Cesta na Podkarpatskou Rus a výstup na vrchol Hoverla

Začátkem sprna se vydáváme na prodloužený víkend na Podkarpatskou Rus. Po strastiplné cestě se rozhodneme hned vydat na nejvyšší vrchol Ukrajiny, na Hoverlu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Soukromý výlet na Ukrajinu jsme měli dlouho v plánu a pak najednou bez větších příprav přišel vhodný termín, tak jsme vyrazili autem se známými, s kanystrem vody, dobrými dolarovými bankovkami na úplatky a náhradními koly k autu. Kromě vody jsme nic nevyužili, naštěstí.

Cesta na Ukrajinu

Odjezd 2. 8. 15,45 hod Havířov, dotankovali jsme do plna, kvůli kontroly spotřeby a z důvodu mírně dražšího benzínu na Slovensku. První krátká přestávka klasicky na Ivachnové, tzn. tam, kde začíná dálnice směrem na Poprad, další za Košicema. Odhodlání dojet první den co nejdál nás hnalo k hraničnímu přechodu ve Vyšném Německém s obavami dlouhého odbavení, které se nakonec srazilo na celkem snesitelných 45 min. Těsně před půlnocí jsme pár metrů za ukrajinskou hranicí vyměnili dolary za ukrajinské hřivny (8 hřiven za dolar, při aktuálním kurzu to vycházelo na 2,60 Kč/UAH). V pasu nás razítko s datem 3. 8. upozornilo, že se nacházíme v jiném časovém pásmu, tzn. je o hodinu více, nicméně hodinky jsme si ponechali s naším domácím časem. Projeli jsme Užhorodem a mířili na Mukačevo … tam se poprvé začaly ztrácet ukazatele cesty, a začala se snižovat kvalita silnic. Po natankování (10,55 UAH/litr Natural 95) jsme znovu projeli dvakrát centrum Mukačeva, než jsme se vymotali směrem na Chust, a dále na Rachov. Silnicím tady jejich název nepřísluší, ale díky slabému nočnímu provozu se průměrnou rychlostí 30-40 km/hod dostáváme před 7 hod ranní do Vorochty, kde se pro nás netypicky v pátek brzo ráno pořádají trhy (v sobotu tam nebyla ani noha), na kterých najdete vše, co můžete potřebovat, od čerstvých pekařských výrobků, stejně tak syrového masa, uzenin, sýrů, ovoce a zeleniny, oblečení, domácích potřeb, až po živá selata či kuřice. Dali jsme si výborné koláče s instantní kávou (5 UAH + 3 UAH) a vařenou kukuřici (2 UAH) a autem jsme pokračovali směrem na Verchovynu, asi v polovině cesty mezi těmito městy je odbočka doprava do národního parku s cedulí Hoverla – nejvyšší vrchol Ukrajiny.

Cesta na vrchol Hoverla - Ukrajina

Obr. 1. Cesta na vrchol Hoverla – Ukrajina

Hoverla (2061 m. n. m.)

Hoverla - Ukrajina

Obr. 2. Hoverla – Ukrajina

Po několika kilometrech je parkoviště a závora, po zaplacení 20 UAH za osobu můžeme jet dále po částečně prašné a částečně kamenité silnici asi 8 km (necelá hodina zpočátku opatrné, pak jen již pomalé jízdy). 9:15 unaveni cestováním a nevyspáním parkujeme auto u chaty Zarosliak a vydáváme se na Hoverlu (2061 m. n. m.) po červené značce. Nejvyšší vrchol Ukrajiny dobyt před polednem za příjemně polojasného počasí. Pár fotek u bizardních mohyl všeho druhu, krátký odpočinek a po modré prudké značce dolů zpátky k autu. Mezitím otevřeli „domácí kuchyň“ tak jsme si tam dali sekaný řízek s bramborem a zelným salátem a hned nám bylo lépe. Už jen vyhledat vhodné tábořiště, které se nám nabízelo přímo v národním parku, takže jsme jen zaparkovali 20 metrů od silnice na krásném rovném trávníku, nedaleko potoka, a za začínajícího deště jsme postavili stany, pak jen večeře a konečně spát.

Okolí vrcholu Hoverla - Ukrajina

Obr. 3. Okolí vrcholu Hoverla – Ukrajina

článek je součástí seriálu: Podkarpatská Rus 2012

Ve dnech 2. až 5. srpna 2012 vyjela Katka se svými přáteli na Podkarpatskou rus (Zakrapatská Ukrajina).


diskuse

vložit nový příspěvek