Buchlov a Buchlovice – dvě krásné zastávky na cestě Buchlovskými kopci

Hrad Buchlov a zámek Buchlovice jsou krásnou pozvánkou do barvité minulosti života šlechty. Při cestě Chřibskou vrchovinou si vyšetřete trochu času na jejich prohlídku, bude stát za to.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Jedete-li od Brna na východ směrem na Uherské hradiště a Uherský Brod, jistě budete projíždět Buchlovskými kopci. Udělejte si tu čas na prohlídku dvou skvostů skrývajících se ve vrchovině Chřibů, kam tyto kopce patří. Návštěva hradu Buchlova i zámku Buchlovice bude zaručeně velmi příjemně stráveným časem.

Hrad Buchlov

Obr. 1. Hrad Buchlov

Hrad Buchlov

Kopec Buchlov je jeden z nejvyšších vrcholů Chřibů. Na jeho špici se tyčí královský hrad nesoucí taktéž jméno Buchlov. Postaven byl zřejmě již někdy na počátku 13. století, přesná data nejsou známa. Jeho původní účel ale jasný je, šlo o obrannou pevnost střežící buchlovské panství. Do soukromých rukou se hrad dostal v roce 1518, kdy ho získali Žerotínové. Ti ho ale hned v roce 1542 prodali rodu Zástřizlů. Právě na jejich bedra padá zásluha za přestavbu původně románsko-gotického hradu do jeho renesanční podoby, jak ji známe i dnes. Uběhlo ale sotva sto let a hrad opět změnil majitele, tentokrát se dostal do majetku hrabat Petřvaldských. A ani oni se tu nezdrželi dlouho, postavili si totiž nový zámek v nedalekém městečku Buchlovice, kam přesídlili. Hrad tak byl od roku 1751 trvale neobydlen, přesto ho naštěstí minul osud podobných již nepotřebných sídel a nestala se z něj časem jen ruina. S rokem 1800 totiž získali panství Berchtoldové a ti si z hradu udělali své rodinné muzeum. Shromažďovali tu cenné sbírky s mnoha zajímavými exponáty a také je již v první polovině 19. století zpřístupnili veřejnosti. Dnes jsou součástí jednoho ze dvou prohlídkových okruhů na hradě. Oba tyto okruhy končí ve Vyhlídkové věži, která je přístupná i samostatně. Určitě si nenechte ujít pohled na okolí z jejího ochozu, stojí to za to.

Zámek Buchlovice

Obr. 2. Zámek Buchlovice

Zámek Buchlov

Říká se ‚Za vším hledej ženu‘ a podle pověsti tomu tak je i v případě zámku Buchlovice. Právě pro ženu, přesněji svou milovanou manželku Anežku Eleonoru, ho nechal na přelomu 17. a 18. století postavit hrabě Jan Dětřich z Petřvadlu. Anežka totiž pocházela ze slunné Itálie a na hradě Buchlově jí byla pořád zima. Hrabě jí tak zámek chtěl dát jako překvapení a výraz své lásky. Proto ho nechal postavit ve stylu italské barokní vily, aby co nejvíce Anežce Eleonoře připomínal domov. Pověst je to vskutku romantická, ale pravdy na ní moc nebude. Dětřichově manželce možná byla na hradě zima, ale jistě na to byla zvyklá. Vždyť i s hrabětem se seznámila v Brně na hradě Špilberku, kde v té době nějaký čas pobývala u svého bratra, a již předtím celá její větev rodu Collonů žila dlouho ve Slezsku. Původním záměrem stavby tak bylo spíše vlastnit letohrádek pro pořádání večírku a zábavu šlechty, jak bylo v té době zvykem mezi bohatými majiteli panství. Pravdou ale je, že se velmi brzy hraběti a jeho rodině pohodlí zámku zalíbilo natolik, že se sem z Buchlova natrvalo přestěhovali. Stalo se tak ve výše zmiňovaném roce 1751 a od té doby byly Buchlovice centrem správy panství. Brzy poté přešel zámek a celé panství do rukou rodu Berchtoldů. Znamenalo to pro něj vzestup na příčce významu, protože Berchtoldové byly velmi váženým rodem, s jehož členy se stýkaly ty nejvýznamnější osobnosti z celé Evropy. Tento význam vyvrcholil na přelomu 19. a 20. století, kdy se na tomto zámku scházeli přední evropští politici, aby tu uzavírali ty nejdůležitější mezinárodní dohody a řešili státnické záležitosti. Nádherné luxusní vybavení interiérů, které je k vidění na prohlídkovém okruhu zahrnujícím 17 soukromých i reprezentativních pokojů, pochází především z této slavné éry.

Kašna v zámecké zahradě

Obr. 3. Kašna v zámecké zahradě

Zámecká zahrada

Zámek obklopuje úžasná barokní zahrada a krajinářský park. Zahrada se právem řadí k těm nejkrásnějším historickým zahradám u nás, zeleň stromů a pečlivě zastřižených trávníků doplňují záhony pestrých květin, upravené cestičky a vodní prvky dokreslující atmosféru klidu a pohody. Při procházce tady si budete připadat skoro jako v pohádce, takže vás ani v nejmenším nepřekvapí nádherní majestátní pávi, kteří vám občas zkříží cestu. Ti totiž k zámku neodmyslitelně patří, vždyť jsou erbovním symbolem zakladatelů zámku hrabat Petřvaldských. Všichni jsou zvyklí na lidi a tak určitě ulovíte krásné snímky těchto úžasných ptáků. A někteří jsou i docela drzí, třeba jedna pávice, kterou jsme viděli prosit se o dobroty u stolků v zahradní kavárně v parku. Byla vážně neodbytnější než kdejaký pes. K zahradě přiléhá zámecké zahradnictví a malá zoologická zahrada, která sem z pohledu historie zámku také neodmyslitelně patří.

Jeden z okouzlujících pávů

Obr. 4. Jeden z okouzlujících pávů

Chcete-li se vrátit do minulosti a nechat se unášet na vlně romantiky, jsou Buchlov a Buchlovice těmi pravými místy. Každý z nich má své úžasné kouzlo a společně vás pak přenesou do časů dávno minulých, kde se vám dozajista bude líbit.

článek je součástí seriálu: Hrady a zámky Moravy

S Martinou Limbergovou navštívíme některé hrady a zámky na Moravě. Pokud vás zajímá historie a nevíte, kam se na Moravě vydat na výlet, je seriál určen právě pro vás.


diskuse

vložit nový příspěvek