Do města Dinant za panem Saxem

  • Randus Petr
  • 25.08.2014
  • 0:00
  • Změněno: 6.08.2014 | 19:30

Jedním z nejznámějších míst Belgie je určitě Dinant, malé město ve Středním Valonsku na břehu řeky Mázy. Když již někomu nebude říkat nic název města, tak určitě všichni znají hudební nástroj saxofon. A právě jeho vynálezce, Adolf Sax, se zde v roce 1814 narodil. A město mu na první pohled vzdává svůj hold.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Vstupujeme do města Dinant

Do města Dinant se vyplatí přijít pěšky. Nejlepší je sem přijet po silnici od západu, z dálnice N97 s odbočením u Onhaye. Parkování je tu zdarma ve sjezdu k řece při chodníku v serpentinách. Ve městě samotném je velmi málo místa pro parkování, nevyplatí se to většinou ani zkoušet. Pak již projdeme pěšky malým tunelem ve skále a otevře se nám pohled, na který se i po letech vzpomíná.

Centrum města

Jádro města Dinant tvoří po přechodu mostu malé náměstí s gotickým chrámem Panny Marie (Notre-Dame) s černou bání na hlavní věži. Nad vším tím se zdvíhá ohromná skála s citadelou. Napravo na hřebeni vrcholu skal lze vidět i vyhlídkovou věžičku.

Dinant od tunelu na silnici

Obr. 1. Dinant od tunelu na silnici

Pevnost nad městem

Na citadelu vedou schody, ale z náměstíčka sem vyveze zájemce kabinková lanovka. Na vrcholu, mimo prohlídky města a jeho okolí pěkně z výšky, je také vojenské muzeum, vojenský hřbitov, ale i možnost vycházek po okolí.

Krásy řeky Mázy

Součástí města Dinant je několik dalších církevních objektů, ale daleko zajímavější je cesta podél Mázy oběma směry. Řeka tu tvoří pěkné údolí s lesy, loukami a poli, městy, městečky, kostely, hrady a zámky. Jedním z největších hradů je severně položený Poilvache. Dnes sice prochází rozsáhlou rekonstrukcí, ale při troše námahy se na něj můžeme dostat a prohlédnout si nejen zbytky hradu, ale zejména se pokochat dalekým výhledem zejména do říčního údolí pod námi.

Na hradě Poilvache

Obr. 2. Na hradě Poilvache

Pan Sax a jeho Dinant

A ještě se vrátíme do města Dinant a dáme se po stopách pana Saxe. Ten zde vyrůstal v rodině výrobce hudebních nástrojů a sám byl také vynikajícím hráčem. Je tu po něm pojmenovaná ulice, ale co je hlavní, již na mostě je vidět, co pro město pan Sax znamenal. Jsou tu v řadě velké saxofony, samozřejmě jen atrapy, ale každý je vymalován různě a je připsán jedné z evropských zemí a je na něm prezentovaná jedna akce. Najdeme tu i Českou republiku a v ní Pražské jaro.

Česky saxofon na mostě

Obr. 3. Česky saxofon na mostě

Po stopách pana Saxe

Saxova ulice vede z centra na sever. Můžeme tu posedět v Saxově restauraci, je tu i jeho pomník, saxofon tu najdeme i na více místech. Město na něj zkrátka nezapomnělo, i když hlavní činnost prováděl v Paříži. Zapomínat na „proroky“ se zkrátka nemá.

Závěr

Odjíždíme z města Dinant a mineme sedící sochu pana Saxe. Tak „nashledanou, pane Sax! Máte to tu krásné.“

článek je součástí seriálu: Poznáváme belgická města

Seriál o zajímavých městech Belgie.


diskuse

vložit nový příspěvek