Cesta k jezeru Lacul Bucura

  • Petr Loučka
  • 20.02.2012
  • 0:00
  • Změněno: 12.02.2012 | 14:53

Druhý den se vydáváme k jezeru Bucura. Čeká nás cesta kolem Pietrele přes sedlo Curmatura Bucurei.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Kolem devíti hodin ráno jsme vyrazili na cestu. Počasí nám přálo. Vedro už nebylo v horách tak neúnosné především díky větru. Čekalo nás asi 12 kilometrů chůze a více než 1000 metrů převýšení. Modrá značka vedla zprvu po asfaltové silnici, kde jsme míjeli spoustu dalších turistů směřujících dolů i nahoru. Později prochází trasa lesem, údolím potoka Pietrele s mnoha kaskádami a menšími vodopády.

Most pres potok Pietrele - Retezat, Rumunsko

Obr. 1. Most pres potok Pietrele – Retezat, Rumunsko

Jezero Lacul Pietrele (1990 m. n. m.)

Okolní kamenité svahy spolu s blížícími se vyššími a vyššími štíty retezatských velikánů v nás vyvolávaly pravé vysokohorské vzrušení. Obzvlášť působivý byl úsek vedoucí po planině, na níž leží první horské jezero na trase – Lacul Pietrele. Vodu ze zdejších jezer a ples je možné zpravidla bez obav pít (v Retezatu opravdu žízní nezahynete), čehož jsme využili už zde. Celá trasa k jezeru Lacul Bucura (2041 m n. m.) stoupá většinou pozvolna a nakonec není tak náročná, jak jsme se obávali. A přestože jde o jednu z turisticky nejrušnějších cest v Retezatu, počáteční hloučky se brzy rozplynuly, takže jsme byli nakonec osvobozeni od prodírání se „davy“, na které jsme zvyklí z českých hřebenovek.

Sedlo Curmătura Bucurei

Jediný náročnější úsek představuje velmi strmé stoupání k sedlu Curmătura Bucurei, při němž jsme poprvé pocítili naše klouby a ocenili trekingové hole. Vyhlídka na jezero Lacul Bucura obklopené majestátními vrcholy Retezatu vám však tuto námahu několikanásobně vynahradí! „Jadran hadr“, chtělo se zvolat při pohledu na ukázkově modrou hladinu.

Masív Retezatu, Rumunsko

Obr. 2. Masív Retezatu, Rumunsko

K tábořišti u jezera je to odsud ještě asi 2 kilometry a 30 minut chůze. Jezero i tábořiště má pro horaly díky své strategické poloze mezi nejvyššími retezatskými vrcholy zásadní význam, a proto je častým cílem výprav do Retezatu. Během sezóny tu vyroste malé stanové městečko, poblíž něho, v malém srubu, sídlí horská služba. Potraviny ani jiné zásoby zde však nekoupíte. Zaujaly nás také kamenné ohrady, které, jak jsme zjistili během noci, velmi dobře chrání vaše stany před silnými nápory větru. Kromě rumunštiny jsme zaslechli mnoho dalších jazyků, češtinu nevyjímaje. Přes velký počet nocležníků lze však bez obav nechat všechny věci ve stanu a okolní vrcholy zdolávat nalehko (čehož jsme také následujícího dne využili).

Ve zbývajícím čase jsme si udělali malou procházku kolem jezera, kochali se střídavými odstíny jeho hladiny i místním rostlinstvem, které svými nezvyklými barvami ohromí i laiky a jedince vůči půvabům flóry jindy zcela lhostejné a chladné. Celkový dojem kazí pouze četná páchnoucí zákoutí posetá flekatými kapesníky… Inu i druhý večer v rumunských horách přinesl svou kaňku na závěr 🙂

Stanování u jezera Bucura - Retezat, Rumunsko

Obr. 3. Stanování u jezera Bucura – Retezat, Rumunsko

článek je součástí seriálu: Rumunsko 2011

Na přelomu srpna a září se vydali 3 kamarádi do Rumunska projít pohoří Retezat a Godeanu.


diskuse

vložit nový příspěvek