Černá hora z Pece pod Sněžkou

Poslední den v Krkonoších se vydáváme jen já, Honza a Lenka do Jásnkých Lázní přes Černou horu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z Pece pod Sněžkou vycházíme dopoledne. Máme v plánu jít přes černou horu do Jánských Lázní a z Jánských Lázní se vrátit autobusem do Pece pod Sněžkou. Od rozcestí turistických značek kousek od informačního centra v Peci pod Sněžkou se vydáváme po žluté turistické značce směrem na Javorku a dále na Kolínskou boudu. Počasí dnes není moc dobré. Je zataženo a jako by mělo začít každou chvíli pršet. Navíc je zřejmé, že půjdeme v mlze, protože vrcholky okolních hor jsou zakryté v mracích.

Po pěti minutách chůze od rozcestníku přecházíme potok Úpa přes most a hned za mostem vstupujeme do lesa a začínáme prudce stoupat.

Javorka (1115 m.n.m.)

Po asi půl hodině chůze lesem přicházíme na asfaltovou cestu a po pár minutách mírného stoupání po asfaltové cestě přicházíme k horské chatě Javorka. Turistické rozcestí nejprve nikde nevidíme, nakonec jej ale nalezneme za chatou Javorka v místech, kde se vchází do lesa. Ušli jsme z Pece pod Sněžkou dva a půl kilometru. Dále budeme pokračovat po žluté a zelené turistické značce, která se k nám na rozcestí přidala.

Slatinná stráň (1153 m.n.m.)

Po čtvrt hodině přicházíme na Slatinnou stráň. Na Slatinné stráni odbočuje žlutá turistická značka doleva. Sice pěšina vede mezi stromy, z loňska ale vím, že trasa povede v podstatě po nezalesněné louce směrem na Kolínskou boudu. Vydáváme se po žluté turistické značce a opouštíme zelenou. Jdeme do mlhy.

Slatiná stráň, v pozadí černá hora v mlze - Krkonoše

Obr. 1. Slatiná stráň, v pozadí černá hora v mlze – Krkonoše

Kolínská bouda

U Kolínské boudy jsme za necelých deset minut. Vrcholky hor jsou definitivně v mracích a my se smiřujeme s tím, že rozhlednu dnes na Černé hoře nenavštívíme. Zastavujeme se v Kolínské boudě asi tři čtvrtě hodiny na pivo a polívku. Poté vycházíme po červené turistické značce na Černou horu, která je od nás 3 a půl kilometru.

Pod Kolínskou boudou (1110 m. n. m.)

Po pěti minutách mírného klesání přicházíme na turistické rozcestí Pod Kolínskou boudou, kde nás kolmo křižuje modrá turistická značka a také zde začíná žlutá turistická značka. Z rozcestí pokračujeme po červené turistické značce, začínáme mírně stoupat.

Plavební přehrada klausa

Po více než deseti minutách chůze po bahnité cestě míjíme lavičku a kousek od ní je informační cedule informující o plavební přehradě klausa, údajně památka na první počátky kolonizace Krkonoš. Před námi na potoku vidíme pozůstatky plavební přehrady klausy s šestnáctého století. Tak to alespoň píšou na informační ceduli. Mám však sto chutí dodat, že ve skutečnosti nevidíme nic. Nakonec ale musíme uznat, že něco jako malá hráz kousek pod námi je.

Václavák (1180 m. n. m.)

Po asi třech minutách přicházíme k rozcestí Václavák. Od lanovky na Černou horu jsme vzdáleni jeden a půl kilometru a pokračujeme dále po červené turistické značce.

Václavák – odbočka k Černohorskému rašeliništi, naučná stezka

Po čtyřech minutách stoupání přicházíme k turistickému rozcestí, které se rovněž jmenuje Václavák. Je zde odbočka na Červenohorské rašeliniště, kam se ale nevydáme. Pokračujeme po červené turistické značce.

Po pěti minutách přicházíme k cyklistickému rozcestí a doprava je podle cedule zákaz vstupu bez lyží. Jedná se Krkonošskou magistrálu pro běžkaře. Sníh samozřejmě ještě není, takže kdybychom chtěli jít doprava, asi by jsme s lyžemi vypadali dost divně.

Po chvilce mírného stoupání jde před námi vidět velká budova – Černá bouda hotel.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2009

Na podzim roku 2009 jsme si udělali já, Albert, Iva, Pepíček, Lenka a Honza prodloužený víkend v Krkonoších. Prošli jsme si některá zajímavá místa v okolí Pece pod Sněžkou. Podívali jsme se i do Polska.


diskuse

vložit nový příspěvek
  • Chata Javorka

  • Václav
  • 13.12.2011 | 16:52

Na Javorku jezdíme již několik let z partou ůžasných známích a kažký pobyt tam je pro všechny krásným relaxem a zábavou vždy si to užijem Václav.

  • Chata Javorka Krkonoše

  • Václav
  • 13.12.2011 | 16:53

Na Javorku jezdíme již několik let z partou ůžasných známích a kažký pobyt tam je pro všechny krásným relaxem a zábavou vždy si to užijem Václav.