Bruggy – město z cihel, kamenů a vody

  • Randus Petr
  • 30.07.2014
  • 12:00
  • Změněno: 19.02.2020 | 18:47

Město Bruggy je počítáno mezi nejkrásnější města na světě. Dostaly se také na seznam památek Unesco, což jejich věhlasu jistě přispělo a dnes sem míří asi všichni, kteří přijedou do Belgie.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Město Bruggy vzniklo na řece Reie a během středověku dosáhlo světového významu díky výrobě sukna a obchodu. Od 16. století však upadlo do bezvýznamnosti, což se odrazilo v tom, že se města baroko nedotklo, a když začala doba romantismu a turistiky, svět se do Brugg vrátil.

Střed města

Centrem města Bruggy je náměstí, tedy Markt. Jemu dominuje městská věž, dávná i současná pýcha města. Pod ní postavená tržní budova, i když je také gotická a nádherně zdobená, se trochu krčí v jejím stínu. Na náměstí je také informační centrum, kdy když nic, získáte mapku města, kde je vše hlavní vyznačené. Jinak, ostatně jako na jiných místech, si zde můžete posedět a dát si vynikající kávičku nebo pivečko.

Kanál a městská věž

Obr. 1. Kanál a městská věž

Cesta k prvnímu kanálu

Kousek od náměstí je další „plácek“ s názvem Burg. Zde stála nejstarší pevnost města, po které nezbylo vůbec nic, tedy mimo jména. Zde stojí staré radniční budovy (Stadhuis), je zde i galerie. Vedle radnice stojí zajímavá zdobená stavbička, vlastně boční schodiště. A zajímavostí jsou tu schody, které by v dnešních ergonometrických předpisech určitě neobstály.

Lodě a lodičky na kanálu

Z Burgu uličkou Slepého osla (Blinde Ezelstrast) dojdeme k vodnímu kanálu. Zde si můžeme koupit lístek na loď, která nás proveze částmi města. Pokud mluvíme jen česky, asi výkladu nebudeme ale rozumět. Ostatně v Belgii je s řečmi trochu „guláš“, mluví se zde francouzsky, vlámsky i valonsky, ale to je jiná kapitola.

Městská brána

Obr. 2. Městská brána

Kostely s vysokými věžemi

Podle kanálu dojdeme ke kostelu Panny Marie, jejíž místní název ani nebudeme pro složitost psát. Z mohutné věže na nás mluví románské stavitelství, ale na kostelní lodi je vidět spíše gotika. Není se co divit, stavba trvala dvě století. Další nedaleký chrám, přibližně stejně starý, je zasvěcen sv. Salvátorovi. Opět má vysokou věž, která je jako prstem slávy města zapíchnutého do nebe.

Náměstí Burg

Obr. 3. Náměstí Burg

Procházka městem

Trochu mimo centrum najdeme Beginjhof (Dvůr beginí), ženský klášter a ostrov klidu. Pohodových míst a krásných zákoutí najdeme v Bruggách mnoho, stejně tak tu můžeme navštívit různá muzea, galerie, procházet se i parky, obdivovat zachovalé městské brány, nakupovat a podobně.

Doslov

Bruggy nadchnou každého, kdo má rád krásu minulosti, ale nemůžeme si myslet, že život ve středověku byl tady podobný jako dnes. Naše obrazotvornost tím dostává křídla a to je snad i jeden z důvodů se do Brugg vracet.

článek je součástí seriálu: Poznáváme belgická města

Seriál o zajímavých městech Belgie.


diskuse

vložit nový příspěvek