Čtyři palice

Další díl seriálu a Žďárských vrších nás zavede k vrcholu Čtyři palice.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Je více než jasné, co tento skalní útvar obyvatelům okolních vesnic Milovy, Křižánky nebo Březiny v minulosti připomínal, že ho pojmenovali právě Čtyři palice. Nejen pro svůj neobvyklý tvar, ale i pro pohádkově kouzelný les plný nádherných buků, které je obklopují, jsou Čtyři palice se svými 732 metry nad mořem jednou z oblíbených zastávek těch, kteří zavítají do Žďárských vrchů.

Čtyři palice

Obr. 1. Čtyři palice

Kudy ke Čtyřem palicím?

Čtyři palice se rozkládají nedaleko Milov a Křižánek. Do této lokality se dostanete jen autobusem a to nejlépe z Nového Města na Moravě. Pokud vyrazíte autem, nebudete mít problém zaparkovat především na Milovech. Místa pro parkování je tu dost na velkém placeném parkovišti nebo spíš posekané louce u Milovského rybníku. Březiny, Milovy i Křižánky jsou skvělými výchozími body, jak pro výšlap na Čtyři palice, tak i pro pochod na jiné kopce a skály v okolí.

Čtyři palice z druhé strany

Obr. 2. Čtyři palice z druhé strany

Co můžete vidět?

Ať už vyrazíte na Čtyři palice z Milov nebo Křižánek, čeká vás nádherná krajina jako vystřižená z reklamy na Žďárské vrchy a nenáročná, maximálně 4 kilometrová cesta. V první části trasy narazíte na typické břízy lemující potůčky a mokřady, pak na krásné chaloupky a v poslední části na okouzlující les s výraznými buky. Ještě ani nebudete mít skalní útvar Čtyři palice na dohled, ale kameny a balvany rozeseté po celém zalesněném svahu pod skálou napoví, že už jste blízko. Samotná skála Čtyři palice je svým tvarem opravdu ojedinělá. Dech se vám ale zatají až nahoře, výhled na krásné okolní kopce a stráně stojí za to. Vedle skalního útvaru Čtyři palice je pak řada dalších balvanů a dokonce i jedna menší skála, také s hezkým výhledem do krajiny.

Vrcholek menší skály vedle Čtyř palic

Obr. 3. Vrcholek menší skály vedle Čtyř palic

Kam na jídlo?

Jako milovnice pikniků nikdy neodolám, když vidím tak krásné místo pro malou svačinku. Pokud vyrazíte na Čtyři palice v týdnu nebo si přivstanete o víkendu, máte šanci si užít tohle krásné místo téměř o samotě. Pro piknik doporučuji menší skálu vedle Čtyř palic, kterou nevyužívají horolezci. Na vrcholku je ideálně tvarovaná pro malé posezení. Z restaurací a hospůdek v okolí si ale také určitě vyberete. Přímo na Milovech můžete vyzkoušet posezení v klasickém stavení zrekonstruovaném na penzion s hostincem U Šlechtů. Sofistikovanou gastronomii ovšem nečekejte, a pokud jste náročný a vybíravý jedlík budete muset překonat mírné zděšení z jídel jako Kung Pao ala Vysočina nebo z obrovského množství masa, které místní kuchař s velkou láskou zapéká pod tunami šunky, hermelínu, eidamu nebo nivy. My jsme nakonec ochutnali pikantní biftek z vepřového kotletu, kterému tady říkají Milovecký kus, s opečenými bramborami za 130 korun. Taková okoukaná hospodská klasika, ale poctivá a dobrá.

Okolí skalního útvaru Čtyři palice

Obr. 4. Okolí skalního útvaru Čtyři palice

Pokud se dostatečně posilníte na další toulání, můžete vyrazit do okolí. Opravdu pár kilometrů odtud je řada dalších skalních útvarů jako Zkamenělý zámek nebo třeba Moravské a Rybenské Perničky.

článek je součástí seriálu: Vrcholy Žďárských vrchů

Michaela Slámová nás provede po některých významných vrcholcích pohoří Žďárské vrchy.


diskuse

vložit nový příspěvek