Cesta přes Jablonné v Podještědí

  • Randus Petr
  • 20.10.2014
  • 0:00
  • Změněno: 13.08.2014 | 17:23

V podhůří Lužických hor je jistě nejzajímavějším městem Jablonné v Podještědí. Jeho dominantou je bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Zdislava je právě s Jablonným, a nedalekým Lemberkem, spojena nejvíce.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Jablonné

I když si na ni dělá „zálusk“ třeba Český Dub, historicky to je nejspíše pouze Jablonné a jeho okolí, kam soustředila Zdislava se svým manželem svou zakladatelskou činnost.

Když jsme začali svatou Zdislavou, a chceme se vydat po jejich památkách v Jablonném, budeme zklamáni, protože tu památky jsou, ale jejich označení je nedostatečné, nebo spíše žádné. Zdislava založila v Jablonném špitál, který zanikl, ale dochovala se jeho kaple. Dnes slouží kaple sv. Wolfganga jako smuteční síň. Přes pozdější úpravy je poznat u kaple raně gotický původ.

Pohled z rozhledny na chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy

Obr. 1. Pohled z rozhledny na chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy

Nejvýznamnější památkou je však kostel Panny Marie. Jde o již zrušený kostel, kde pak byl pivovar, škola a z jehož zvonice je rozhledna. Na stěnách kostelní lodě jsou dodnes dobře patrná vysoká a úzká románská okna. Kostel prošel mnoha pozdějšími přestavbami, něco bylo záměrně zbořeno. Budova bývalého kostela je ve špatném stavu a o jejím osudu není zatím rozhodnuto.

Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy

Největší zájem návštěvníků města však míří k již zmíněné bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Konají se zde každoroční poutě, kdy za svatou Zdislavou přicházejí poutníci i ze zahraničí. Kostel byl součástí dominikánského kláštera, který tu je v barokní podobě dodnes. V podzemí chrámové lodě je dodnes hrob svaté Zdislavy a můžeme ho i navštívit. Při prohlídce chrámu musíme ale ctít to, že jde o církevní objekt.

Náměstí v Jablonném

Obr. 2. Náměstí v Jablonném

Historický střed města Jablonné je dodnes obklopen zbytky městských hradeb i s torzem tvz. Dolní brány. Na náměstí najdeme však domy až z 18. století a mladší, stejně tak v okolních uličkách. Město totiž trpělo válečnými událostmi, zejména v roce 1757, kdy se zde opevnila Pruská armáda a o město probíhaly několikadenní urputné bitvy.

Lemberk

Město má pěkné informační centrum, ale jistě tu chybí muzeum, které by připomnělo slávu svaté Zdislavy i bohatou historii města a jeho okolí. Takže doporučujeme výstup na rozhlednu a procházku na Lemberk.

Kaple sv. Wolfganga

Obr. 3. Kaple sv. Wolfganga

Lemberk je hrad, který založil manžel svaté Zdislavy, Havel z Lemberka, příslušník významné rodiny Markvarticů. Z jeho časů ale zůstala zachovaná pouze mohutná věž, která bývá ale přístupná omezeně v určené dny. Zámek, který vznikal na místě hradu, však nabízí pěkný interiér, v němž jako perla skví Bajkový sál. Najdeme zde i světničku svaté Zdislavy, kde se můžeme poklonit její památce.

diskuse

vložit nový příspěvek