v davu.

Poslední nespornou výhodou je také cena

Přestože se místní ceny nijak nezmění, ceny zájezdů ano, cestovní kanceláře běžně na začátku a konci sezóny dávají k dispozici zlevněné zájezdy právě proto, že tyto termíny nejsou tak vytěžované, podobně se také může stát, že organizované výlety na ostrově budou o něco levnější.

Užije si konec léta, jak se patří, a vyrazte poznávat Krétu. A pokud jste tady už byli, čekají na vás další jedinečné řecké ostrovy, které můžete prozkoumat „last minute“.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.