Děti běžkují

  • Anonym
  • 5.10.2015
  • 0:00
  • Změněno: 3.12.2015 | 18:35

Chcete aby Vaše děti začaly sportovat, ale nevíte k jakému sportu je vést? Uvažovali jste o běžeckém lyžování? Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Už pravděpodobně celorepublikovou snahou je přivézt víc dětí ke zdravému sportu. Skupina profesionálních sportovců se zužuje, protože stále méně dětí sportuje. Proto je třeba začít výchovu ke sportu a radosti z pohybu již od mala v rámci rodin. Nemusíte být vrcholoví sportovci, abyste děti vedli ke sportu, stačí jim jít příkladem a neproležet celý víkend na kanapi. Samozřejmě, že pro malé děti je mnohem jednodušší naučit se sjezdovat. Sjezdařská obuv jim pevně drží nožky a pomáhá jim držet rovnováhu.

Na běžkách je to mnohem složitější, běh na lyžích je mnohem namáhavější a také rovnováhu musí dítě na lyžích získat. Dobrým tréninkem je bruslení, dětem se zpevní kotníky a zvyknou si na pocit skluzu. Nezapomeňte, že běžkování je forma turistiky, takže můžete v létě trénovat tak, že budete brát děti na pěší výlety nebo můžete jezdit na kole. Začnete-li děti s lyžemi seznamovat ve 3-4 letech, vězte, že půjde především o zábavu, děti si zvyknou na chytání rovnováhy na lyžích, ale víc než popocházení na lyžích od nich nečekejte. Později, kolem 6 let, už jsou schopny zapojit i hůlky a napodobit váš styl s odrazem a skluzem.

Děti na běžkách

Obr. 1. Děti na běžkách

Důležité je mít pro děti správné vybavení, pro úplně nejmenší můžete využít jednoduché řemínkové lyžičky (kluzky). Lyže na skutečné běžkování se vyrábí od 100 cm, jejich délka by měla odpovídat výšce dítěte nebo jej převyšovat, maximálně však o 10 cm. Při výběru se určitě přikloňte k lyžím s protiskluzovou úpravou skluznice, tzv. šupinami. Pro děti je hlavní komfort, i díky němu si udělají o běžkování obrázek podle prvního dojmu a rozhodnou se, zda je to bude nebo nebude bavit. Obuv na běžecké lyžování tedy vybírejte zateplenou a nepromokavou. Pokud jde o hole, počítejte s tím, že děti budou často padat, zvolte tedy odolnější raději hliníkové hole, které děti jen tak nezlomí. Máte-li vybavení a venku za okny je sníh, neváhejte a vyrazte s dětmi na jejich první lekci běžeckého lyžování.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.